Robert Negoiță, urmărit penal pentru abuz în serviciu. Primarul Sectorului 3 al Capitalei este acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de abuz în serviciu, după ce a încheiat 54 de acte adiționale la contractul de salubritate cu Rosal.
Prejudiciul estimat de DNA se ridică la 578.446.818 lei.
Robert Negoiță, urmărit penal pentru abuz în serviciu. Ar fi încheiat abuziv 54 de acte adiționale cu Rosal
„Faptele reținute ar fi constatate în contextul în care, în perioada anilor 2000-2018, în Sectorul 3 din municipiul București, s-au încheiat 54 acte adiționale la un contract de salubrizare cu S.C. ROSAL GRUP S.A., prin care, fie s-a prelungit contractul, fie s-a mărit valoarea acestuia.
Cu alte cuvinte, în contextul menționat, în loc să fie organizate licitații publice, contractul de salubritate încheiat în anul 1999 a fost prelungit succesiv cu S.C. ROSAL GRUP S.A. (operator nelicențiat din anul 2013 pentru Sectorul 3), prin acte adiționale care au determinat inclusiv creșterea tarifelor de salubrizare”, arată DNA.
Negoiță și Rosal, pe lista suspecților DNA. Cine sunt ceilalți opt
Primarul Sectorului 3 este urmărit penal pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și o infracțiune de instigare la abuz în serviciu. Alături de el, este cercetat directorul executiv al Direcției Economice din cadrul Primăriei Sectorului 3, Octavian Ghețu, șeful Direcției Utilități Publice, George-Alexandru Manciu, directoarea executivă a Direcției Investiții și Achiziții, Irina-Gina Soroceanu, șefa Direcției Juridice, Florentina Pencea, secretarul Primăriei, Mihăiță Marius, viceprimarul Sectorului 3, Elena Petrescu, reprezentantul S.C. ROSAL GRUP S.A și Mirela Chetreanu, auditor public extern.
Primarul Sectorului 3 a păcălit Consiliul Local că implementează un proiect
DNA arată că Robert Negoiță, „sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deșeurilor municipale de pe raza administrativă a sectorului 3, suspectul ar fi determinat obținerea votării, de către Consiliul local a unui act care, în realitate, viza prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani.
Actul adițional prin care se prelungea nelegal termenul contractual cu operatorul nelicențiat legal – Rosal Grup S.A a fost ulterior semnat de suspectul Robert Sorin Negoiță”.
Modul în care contractul de salubrizare a fost prelungit a fost cercetat de Curtea de Conturi, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și Consiliul Concurenței. Controalele au constatat încălcări ale dispozițiilor legale, iar Primăriei Sectorului 3 i s-a comunicat să nu mai prelungească contractul încheiat în 1999 peste termenul de cinci ani.
Prejudiciul cauzat de Negoiță, peste 578 de milioane de lei
„Pentru a acoperi retroactiv nelegalitățile prelungirii contractului inițial, funcționarii Primăriei Sector 3 ar fi inițiat un demers juridic prin care, în cursul anului 2018, actele adiționale s-ar fi aprobat retroactiv de către Consiliul local. Ulterior, ar fi fost întocmit un referat, semnat de viceprimarul Elena Petrescu, pe baza unei delegări nelegale făcute de primar, prin care practic s-au șters o parte din obligațiile de plată pe care ROSAL GRUP S.A le avea la Primăria Sector 3. Ulterior, acțiunea a fost validată de auditorul public extern, suspecta Mirela Chetreanu, în Raportul de follow-up din data de 11.10.2019, deși aspectele nu remediau încălcările constatate de Curtea de Conturi.
Prin faptele descrise, la care au contribuit, sub forma complicității, și persoanele menționate din conducerea Primăriei Sectorului 3, s-ar fi creat un prejudiciu total de 578.446.818 lei în dauna Sectorului 3 și un folos necuvenit pentru SC Rosal Grup SA.
Procurorii au solicitat Consiliului Local Sector 3 București să comunice dacă Sectorul 3 se constituie parte civilă în cauză”, conform DNA.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Become a Patron!- cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV9776064445
Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.
Cine sunt creatorii defapt.ro.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Robert Negoiță, urmărit penal pentru abuz în serviciu. Prejudiciul la contractul cu Rosal, peste… […]