/

Haos în Liban, statele occidentale caută soluții să-și evacueze cetățenii. MAE de la București dă doar sfaturi

Britanicii, francezii, germanii, evacuați din Liban (sursa: lorientlejour.com)

Britanicii, francezii, germanii, evacuați din Liban. În urma operațiunilor terestre demarate de Israel în Liban, mai multe state occidentale au luat măsuri pentru a-și evacua cetățenii din Liban. La București, MAE dă sfaturi.

Britanicii, francezii, germanii, evacuați din Liban

Regatul Unit a închiriat un zbor comercial pentru cetăţenii săi care doresc să plece din Liban, unde armata israeliană şi-a intensificat bombardamentele împotriva mişcării islamiste libaneze Hezbollah şi a ameninţat cu o incursiune terestră.

Citește și: Cui i-a folosit isteria falsului ciclon Ashley: Ciolacu, la Comandamentul pentru gestionarea efectelor inundaţiilor, a spus că „s-a acţionat profesionist, ca la carte, nu avem nici o victimă”

Acest zbor va decola miercuri de pe Aeroportul Internaţional Rafic Hariri din Beirut.

„Securitatea cetăţenilor britanici din Liban rămâne prioritatea noastră absolută”, a scris ministrul de externe David Lammy, citat în comunicatul ministerului său.

„De aceea, guvernul britanic închiriază un zbor pentru a-i ajuta pe cei care doresc să plece. Este esenţial să plecaţi acum, deoarece o evacuare ulterioară poate să nu fie garantată”, a continuat el.

Cetăţenii britanici „vulnerabili” vor avea prioritate pentru acest zbor, a precizat comunicatul.

Săptămâna trecută, Londra a anunţat desfăşurarea a 700 de soldaţi în Cipru cu scopul de a se pregăti pentru o posibilă evacuare a cetăţenilor săi din Liban, în timp ce multe companii aeriene şi-au suspendat zborurile către şi dinspre Beirut.

Franța trimite un vas al Marinei

Un vas al Marinei franceze a pornit luni din sud-estul Franţei pentru a se opri în largul coastelor Libanului ca „măsură de precauţie”, pentru eventualitatea în care cetăţenii francezi din această ţară vor trebui evacuaţi.

Port-elicopterul amfibie (PHA) francez, căruia îi va lua „5 până la 6 zile” ca să ajungă din portul Toulon în zona din estul Mediteranei, potrivit acestei surse, este echipat cu elicoptere şi un „grup tactic la bord” mobilizabil în caz de evacuare a cetăţenilor francezi, dacă se va decide acest lucru.

„Ne consolidăm mijloacele pentru a face faţă unei deteriorări a situaţiei”, a declarat pentru AFP un ofiţer superior din cadrul Statului Major al armatei, precizând că deocamdată „nu se pune problema evacuării cetăţenilor”.

Responsabilul nu a precizat numele navei. 

Franţa are trei port-elicoptere amfibii, Mistral, Dixmude şi Tonnerre.

Aceste nave de 21.500 de tone şi 199 de metri lungime, un fel de „porturi plutitoare”, sunt echipate cu spital, şlepuri şi pot găzdui câteva sute de oameni în hangarul lor.

În primăvară, Tonnerre a fost folosit pentru a evacua cetăţenii francezi din Haiti.

Aproximativ 23.000 de francezi sau franco-libanezi sunt stabiliţi în Liban.

Ambasada Franţei a înfiinţat o celulă de răspuns telefonic activă şapte zile din şapte, a amintit luni ministrul de externe Jean-Noël Barrot, aflat la Beirut.

Germania a trimis un avion militar

Germania a trimis un avion militar la Beirut pentru a evacua în special angajaţi ai ambasadei sale în Liban şi familiile lor, au anunţat Ministerele Afacerilor Externe şi Apărării germane.

Circa 110 de pasageri se aflau la bordul avionului A321 al forţelor aeriene germane (Luftwaffe), printre care diplomaţi, alţi membri ai personalului şi unii cetăţeni consideraţi vulnerabili, a detaliat o sursă apropiată de guvernul german pentru France Presse.

Ministerele citate au precizat într-un comunicat că evacuarea a vizat personalul „neesenţial” al ambasadei, care rămâne „operaţională”.

Trebuie de asemenea repatriaţi angajaţi ai altor organizaţii germane, precum şi familiile lor, şi „cetăţeni germani în mod particular ameninţaţi din cauza unor circumstanţe medicale”.

Ambasada Germaniei la Beirut „continuă să îi ajute pe germanii rămaşi în Liban să părăsească ţara cu zboruri comerciale sau cu alte mijloace”, potrivit comunicatului.

Numeroase companii aeriene şi-au suspendat zborurile cu destinaţia Beirut, iar posibilităţile de plecare cu zboruri comerciale din Liban s-au redus.

