/

Zelenski îl provoacă pe Putin în problema transnistreană: sugerează că, dacă rușii staționați la Tiraspol atacă Moldova, Kievul îi poate anihila militar „cât ai pocni din degete”

Zelenski amenință să anihileze militar Transnistria
Zelenski amenință să anihileze militar Transnistria (sursa: Facebook/Maia Sandu)

Zelenski amenință să anihileze militar Transnistria. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni la Kiev că ţara sa este „fragilă şi vulnerabilă” şi are nevoie de ajutor pentru a rămâne „parte a lumii libere”, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut un răspuns coordonat al ţărilor lor în faţa ameninţărilor Rusiei, relatează Reuters şi CNN.

Maia Sandu: Moldova și Ucraina, în familia europeană

„Republica Moldova este o ţară fragilă şi vulnerabilă (…) Ucraina şi Republica Moldova au nevoie de ajutor. Vrem ca acest război (în Ucraina) să înceteze, această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei să fie oprită cât mai curând posibil. Vrem să rămânem parte a lumii libere”, a subliniat Maia Sandu, în timp ce vizita suburbii ale Kievului unde au avut loc lupte şi care au suferit ocupaţia trupelor ruse.

Citește și: Ucraina se asigură că Marea Neagră nu devine „lac rusesc”: platforme petroliere furate de ruși după anexarea peninsulei Crimeea, bombardate de forțele de la Kiev

„Cetăţenii R. Moldova şi Ucrainei merită să aibă o viaţă paşnică şi prosperă, în familia europeană”, iar conducerile celor două state au datoria să le ofere oamenilor un asemenea viitor, a spus ea apoi, la o conferinţă de presă comună cu Volodimir Zelenski, potrivit deschide.md.

Maia Sandu a menţionat că în cadrul discuţiilor şi-a exprimat admiraţia pentru curajul cu care ucrainenii îşi apără ţara în faţa agresiunii ruse şi a asigurat că Republica Moldova este alături de Ucraina.

Zelenski: Să răspundem coordonat Rusiei

„Vom continua să susţinem refugiaţii ucraineni adăpostiţi în Moldova. Vom consolida capacitatea de transport şi de tranzit pe teritoriul moldovenesc pentru a organiza coridoare de transport de mărfuri dinspre şi înspre Ucraina. Este obligaţia noastră morală, de vecini şi de prieteni să-i ajutăm”, a adăugat ea.

Maia Sandu şi Volodimir Zelenski au convenit ca ţările lor să colaboreze în domeniul economic şi energetic, precum şi în procesul de aderare la Uniunea Europeană, după ce au primit săptămâna trecută statutul de ţări candidate.

„Ţările noastre au ameninţări cu o rădăcină comună, create de agresiunea Rusiei şi de politicile Rusiei. Dacă ameninţările au rădăcini comune, atunci noi trebuie să avem un răspuns coordonat faţă de ele”, a spus la rândul său Volodimir Zelenski la conferinţa de presă comună cu Maia Sandu.

Sprijin de la Kiev în problema Tiraspolului

Pe de altă parte, Zelenski a reiterat că „Ucraina rămâne un garant” al soluţionării dosarului cu privire la Transnistria şi „va asista activ (Republica) Moldova să meargă mai departe” în reglementarea situaţiei din această provincie separatistă prorusă unde sunt staţionate trupe ruseşti.

Dar un eventual atac al acestor trupe asupra regiunii ucrainene Odesa „va fi ca o palmă, la care Ucraina va răspunde cu o lovitură”, a mai spus Zelenski, potrivit presei ucrainene citate de unimedia.info.

„Este foarte important pentru ambele ţări. Am abordat astăzi această problemă şi posibilele riscuri cu preşedinta Maia Sandu (…) Dacă se va întâmpla, cred că va fi o greşeală globală. Primim anumite semnale. Sunt neplăcute”, a insistat Zelenski.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a negat luna trecută orice intenţie cu privire la un atac din Transnistria.

Zelenski amenință să anihileze militar Transnistria

„Transnistria nu reprezintă o ameninţare pentru statele vecine, respectă neutralitatea şi rămâne angajată faţă de principiile rezolvării tuturor problemelor la masa negocierilor”, a menţionat în luna mai Krasnoselski, potrivit unimedia.info. Transnistria s-a confruntat în acea perioadă cu o serie de atacuri pentru care separatiştii proruşi din această regiune a Republicii Moldova acuză Ucraina.

Anterior, în aprilie, unul dintre consilierii lui Zelenski, Oleksii Arestovici, a sugerat că trupele ruse din Transnistria ar putea ataca Republica Moldova şi a îndemnat Chişinăul ca într-o astfel de eventualitate să ceară ajutor militar din partea României şi Ucrainei, el susţinând că aceasta din urmă ar putea rezolva problema transnistreană „cât ai pocni din degete”.

Negocierile în formatul 5+2 (Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Transnistria, OSCE, plus cei doi observatori – UE şi SUA), cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean, sunt în continuare în impas.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

16 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

23:22Cu forțele ucrainene la ușă, liderul pro-rus din Herson îl „distruge” pe Șoigu, ministrul Apărării de la Moscova: Un ofițer care permite asta pe front ar trebui să se sinucidă
20:17Opozantul Vladimir Kara-Murza, pasibil de peste 20 de ani închisoare: inculpat pentru „înaltă trădare” după ce criticat invadarea Ucrainei
19:47Putin, lovitură dură chiar din Duma rusă – șeful Comitetului de Apărare acuză minciunile armatei: „Oamenii ştiu. Poporul nostru nu e prost. Inamicul este pe pământul nostru”
19:07Măsuri economice demne de o parodie: Lukașenko a interzis prin decret creșterea prețurilor în Belarus
18:42Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială de parlamentar, pierdută în urma adoptării unei legi
17:31Senator PNL, atac la aliații din PSD: După somităţi precum Andronescu sau Genunche Pop, Educaţia este ultimul subiect în legătură cu care PSD ar trebui să deschidă gura
14:56Ucraina are hot-line pentru rușii care vor să se predea: apelul este gratuit! Se oferă recompense consistente pentru cei care fug cu echipamentul
14:13Și-a modificat certificatul de naștere la șase ani. Câțiva zeci de ani după, a tras ponoasele
14:06Opera a trimis la Parchet acuzațiile de hărțuire sexuală împotriva balerinului Vlad Mărculescu
12:22Putin la 70 de ani: izolat, irațional și speriat. Portretul liderului de la Kremlin în presa occidentală, cu o zi înainte de a-și aniversa ziua de naștere
11:18Patrioții de la PSD plătesc consultanți americani: 40.000 USD/lună, din banii publici (presă)
11:08Șmecherie rusească: Moscova și-a sabotat doar parțial conductele Nord Stream, o linie a Nord Stream 2 este funcțională
10:35Rusia și China îl instigă cu succes pe Kim Jong Un să lanseze rachete către aliații americani Japonia și Coreea de Sud
10:05Un miliardar rus și-a recuperat iahtul sechestrat de statul francez. Aleksei Kuzmicev a fost sancționat de UE pentru legături cu Putin
00:08Germania, arătată din nou cu degetul pentru că refuză să trimită armament în Ucraina. Într-un gest fără precedent, șefa PE invocă necesitatea tancurilor germane Leopard 2