Cenzura comunistă chineză a tăiat serialul Friends. Serialul ”Friends” a fost cenzurat în China, stârnind indignarea fanilor acestei producţii americane de televiziune, reacţia de revoltă fiind la rândul ei cenzurată pe reţelele sociale, relatează luni AFP.
Revenirea mult aşteptată vineri a seriei cult „Friends” din anii 1990 pe site-urile de streaming chineze a fost perturbată după ce fanii au observat dispariţia oricăror referiri la relaţia unuia dintre personajele feminine cu o persoană de acelaşi sex.
Pe reţeaua de socializare Weibo, echivalentul Twitter din China, hashtag-ul „Friends cenzurat” a fost vizualizat de zeci de milioane de ori.
Cenzura comunistă chineză a tăiat serialul Friends
În vizor, modificările aduse celui de-al doilea episod al primului sezon, difuzat de platformele Bilibili, Tencent, iQiyi şi Youku.
„Am descoperit că toate dialogurile care menţionau homosexualitatea lui Carol, fosta soţie a lui Ross, fuseseră tăiate. Tăierile sunt evidente”, a scris un internaut al cărui mesaj a atras peste 177.000 de like-uri.
Puterea comunistă şi-a intensificat în ultimii ani cenzura asupra temelor „sensibile” precum sexualitatea, violenţa sau politica, în special în filmele importate.
Citește și: Claudiu Târziu, atac la foștii tovarăși de drum Șoșoacă și Călin Georgescu. Despre Simion: nici el nu ne poate da afară, nici noi pe el
Această atitudine suscită ironia unora dintre internauţi. „De ce să vorbim despre homosexualitate? Nu există aşa ceva aici, unde domneşte o eternă perfecţiune. Toată lumea e fericită sub acest guvern”, a scris într-un mesaj persiflator un utilizator al platformei Weibo.
Aceste critici au fost la rândul lor şterse de pe reţeaua de socializare, iar hashtag-ul subversiv a fost înlocuit duminică cu un altul: „De ce este Friends atât de popular”.
Citește și: Bode: „Granițele noastre sunt sigure”. În 2021, avioane cu țigări de contrabandă au aterizat în România fără să fie oprite
Serialul, difuzat din 1994 până în 2004 în Statele Unite, este foarte cunoscut în China, unde milioane de persoane l-au vizionat pe DVD.
Mulţi tineri chinezi susţin că au învăţat limba engleză cu ajutorul „Friends”, care a fost difuzat în streaming între 2012 şi 2013, fără a fi cenzurat.
În 2019, mai multe scene din „Bohemian Rhapsody” referitoare la sexualitatea lui Freddie Mercury, solistul formaţiei Queen, au fost la rândul lor şterse din versiunea difuzată în China.
Recent, filmul cult al lui David Fincher „Fight Club”, a suscitat stupoarea cinefililor din cauza unui final trunchiat. În urma unui apel, finalul filmului a fost în cele din urmă restabilit.
Unii producători îşi asumă ei înşişi tăierea unor scene din filme sau din seriale în speranţa de a obţine autorizaţie de difuzare pe piaţa chineză.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
- Patreon
- cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV9776064445
Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.