Ucrainenii, adeverințe medicale false împotriva înrolării. Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, și-a anunțat demisia marți, în urma unei anchete a serviciilor de securitate care a dezvăluit un amplu sistem de corupție. Acesta a permis unor oficiali din sistemul judiciar să evite înrolarea în armată.
Ucrainenii, adeverințe medicale false împotriva înrolării
Andrii Kostin a recunoscut existența „multor fapte de abuzuri rușinoase” în cadrul parchetului din Ucraina.
În fața acestor descoperiri, el a considerat că este corect să renunțe la funcția sa și a anunțat demisia.
Reuniunea consiliului pentru Securitate Națională
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat că a avut loc o reuniune a Consiliului pentru Securitate Națională dedicată acestei situații.
Zelenski a vorbit despre „responsabilități personale” în legătură cu descoperirile, menționând în mod special pe procurorul general.
Sistemul de corupție la înrolare
Ancheta condusă de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a scos la iveală un sistem de corupție „la scară largă” în procesul de înrolare militară.
Mulți oficiali au declarat „dizabilități fictive” pentru a evita mobilizarea, iar autoritățile au descoperit 4.100 de certificate de invaliditate false, care au fost ulterior anulate.
Funcționari ai comisiilor medicale sunt suspectați de vânzarea de certificate medicale false, facilitând astfel obținerea de scutiri de la mobilizare pentru mai multe persoane, inclusiv oficiali de rang înalt.
În luna octombrie, autoritățile ucrainene au confiscat aproape cinci milioane de euro în numerar de la șefa comisiei medicale regionale din Hmelnițki, care este implicată în vânzarea de certificate false.
Scandalul din Hmelnițki
Conform presei ucrainene, mai mult de 50 de procurori din regiunea Hmelnițki au obținut certificate de invaliditate datorită serviciilor oferite de șefa comisiei medicale.
Aceasta le-a permis să primească pensii mari și să evite înrolarea.
De la căderea Uniunii Sovietice, Ucraina s-a confruntat cu numeroase scandaluri de corupție și și-a asumat un angajament ferm de a combate aceste practici, în special în contextul aspirațiilor sale de aderare la Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, mai multe cazuri de corupție au ieșit la iveală, inclusiv în cadrul Ministerului Apărării și armatei, ducând la destituiri și arestarea unor oficiali de rang înalt.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.