Iadul hainelor uzate din plastic arse. Din cele aproape 900 de milioane de obiecte de îmbrăcăminte uzate expediate în Kenya în 2021, o treime conţineau plastic, iar calitatea acestora era atât de slabă încât au fost „imediat aruncate sau arse” (VIDEO cu imaginile de coșmar), generând poluare şi riscuri pentru sănătate, a avertizat Fundaţia Changing Markets într-un raport publicat joi.
Iadul hainelor uzate din plastic arse
Potrivit ONG-ului, aceasta se întâmplă în pofida Convenţiei de la Basel care interzice exportul de deşeuri către ţări care nu dispun de capacităţi adecvate de reprocesare.
Din cele 900 de milioane de obiecte de îmbrăcăminte uzate, 150 provin din Uniunea Europeană şi Marea Britanie, majoritatea din donaţii, se arată în raport.
Ancheta se bazează în special pe date vamale şi de import-export, precum şi pe munca de teren desfăşurată de organizaţia non-profit Wildlight şi asociaţia Clean Up Kenya, care au compilat peste 80 de interviuri cu comercianţi kenyeni şi au călătorit în zone cheie.
„Acest potop de haine uzate reprezintă în medie 17 articole pe an per kenyan, dintre care opt sunt inutilizabile” deoarece sunt deteriorate, murdare sau neadaptate la clima sau cultura locală, se arată în ancheta numită „Trashion”, un neologism format din cuvintele „trash” (gunoi) şi „fashion” (modă).
„Efectele poluării solului, apei şi aerului sunt considerabile”, conform ONG-ului.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.