Afirmațiile lui Lukașenko stârnesc indignarea Rusiei. Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat joi că războiul dintre Rusia și Ucraina s-ar putea finaliza fără un câștigător clar, comparând situația cu un „meci nul” de fotbal.
Afirmațiile lui Lukașenko stârnesc indignarea Rusiei
„Ucraina nu va câștiga pe câmpul de luptă. Ucrainenii și Occidentul își dau seama de acest lucru. Așadar, trebuie să te miști, trebuie să ajungi la un acord,” a spus Lukașenko, subliniind necesitatea unei înțelegeri rapide între părți.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, nu a susținut ideea unui „meci nul” propusă de Lukașenko, în timp ce trupele ruse continuă să avanseze în estul Ucrainei.
În luna iunie, președintele rus Vladimir Putin a cerut retragerea trupelor ucrainene din provinciile ocupate (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson) și renunțarea la aderarea Ucrainei la NATO, propunere respinsă ferm de Kiev și aliații săi.
Eșecul păcii din 2022
Belarusul, aliat al Rusiei, a permis desfășurarea de trupe rusești pe teritoriul său pentru invazia în Ucraina și a găzduit, în martie 2022, discuții între Rusia și Ucraina.
Negocierile au continuat la Istanbul, dar acordul de pace nu a fost finalizat, conform Moscovei, la cererea Washingtonului.
Planul de victorie al Ucrainei și reticența Occidentului
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat un „plan de victorie” aliaților occidentali, plan ce include cereri de armament avansat și sprijin NATO.
Documentul pleacă de la premisa unei înfrângeri totale a Rusiei, dar a fost întâmpinat cu rezerve de unele capitale occidentale.
Cererea Rusiei pentru o nouă arhitectură de securitate
Conflictul ucrainean este strâns legat de propunerea Rusiei de a stabili o nouă arhitectură de securitate în Europa, inclusiv retragerea trupelor NATO din Est și garanții că Ucraina și Georgia nu vor adera la NATO, cereri respinse de Occident.
Și Aleksandr Lukașenko a cerut retragerea armelor nucleare americane din spațiul euro-asiatic și a solicitat un mecanism de control global asupra noilor arme tehnologizate.
Lukașenko a evidențiat pericolul armelor avansate precum cele bazate pe tehnologia laser, rachete hipersonice și sisteme cuantice, insistând pe necesitatea unui control comun pentru a preveni amenințările la adresa umanității.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.