/

Cum poți verifica „țepele” de Black Friday: sfaturi de la șeful ANPC, care avertizează asupra reducerilor fictive

„Țepe” de Black Friday, sfaturile ANPC (sursa: Facebook/Sebastian Hotca)

„Țepe” de Black Friday, sfaturile ANPC. Sebastian Hotca, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), îi îndeamnă pe consumatori să se informeze temeinic înainte de a face achiziții, mai ales în perioadele de mari reduceri, cum este Black Friday. Hotca subliniază că o bună informare este esențială pentru a beneficia de reduceri reale și nu doar de oferte de fațadă.

„Țepe” de Black Friday, sfaturile ANPC

ANPC recomandă consumatorilor să folosească platformele care oferă comparatoare de prețuri pentru a verifica evoluția acestora în timp.

Citește și: Guvernul anunță, oficial, că va crește toate impozitele majore: TVA, accize, impozit pe profit sau venit. Termenul folosit în document: „revizuire”

Aceasta este o practică tot mai populară, care contribuie la transparența prețurilor și încurajează magazinele să ofere reduceri reale.

Potrivit lui Sebastian Hotca, comparatoarele de prețuri permit consumatorilor să analizeze obiectiv ofertele și să evite achizițiile impulsive.

Ghid special pentru Black Friday

Centrul European al Consumatorilor România (ECC Romania) a creat un ghid special pentru Black Friday, care oferă sfaturi utile consumatorilor interesați de produse la reducere.

Conform ANPC, este esențial ca prețurile să fie afișate clar și lizibil, în lei, cu toate taxele incluse.

Ghidul accentuează importanța afișării transparente a reducerilor și a prețurilor atât în mediul online, cât și în magazinele fizice.

Afișarea corectă a reducerilor

Pentru ca reducerea de preț să fie clară și accesibilă pentru consumatori, ANPC recomandă ca noul preț să fie vizibil lângă prețul anterior, barat, sau să se menționeze explicit „preț nou” și „preț vechi”.

Este, de asemenea, posibilă afișarea procentului de reducere alături de noul preț, asigurându-se astfel că prețul redus este inferior celui de referință.

Prețul de referință

Prețul de referință reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant în aceeași locație de vânzare în ultimele 30 de zile.

ANPC subliniază importanța acestei reguli pentru ca reducerile să reflecte cu adevărat o economie pentru consumatori, evitând orice practici înșelătoare de marketing.

Cheile unei achiziții sigure

Prin urmare, ANPC sfătuiește consumatorii să fie vigilenți și să își verifice deciziile de achiziție, mai ales în perioadele de reduceri masive.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Informarea corectă și consultarea comparatoarelor de prețuri contribuie la experiențe de cumpărare sigure și avantajoase.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:23Cinci milioane de euro recompensă de la Sectorul 5 cer hackerii care au atacat serverele Primăriei
19:06Forum Economic Trilateral pentru Afaceri și Reconstrucția Ucrainei, desfășurat la Iași. Evenimentul, participare masivă
19:00FOTO La Constanța se aplică „planul Hrebenciuc”: liderul local AUR, Mohammad Murad, s-a văzut cu șeful PSD Constanța, Felix Stroe
18:21Cui concesionează Simion locurile de parlamentar: bugetară din Guvern, cu 4 case și 2 apartamente, deschide lista AUR la Bacău
16:13Cum ajunge un director de colegiu tehnic de căi ferate să fie cel mai bun manager de școală din România
15:28Banca îți poate șterge creditul dacă demonstrezi că nu ai nici o posibilitate să plătești. Cum a reușit asta un român prin intermediul CSALB
15:18Șoșoacă face propagandă pentru BRICS-ul lui Putin și o ceartă pe Ursula von der Leyen că a sancționat diplomatic o întâlnire a premierului sârb cu un ministru rus
15:02Voturi prin corespondență pentru Trump distruse – un video fabricat de o rețea rusească de dezinformare, anunță autoritățile din SUA
14:49Statele UE să renunțe la ora de vară, cer 60 de europarlamentari. Un sondaj arată că 84% dintre europeni susțin demersul
14:33Sinodul BOR regretă că Kievul încă nu recunoaște juridic Biserica Ortodoxă Română din Ucraina
14:22Cum poți verifica „țepele” de Black Friday: sfaturi de la șeful ANPC, care avertizează asupra reducerilor fictive
13:53Ciucă vrea să mute Guvernul, din Piața Victoriei lângă Parlament. „Asta se potrivește cu ideea noastră”, îi răspunde Nicușor Dan
13:07Salariații din România vor plăti cu 50% mai mult impozit statului, avertizează un economist
11:03Sporurile salariale fără număr din sistemul public sunt abuzive și trebuie reduse la maximum 20%, cer Finanțele
10:49Pensiile speciale uriașe și pensionările anticipate ale „specialilor” dezechilibrează bugetul, admite Guvernul