/

Nou incident umilitor pentru Biden în relația cu Emiratele Arabe: cetățean american, fost avocat al lui Jamal Khashoggi, deținut la Abu Dhabi

Nou incident umilitor Biden versus Emirate
Nou incident umilitor: Biden versus Emirate (sursa: dawnmena.org)

Nou incident umilitor: Biden versus Emirate. Departamentul de Stat american a anunţat luni că nu are „niciun indiciu până în acest moment” că detenţia unui american în Emiratele Arabe Unite (EAU) ar avea legătură cu relaţiile sale cu jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, care a fost asasinat în 2018 la Istanbul, transmite Reuters.

Nou incident umilitor: Biden versus Emirate

„Dar noi încă strângem informaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Săptămâna trecută, autorităţile din EAU l-au arestat pe Asim Ghafoor, cetăţean american şi avocat pentru drepturi civile care anterior lucrase ca avocat pentru jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ce a fost asasinat la 2 octombrie 2018 în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul.

Serviciile de informaţii americane afirmă că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a aprobat operaţiunea care l-a vizat pe Khashoggi. Prinţul saudit neagă orice implicare. Arestarea lui Ghafoor a coincis cu o vizită a preşedintelui american Joe Biden în Arabia Saudită.

Acuzații de spălare de bani şi evaziune fiscală

Un reprezentant al guvernului de la Abu Dhabi a afirmat luni că Statele Unite îl anchetau pe Ghafoor pentru spălare de bani şi evaziune fiscală şi în 2020 solicitaseră asistenţă şi informaţii din partea EAU.

Ulterior, EAU au început propria investigaţie, care „a furnizat dovezi suficiente ale încălcării legilor EAU cu privire la spălarea de bani şi taxe”.

În 25 mai acest an, Asim Ghafoor a fost condamnat de tribunalul penal din Abu Dhabi la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, la plata unei amenzi de 816.000 dolari şi la deportare.

„Dl. Ghafoor are dreptul de a face apel la condamnarea şi sentinţa sale”, a adăugat reprezentantul EAU.

Khashoggi, asasinat în 2018

Pe 2 octombrie 2018, jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost asasinat în consulatul saudit de la Istanbul de către un grup de persoane venite special de la Riad.

Critic al puterii saudite după ce fusese apropiat de aceasta, Khashoggi, care locuia în SUA, era angajat al publicaţiei americane The Washington Post.

Citește și: Ca să elimine petrolul rusesc de pe piață, Biden acceptă „albirea” prințului saudit Mohamad bin Salman. Externele de la Riad au criticat arogant SUA chiar după vizita președintelui american

El venise la consulatul ţării sale pentru a solicita documente necesare pentru căsătoria cu logodnica sa turcoaică Hatice Cengiz.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:13Mituitorul judecătoarei drogate din Suceava a șters-o de sub nasul Justiției: un judecător l-a scos din arest și l-a plasat în arest la domiciliu cu o zi înainte de o condamnare definitivă
16:04Un nou lot din autostrada A8, pregătit pentru licitație. Pe 19 kilometri vor fi construite șapte tuneluri
15:53Al doilea mare oraș al României nu-și mai permite cheltuielile cu termoficarea. Sistemul este în faliment
13:28Ciolacu crede că Mihai Tudose, care a fost premierul lui Dragnea, și-a plagiat doctoratul și se lăuda că nu are cont în bancă, ar fi un bun comisar european pe buget-finanțe
13:02Trolling masiv pe Facebook-ul lui Firea: un comentator îi urează să ajungă „unde a fost domnu Piedone”, candidata PSD răspunde „Mulțumesc pentru urările dumneavoastră”
12:12Băsescu explică de ce votează cu Nicușor Dan: „A reușit să lucreze la infrastructura subterană, ceea ce ceilalți primari nu au făcut dintr-un motiv foarte simplu – nu aduce voturi”
18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea în pușcărie în România fiindcă e „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”