/

Relația dintre Moscova și Washington, în pragul ruperii: Pentagonul îl acuză de Putin de corupție morală și depravare criminală, Lavrov cere SUA și NATO să nu trimită arme în Ucraina

Moscova și Washington, aproape de război
Moscova și Washington, aproape de război (sursa: kremlin.ru)

Moscova și Washington, aproape de război. Pentagonul l-a acuzat vineri pe Vladimir Putin de depravare şi cruzime pentru modul în care forţele ruse se comportă în Ucraina, unde sunt acuzate că au ucis civili, inclusiv copii, transmite AFP.

Moscova și Washington, aproape de război

Întrebat în cadrul unui briefing de presă despre starea psihologică a preşedintelui rus în această etapă a conflictului, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, a părut să fie în pragul lacrimilor când a făcut referire la atrocităţile atribuite forţelor ruse.

„Este greu să te uiţi la nişte filmări şi să îţi imaginezi că un lider serios ar putea face asta”, a spus Kirby, cunoscut de obicei pentru stăpânirea de sine în faţa camerelor şi pentru calmul de care dovadă.

„Nu îi cunosc starea psihologică, dar cred că putem vorbi despre corupţia sa morală”, a adăugat el.

„Este pur şi simplu inadmisibil”

Calificând drept „prostii” argumentele „bizare” ale liderului de la Kremlin conform cărora acest război este purtat pentru a proteja minoritatea rusă de nazismul ucrainean, el a remarcat că este „dificil de împăcat această retorică cu ceea ce face în Ucraina oamenilor nevinovaţi împuşcaţi cu un glonţ în ceafă, cu mâinile legate la spate, femeilor, femeilor însărcinate ucise, spitalelor bombardate”.

„Este pur şi simplu inadmisibil”, a adăugat John Kirby. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, care se află pe listă oficialilor americani sancţionaţi de Moscova, a devenit una din principalele feţe ale administraţiei americane de la începutul invaziei ruse prin conferinţele zilnice de presă pe care le organizează.

Cruzimea lui Putin, subevaluată de Pentagon

Oficialul american a recunoscut că Washingtonul nu se aştepta la asemenea violenţe comise asupra civililor ucraineni, în pofida brutalităţii operaţiunilor militare ruse din trecut, aşa cum a fost cazul în Cecenia sau Siria.

„Ştiam că domnul Putin este capabil să apere ceea ce el consideră a fi interesele naţionale ale Rusiei cu sânge rece şi cu o hotărâre brutală”, a spus el.

Citește și: Găgăuzia sfidează Chișinăul: parlamentul local a adoptat propria lege prin care permite utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe, interzisă în Republica Moldova

„Nu ne-am dat seama cu adevărat de gradul de violenţă, cruzime şi, cum spuneam, de depravare, folosit în cazul oamenilor nevinovaţi, civili necombatanţi”.

Ucraina şi ţările occidentale au acuzat Rusia că a comis masacre şi crime de război după descoperirea a sute de cadavre în mai multe localităţi din regiunea capitalei Kiev, care a fost ocupată de forţele ruse în luna martie.

Lavrov cere încetarea fluxului de arme NATO în Ucraina

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut NATO şi SUA să înceteze să mai livreze arme Kievului, dacă „sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană”, relatează AFP.

Într-un interviu publicat sâmbătă de agenţia oficială chineză Xinhua, Lavrov a afirmat de asemenea că ofensiva rusă din Ucraina se desfăşoară „conform planurilor”.

„Un flux continuu de arme de toate tipurile a intrat în Ucraina prin Polonia şi prin alte ţări ale NATO”, a declarat şeful diplomaţiei ruse.

„Dacă SUA şi NATO sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană, atunci, înainte de orice, ele trebuie să se trezească şi să nu mai livreze arme şi muniţii regimului de la Kiev”, a adăugat el.

Ca de obicei, Moscova se laudă că totul merge bine

Aproximativ 40 de ţări s-au reunit marţi în Germania, în jurul SUA, pentru a coordona accelerarea livrărilor de echipamente militare solicitate de Kiev.

În contextul în care SUA şi Ucraina vorbesc despre o întârziere a ofensivei ruse în Donbas, a cărei cucerire totală a devenit prioritatea Moscovei, Lavrov a dat asigurări că ofensiva se derulează cum a fost prevăzută.

„Operaţiunea militară specială care a început la 24 februarie se derulează în conformitate strictă cu planul. Toate obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse, în ciuda obstrucţionării adversarilor noştri”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:41Paleologu, critici dure către USR: „Prostia de partid a prevalat, Lasconi a picat testul capacității de a depăși tribalismul”
20:58Concursul „Pasărea Anului”, organizat în Noua Zeelandă, are drept câștigător un pinguin: Hoiho cel cu ochii galbeni
20:48„Jignire” pentru Ciolacu: Buzăul face parte din Moldova, cel puțin din punct de vedere seismic. Directorul Institutului pentru Fizica Pământului: Cutremurul din Buzău face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea
20:40Înregistrările cu patroni făcute pe ascuns de angajați pot fi folosite în litigii de muncă, a decis Înalta Curte
20:34Boris îneacă Europa: furtuna excepțională abătută asupra Europei Centrale și de Est aduce noi inundații de amploare
20:28Femeile care nu poartă văl nu vor mai fi „deranjate” de poliția moravurilor, promite noul președinte iranian
20:22Cutremur de 5,4 grade în județul Buzău, resimțit și la București, dar și în Republica Moldova
19:19EXCLUSIV Aflat în vizorul DNA pentru relația cu generalul Dumitru Dumbravă (ex-SRI), afaceristul Tufan vinde terenuri de 4,8 milioane de euro și sponsorizează un partid cu 750.000 lei
17:42Antena 3 susține că Klaus Iohannis ar putea candida la Senat, pentru PNL. Liberalii neagă: „Nu s-a discutat în PNL acest lucru”
17:36Moscova amenință ONU și Crucea Roșie: Să nu accepte invitația Ucrainei de a se deplasa în Kursk
17:29Ce problemă mai are Trump: Taylor Swift. Candidatul republican a scris că o „URĂȘTE” pe artistă
17:22Germania a suspendat Schengen-ul terestru de luni, 16 septembrie. Controalele la frontieră, valabile șase luni
17:20România, țara din UE cu cel mai mare procent al persoanelor suferind de sărăcie severă – Eurostat
17:16Deputata Raisa Enachi susține că a fost bătută în propriul birou de consilieri AUR, de față cu polițiști locali. Enachi a intrat în Parlament pe lista AUR, dar a părăsit partidul
17:10Cât dă social-democratul Ciolacu pentru un decedat în inundații: 10.000 de lei