/

PSD va vota împotriva proiectului de lege care să-i permită lui Klaus Iohannis să candideze pentru un loc în Senat: Poate candida dacă demisionează

PSD respinge proiectul legii pentru Iohannis (sursa: Inquam Photos/George Călin)

PSD respinge proiectul legii pentru Iohannis. Parlamentarii PSD vor vota împotriva proiectului PNL care permite preşedintelui în funcţie să candideze la alegerile parlamentare, dacă se va merge înainte cu procedura pe acest act normativ, a afirmat, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Daniel Suciu, adăugând că nimeni nu îl împiedică pe Klaus Iohannis să candideze la orice funcţie doreşte.

PSD respinge proiectul legii pentru Iohannis

„Pentru că sunt preşedintele Camerei, uneia dintre camerele Parlamentului, n-aş vrea să-mi exprim părerea personală”, a spus Daniel Suciu, întrebat în legătură cu demersul Partidului Naţional Liberal de a depune proiectul care permite candidatura preşedintelui în funcţie la alegerile parlamentare.

Citește și: EXCLUSIV Acuzat de hărțuire sexuală când era șef la Ape Minerale, actualul deputat PNL Alin Udriște a devenit și proprietar peste apele Piscicola SA Neamț printr-o escrocherie, acuză ANPA

„Reprezint Partidul Social Democrat, iar răspunsul nostru a fost foarte clar astăzi în şedinţa de Birou Permanent Naţional.

Nu este nici momentul, nici prioritatea absolută pentru Partidul Social Democrat să votăm un asemenea proiect.

Cred că în anul 2024 nu mai putem face modificări legislative pentru o singură persoană. Şi noi ne-am exprimat.

Aşteptăm să vedem ce decid cei de la Partidul Naţional Liberal.

Cert este că parlamentarii Partidului Social Democrat, în eventualitatea în care acest proiect de modificare va merge înainte, vor vota împotrivă”, a adăugat acesta.

Iohannis poate candida, dacă demisionează

Suciu a arătat că nimeni nu îl împiedică pe Iohannis să candideze, menţionând că acesta poate să-şi dea demisia din funcţia de şef al statului.

„Nimeni nu îl împiedică pe domnul Klaus Iohannis, preşedintele României până în decembrie, să candideze la orice funcţie doreşte domnia sa.

Înţeleg că a mai dorit să candideze şi a mai şi candidat la alte funcţii, n-a ieşit, dar dacă domnul preşedinte vrea să candideze la alegerile parlamentare are foarte simplu la îndemână demisia din funcţia de preşedinte, înscrierea în Partidul Naţional Liberal şi prezenţa domniei sale pe o listă electorală”, a explicat Daniel Suciu.

Exemplul prefecților

Suciu a dat exemplul prefecţilor care trebuie să-şi dea demisia din funcţie pentru a candida la alegeri.

„Vă aduc aminte că astăzi, de exemplu, prefecţii, care vor să candideze la alegerile parlamentare sau cei care au dorit să candideze la alegerile locale, au trebuit să-şi dea demisia din funcţiile respective.

Acelaşi lucru i se aplică şi domnului Klaus Iohannis.

Nimeni nu-l împiedică să candideze, doar că trebuie să facă acel gest”, a adăugat Daniel Suciu.

Întrebat dacă ar putea să existe o discuţie anul viitor pe tema candidaturilor independente pe listele partidelor, acesta a spus: „N-avem absolut nimic împotrivă să discutăm şi acest lucru”.

Ce prevede Comisia de la Veneția

El a explicat, însă, că în ghidul de bune practici al Comisiei de la Veneţia se arată că nu se poate modifica legislaţia electorală cu mai puţin de un an de zile de la data alegerilor.

„Vă aduc aminte că nu doar noi, dar chiar şi cei de la Partidul Naţional Liberal au spus – şi nu o dată – că trebuie, totuşi, să ne uităm, având în vedere apartenenţa noastră la Uniunea Europeană, că avem o instituţie care ne dă un ghid de bune practici şi acea instituţie se numeşte Comisia de la Veneţia şi nu putem modifica legislaţia electorală – aceasta este modificare a legislaţiei electorale – cu mai puţin de un an de zile de la data alegerilor.

Evident că din luna ianuarie încolo, dar, repet, nu este neapărat această prioritate să modificăm legi pentru o persoană sau alta, putem discuta, dar vă spun priorităţile acestei ţări sunt cu totul şi cu totul altele”, a mai spus Daniel Suciu.

Membrii Biroului Permanent Naţional al PSD s-au pronunţat, luni, în unanimitate, împotriva votării proiectului de modificare a Legii 208/2015, care ar permite candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare, a anunţat purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Lucian Romaşcanu.

PNL a sesizat Biroul Electoral Central pentru a se pronunţa în legătură cu acest proiect.

Proiectul PNL va intra în Comisia juridică peste o săptămână, pentru a da posibilitatea Biroului Electoral Central (BEC) şi Autorităţii Electorale Permanente (AEP) să clarifice dacă este necesară modificarea legii în scopul menţionat, a anunţat, luni, liderul grupului parlamentar liberal din Senat, Daniel Fenechiu.

Propunerea PNL

Miercurea trecută, parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observaţii. ”Apreciem că preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”, se arată în avizul dat de Consiliul Legislativ. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

18:34Cotele la pariuri politice: vezi cine crede în șansele lui Ciucă și Lasconi, și cine în Simion
14:27Un ziarist i-a spus premierului Ciolacu că minte: „Mințiți constant, domnule prim ministru”
13:48FOTO Milioane de scrisori electorale de la Ciolacu, trimise cu „fantomele” Poștei: plicurile nu conțin nici o ștampilă a companiei de stat
11:41Piedone recunoaște că a vorbit cu Simion, dar spune că n-a înjurat, de vină este inteligența artificială. Ciolacu, reacție agresivă, dar nu neagă informația
10:59Performanța lui Ciolacu la fonduri europene: zero – PNRR, 0,92% – fonduri structurale. Siegfried Mureșan: „România, locul 19 din 27”
10:26Infecțiile sezoniere, greu de ucis. Care sunt metodele de a rări episoadele virale
10:06Autostrada A8: de ce nu au început lucrările pe cele două segmente pentru care contractele au fost atribuite de jumătate de an
10:00EXCLUSIV Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: bătălie la sânge pe locul II, Ciucă și Georgescu – pe trend de creștere
09:52Procuror-șef, la volan cu 400 ml de pălincă și o bere la bord. Testul a arătat o alcoolemie de 4,19‰
22:07Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară
21:50Promovarea mesajului că Ciolacu ar fi vorbit cu Trump, plătită din bani publici. Premierul îi face campanie electorală șefului PSD
21:31Români traficați în Franța pentru muncă în condiții nedemne în podgorii care produc vinuri de sute de euro sticla
21:14Drumuri și Poduri SA Ialomița, falimentată de șeful PSD al Consiliului Județean, Marian Pavel, printr-un împrumut nereturnat
21:06Termoficarea din Iași a rămas pe mâna municipalității și se îndreaptă spre faliment
20:58Fiul cel mare al prințesei moștenitoare a Norvegiei, acuzat de două violuri și acte de violență, arestat