/

Polițele RCA sunt plafonate pentru că e an electoral și se vrea liniște cu orice preț, dar decontarea va veni la anul, spune Virgil Șoncutean (Allianz-Țiriac)

Plafonarea polițelor RCA, o măsură electorală (sursa: Inquam Photos/Simion Sebastian Tătaru)

Plafonarea polițelor RCA, o măsură electorală. Plafonarea tarifelor RCA s-a prelungit pentru că suntem în an electoral, iar liniştea cu orice preţ pare a fi mai importantă decât nota de plată care va veni anul viitor, consideră Virgil Şoncutean, CEO Allianz-Ţiriac Asigurări.

Plafonarea polițelor RCA, o măsură electorală

„Dacă ne uităm în zona auto, care domină structura pieţei noastre de asigurări, e o zonă care păstrează volatilitatea. E o zonă în care noi suntem prezenţi. Ne-am luat partea leului şi suntem un actor activ în acest domeniu, dar e un domeniu care în continuare este foarte politizat”, a declarat Virgil Şoncutean, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citește și: Site-ul Betano a desființat, brusc, pariurile la prezidențialele, după ce Ciolacu lua bătaie constant

„Are o doză de volatilitate. S-a prelungit îngheţarea preţurilor tocmai pentru că suntem în an electoral şi liniştea cu orice preţ pare a fi mai importantă decât nota de plată care va veni anul viitor.

Dar nu ne surprinde pentru că suntem în piaţa asta de ceva vreme.

Nu mai suntem surprinşi de atât de multe lucruri, de cât ar putea fi surprinşi nişte nou veniţi, să spunem.

Şi de asta trebuie să ne pregătim şi pentru astfel de intervenţii pentru că din păcate politicul va rămâne aproape şi cu atât mai mult cu cât deficitul bugetar ajunge la niveluri alarmante probabil că sursele de venit sunt toate listate pe masa lor.

Chiar din cele ortodoxe şi din cele mai puţin ortodoxe”, a adăugat acesta.

O piață matură poate gestiona crizele

El a precizat că o piaţă matură, liberă are puterea de a se autoregla şi de a gestiona crizele.

„O intervenţie a autorităţilor, principial vorbind, nu a ajutat niciodată.

Dacă ne uităm la ultimii 8 ani au fost foarte tumultuoşi, cu falimente, cu plafonări, cu îngheţări şi de prime acum şi de comisioane.

Sigur că această îngheţare pe unii i-a prins mai bine îmbrăcaţi, pe unii i-a prins mai nepregătiţi.

Când vom ieşi din această îngheţare va urma o perioadă destul de proactivă în care nu ştim cum se va comporta fiecare jucător.

Noi suntem unii dintre jucătorii pe care îngheţul ne-a prins îmbrăcaţi bine şi de aceea nu suntem în postura în care să spunem că noi vom înregistra deocamdată pierderi din acest lucru, dar nu sunt toţi jucătorii în această postură.

După îngheţare e o mare necunoscută, ce se va întâmpla şi cum se vor recupera aceste intervenţii, însă istoric dacă ne uităm vedem că intervenţiile de plafonare, de îngheţare duc cel puţin principial piaţa un pas în spate şi nu un pas în faţă.

Şi poate e şi unul din motivele pentru care ne zbatem ca pondere în produsul intern brut, ca industrie, undeva între 1,15 – 1,30 puncte procentuale în ultimii 20 de ani. Şi aceste elemente pe care le vedem şi astăzi sunt o frână. În mod normal piaţa trebuie să o laşi liberă”, a subliniat Virgil Şoncutean.

Acesta a explicat că primele ar trebui să fie suficiente pentru a acumula rezerve din care să fie plătite daunele.

„Întotdeauna am spus că intervenţia prin plafonare poate să pună seminţele viitoarelor falimente. Mai ales pe jucătorii pe care îi surprinde mai puţin pregătiţi”, a spus Virgil Şoncutean.

Despăgubirile plătite de Allianz-Țiriac Asigurări

El a menţionat că Allianz-Ţiriac Asigurări a plătit în 30 de ani de activitate 3,7 miliarde de euro despăgubiri.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„În cei 30 de ani am plătit 3,7 miliarde de euro despăgubiri, 7.000 de locuri de muncă susţinute, iar la nivelul cifrelor de anul trecut, 2023, activele pe care le administrăm prin compania de pensii au ajuns la 5,5 miliarde de euro.

Anul acesta depăşim 6 miliarde de euro”, a susţinutVirgil Şoncutean.

El a spus că Allianz-Ţiriac Asigurări a avut o contribuţie în economie de 20 de miliarde de euro, echivalentul a 0,6% din PIB-ul României în perioada menţionată.

Potrivit datelor prezentate în conferinţă, compania a plătit taxe în valoare de 443 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind în zona de salarii, contribuţii sociale şi impozit pe salarii, impozit pe profit. Compania a avut în medie 1.000 de angajaţi în cei 30 de ani de activitate.

Plafonarea preţurilor la poliţele RCA va fi menţinută pentru încă trei luni, până la sfârşitul anului, în baza unei hotărâri adoptate de Guvern la finalul lunii septembrie.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:58Trebuie distrus acum arsenalul nuclear iranian, spune fostul premier israelian Naftali Bennett
20:47Fiica guvernatorului Isărescu, numită membru în Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea pentru trei ani
20:39Opt soldați israelieni, uciși în confruntările cu combatanți ai Hezbollah în sudul Libanului
20:33Obeliscul din Pisa, în Alba: monumentul înalt de 20 de metri dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan s-a înclinat
20:24Vrancea, un loc periculos dacă vrei să muncești: peste 100 de morți în accidente de muncă în ultimii cinci ani
20:17Masacrele de la Volînia, diferend istoric între Ucraina și Polonia, pe cale de a fi cercetate după 80 de ani, la cererea expresă a Varșoviei
17:43Compania lui Elon Musk, Space X, a efectuat un test unic în România, împreună cu ministerul Apărării și ANCOM
17:12Un deputat PNL le cere lui Dan Voiculescu și trustului Intact să oprească amenințările și șantajul mediatic la adresa conducerii PNL
16:37Victorie muncită pentru Halep la primul meci după patru luni: a învins-o în trei seturi pe Rodionova la Hong Kong
16:28Importul cărnii de pui și al ouălor din Ucraina ar trebui interzis, spun crescătorii români. Aceștia se tem de faliment și sugerează că produsele ucrainene ar prezenta riscuri pentru sănătate
16:14Polițele RCA sunt plafonate pentru că e an electoral și se vrea liniște cu orice preț, dar decontarea va veni la anul, spune Virgil Șoncutean (Allianz-Țiriac)
16:07Secretarul general al ONU, declarat persona non grata în Israel, acuzat că nu a condamnat atacul iranian cu rachete
16:02Nicușor Dan insistă că nu va elibera autorizația pentru planșeul Unirii în lipsa avizelor: Nu e un moft, așa cere legea și poți avea mari probleme în practică
15:55Guvernul dă 26 de milioane de lei pe două clădiri (una la Roma, alta la Paris) care să fie folosite de Biserica Ortodoxă Română
14:35Tribunalul Bucureşti a validat al doilea mandat de primar general câştigat de Nicuşor Dan