Potrivit guvernului german, circa 1.800 de cetăţeni germani sunt înregistraţi la celula de criză a reprezentanţei diplomatice din Liban.

Berlinul a dezvăluit în acest sfârşit de săptămână nivelul de criză pentru misiunile sale diplomatice la Beirut, Ramallah şi Tel Aviv.

În România, MAE dă sfaturi

Până în prezent, 1.136 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora şi-au înregistrat prezenţa în Liban, la Ambasada României în Beirut, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Potrivit sursei citate, personalul diplomatic este în legătură permanentă cu aceştia.

„Situaţia de securitate este fluidă şi evaluăm toate scenariile, în funcţie de informaţiile din teren şi din dialogul cu partenerii europeni şi regionali, pentru a nu expune la riscuri adiţionale şi a nu pune în pericol viaţa persoanelor aflate în situaţii vulnerabile.

În plus, MAE a trimis echipe consulare mobile atât la Beirut, cât şi în alte state din regiune, tocmai pentru a putea oferi asistenţă consulară cetăţenilor români şi membrilor de familie din Liban care solicită acest lucru”, arată MAE.

Ministerul român precizează că menţine un dialog permanent cu statele membre UE şi partenere din regiune şi de la nivel internaţional cu privire la evoluţiile situaţiei politice şi de securitate din Orientul Mijlociu.

MAE, prin intermediul Ambasadei României la Beirut, a întreprins acţiuni specifice, în regim de permanenţă, potrivit competenţelor, în vederea asigurării protecţiei consulare a cetăţenilor români aflaţi în această ţară.

Încă din luna octombrie 2023, MAE a emis un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – „Evitaţi orice călătorie!” pentru Republica Libaneză.

Acesta este în vigoare în prezent şi a fost reamintit în permanenţă atât prin intermediul mijloacelor de comunicare ale MAE, individual, fiecărei persoane înregistrate la Ambasada României din Beirut, cât şi prin intermediul paginilor de pe reţelele de socializare ale misiunii diplomatice a României la Beirut.

În continuare este valabil avertismentul de călătorie cu privire la existenţa riscurilor majore de securitate, cauzate de impredictibilitatea escaladării, care afectează inclusiv disponibilitatea zborurilor comerciale şi a rutelor de deplasare.

MAE recomandă ferm cetăţenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile.

Având în vedere deteriorarea accentuată a situaţiei de securitate din Liban, ministerul a reiterat permanent recomandarea fermă adresată cetăţenilor români prezenţi în această ţară de a-şi înregistra prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare de către MAE, dacă situaţia o va impune.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:22Sistemul antiaerian al Israelului, desprins din Star Wars: rachete interceptoare care pot depăși și atmosfera Terrei și lasere, active din 2025. Respingerea rachetelor iraniene a costat zece milioane de dolari
20:58Trebuie distrus acum arsenalul nuclear iranian, spune fostul premier israelian Naftali Bennett
20:47Fiica guvernatorului Isărescu, numită membru în Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea pentru trei ani
20:39Opt soldați israelieni, uciși în confruntările cu combatanți ai Hezbollah în sudul Libanului
20:33Obeliscul din Pisa, în Alba: monumentul înalt de 20 de metri dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan s-a înclinat
20:24Vrancea, un loc periculos dacă vrei să muncești: peste 100 de morți în accidente de muncă în ultimii cinci ani
20:17Masacrele de la Volînia, diferend istoric între Ucraina și Polonia, pe cale de a fi cercetate după 80 de ani, la cererea expresă a Varșoviei
17:43Compania lui Elon Musk, Space X, a efectuat un test unic în România, împreună cu ministerul Apărării și ANCOM
17:12Un deputat PNL le cere lui Dan Voiculescu și trustului Intact să oprească amenințările și șantajul mediatic la adresa conducerii PNL
16:37Victorie muncită pentru Halep la primul meci după patru luni: a învins-o în trei seturi pe Rodionova la Hong Kong
16:28Importul cărnii de pui și al ouălor din Ucraina ar trebui interzis, spun crescătorii români. Aceștia se tem de faliment și sugerează că produsele ucrainene ar prezenta riscuri pentru sănătate
16:14Polițele RCA sunt plafonate pentru că e an electoral și se vrea liniște cu orice preț, dar decontarea va veni la anul, spune Virgil Șoncutean (Allianz-Țiriac)
16:07Secretarul general al ONU, declarat persona non grata în Israel, acuzat că nu a condamnat atacul iranian cu rachete
16:02Nicușor Dan insistă că nu va elibera autorizația pentru planșeul Unirii în lipsa avizelor: Nu e un moft, așa cere legea și poți avea mari probleme în practică
15:55Guvernul dă 26 de milioane de lei pe două clădiri (una la Roma, alta la Paris) care să fie folosite de Biserica Ortodoxă Română