/

Moldovenii votează azi pentru despărțirea de Rusia lui Putin: referendumul pentru UE, vital pentru viitorul țării. Validarea are nevoie de aproximativ 900.000 de voturi

Moldovenii votează pentru despărțirea de Rusia (sursa: Facebook/Maia Sandu)

Moldovenii votează pentru despărțirea de Rusia. Pe 20 octombrie 2024, odată cu alegerile prezidențiale, în Republica Moldova va avea loc și referendumul republican constituțional.

Prezența la vot poate fi urmărită în timp real AICI.

Moldovenii votează pentru despărțirea de Rusia

Cetățenii vor fi invitați să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. 

Citește și: Finanțarea panourilor solare pentru casă poate fi obținută mai ușor de la stat, a fost eliminată obligativitatea unui aviz

Referendumul reprezintă un pas important pentru stabilirea direcției strategice a țării.

Modificările propuse ale Constituției

Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova, adoptat de Parlament pe 16 mai 2024, prevede introducerea a două alineate noi care reafirmă identitatea europeană a țării și caracterul ireversibil al integrării europene.

Aceste modificări propun și includerea unui nou titlu în Constituție, „Integrarea în Uniunea Europeană”, care va stabili obiectivul strategic al Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană.

Astfel, se prevede că aderarea la tratatele Uniunii Europene și la actele de revizuire ale acestora va fi realizată prin legi organice adoptate de Parlament.

De asemenea, prevederile tratatelor și actele juridice obligatorii ale Uniunii Europene vor avea prioritate față de legislația internă, în conformitate cu actul de aderare.

Inițiativa organizării referendumului

Referendumul constituțional este inițiat la propunerea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Inițiativa de revizuire a Constituției a fost susținută de 46 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și a primit avizul Curții Constituționale pe 16 aprilie 2024.

Această propunere a fost făcută publică de președinta Maia Sandu în decembrie 2023, fiind un pas important în procesul de integrare europeană al țării, după decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a începe negocierile de aderare.

Participanți și poziții în cadrul referendumului

La referendumul pentru modificarea Constituției s-au înregistrat 15 participanți: 14 partide politice și un bloc electoral format din trei partide.

Dintre aceștia, două partide se opun modificării (Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Renaștere”).

Totodată, un partid a fost exclus din cursa electorală pentru încălcarea normelor de finanțare, în timp ce două cereri de înregistrare au fost respinse de Comisia Electorală Centrală.

Două formațiuni politice, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), au anunțat că vor boicota referendumul, îndemnând cetățenii să nu participe.

Susținătorii integrării europene

Opțiunea „DA” pentru modificarea Constituției este susținută de mai multe partide și mișcări politice, printre care Partidul Verde Ecologist, Mișcarea „Respect Moldova”, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Blocul electoral „Împreună”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Mișcarea Alternativa Națională, Partidul „Democrația Acasă”, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul „NOI”, Partidul Reîntregirii Naționale „Acasă”, Partidul Social Democrat European și Partidul „Voința Poporului”.

Condițiile de validare a referendumului

Pentru ca referendumul să fie valid, este necesară participarea a cel puțin o treime din alegătorii înscriși pe listele electorale (2,7 milioane de alegători).

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Acest scrutin va reprezenta un moment esențial pentru viitorul parcurs european al Republicii Moldova, oferind cetățenilor posibilitatea de a decide direcția de dezvoltare a țării.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:44A câștigat alegerile, dar l-a prins instanța cu o condamnare recentă în cazier și nu i-a validat mandatul
18:30Râde hârb de oală spartă: șeful Consiliului Județean Iași l-a criticat pe ministrul Sănătății pentru proiecte eșuate din județ
18:21Grindeanu a lăsat Maramureșul istoric fără transport de călători pe calea ferată: CFR Călători nu va mai opera legendara linie Salva-Vișeu
18:04FOTO Mihai Tudose, întâlnire cu Viorel Hrebenciuc, sforarul relației Becali – AUR – PSD. Tudose a confirmat discuția, dar a negat că ar fi fost politică
17:35Importăm din Moldova mai mult decât exportăm, cel puțin în nord-estul țării, în principal agroalimentare și textile
17:27Fostul primar Piedone, acum candidat PSD, se opune referendumului organizat de Nicușor Dan: „Votez ferm «Nu»”
13:29Șpagă uriașă pentru coruperea alegătorilor moldoveni: 39 de milioane de dolari, spune șeful Poliției
11:28FOTO Lipă, campanie inocentă în Botoșani: nimic despre scandalul premiilor ANS, povestioare patetice despre mâncarea preferată
10:44Un director de spital care a luat șpagă de 146 de ori scapă fără nici o zi în închisoare: el și-a recunoscut vina și va da banii furați înapoi
10:02Cea mai mare pensie specială civilă din România: 69.343 de lei, brut. 70% din pensie, plătită de contribuabili
22:32EXCLUSIV Dronele Watchkeeper X contractate de MApN cu Elbit pentru 2025 nu mai ajung în România: compania israeliană a invocat războiul din Gaza, „eveniment de forță majoră”
21:32Pascal Bruckner, invitatul de gală al primei seri FILIT de la Iași
21:16Ucraina le promite protecție soldaților nord-coreeni trimiși în Rusia dacă dezertează în loc să lupte împotriva ucrainenilor
21:02Frustrarea Moscovei nu trece: MAE rus susține că referendumul pentru UE din Moldova a fost „fraudat”
20:55La ce tertipuri mai apelează politicienii pentru a numi colegi de partid în funcții. Cazul Alexe de la CJ Iași