/

Xi și Putin vor să conducă lumea împreună pentru „a injecta stabilitate şi energie pozitivă într-o lume cuprinsă de haos”

Xi și Putin conduc lumea împreună
Xi și Putin conduc lumea împreună (sursa: kremlin.ru)

Xi și Putin conduc lumea împreună. Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi tentativele occidentale de a crea o „lume unipolară”, în cadrul unei întrevederi cu omologul său chinez, Xi Jinping, în Uzbekistan, salutând „poziţia echilibrată” a Beijingului cu privire la Ucraina. La rândul său şeful statului chinez l-a asigurat pe liderul rus că China doreşte să-şi asume un rol de „mare putere” împreună cu Rusia, relatează France Presse.

Xi și Putin conduc lumea împreună

„Tentativele de a crea o lume unipolară au luat recent o formă absolut urâtă şi sunt total inacceptabile”, a declarat Putin, adresându-i-se lui Xi la Samarkand (Uzbekistan) în cadrul unei întâlniri în marja summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), prima dintre cei doi lideri după lansarea ofensivei ruse în Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

„China este dispusă să lucreze împreună cu Rusia pentru a-şi asuma responsabilitatea de mare putere, a juca un rol de prim-plan şi a injecta stabilitate şi energie pozitivă într-o lume cuprinsă de haos”, a afirmat Xi Jinping.

„Noi apreciem foarte mult poziţia echilibrată a prietenilor noştri chinezi cu privire la criza ucraineană”, a afirmat Putin, a cărui ţară este vizată de sancţiuni severe occidentale pentru invadarea Ucrainei.

„Vă înţelegem întrebările şi îngrijorările. Vă vom explica în detaliu poziţia noastră pe acest subiect”, a adăugat preşedintele rus, fără a oferi alte precizări.

„Prietenie fără limite” între China şi Rusia

Beijingul nu a sprijinit şi nici nu a criticat invazia rusă, dar şi-a exprimat sprijinul pentru Moscova pe fondul sancţiunilor occidentale.

China, principalul partener economic al Rusiei, a refuzat încă de la intervenţia rusă din 24 februarie să folosească cuvântul „invazie” pentru a denumi operaţiunea militară lansată de Moscova în Ucraina.

Beijingul nu a condamnat niciodată invazia rusă şi atribuie SUA şi NATO responsabilitatea pentru acest conflict.

Cu trei săptămâni înainte de începerea războiului, preşedintele chinez îl primise pe Vladimir Putin la Beijing, în marja deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022.

Cei doi lideri au proclamat atunci o „prietenie fără limite” între China şi Rusia, semnând mai multe acorduri, în special în domeniul hidrocarburilor.

Consolidarea parteneriatului strategic între Rusia şi China

Cu prilejul actualei întrevederi, Putin a reînnoit sprijinul Moscovei pe tema Taiwanului, unde vizitele unor oficiali americani în ultimele săptămâni au suscitat indignarea Chinei.

„Condamnăm provocările SUA”, a declarat Putin, subliniind că Moscova îşi menţine adeziunea faţă de principiul „unei singure Chine”, recunoscând doar guvernul chinez, şi se opune „provocărilor” SUA în strâmtoarea Taiwan, potrivit Reuters.

Citește și: Înainte de întâlnirea Putin – Xi, SUA aruncă în aer relația cu Beijingul: ajutor militar direct de 4,5 miliarde de dolari pentru Taiwan, au decis senatorii din Comisia de politică externă

China consideră Taiwan drept o provincie a sa rebelă şi nu exclude integrarea insulei în teritoriul continental chiar cu forţa.

„Sunt convins că întâlnirea noastră de astăzi va conferi un impuls suplimentar consolidării parteneriatului strategic între Rusia şi China”, a adăugat Putin.

Exerciţii militare comune

Întrevederea dintre Xi şi Putin intervine într-un moment în care cele două ţări se confruntă cu puternice tensiuni diplomatice cu SUA.

În acest context, Moscova şi Beijingul şi-au afişat de mai multe ori cooperarea în ultimele săptămâni, de exemplu, participând la exerciţii militare comune.

OCS, concepută ca o contrapondere la influenţa occidentală, grupează China, Rusia, patru state din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan), precum şi India şi Pakistan, căreia i se va alătura şi Iranul.

Relaţiile dintre Beijing şi Moscova au fost tumultoase în perioada Războiului rece, dar cele două s-au apropiat foarte mult în ultimele decenii pentru a contracara influenţa SUA, notează AFP.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

00:12Marea miză a UE la Chișinău este ca la viitoarele alegeri să nu revină pro-ruși la guvernare. Siegfried Mureșan: Nu poate Rusia șantaja și amenința Moldova cât o putem noi, UE, ajuta
23:45Cum a reușit Republica Moldova în doar șase luni, cu război la graniță, să implementeze reforme cerute de UE esențiale pentru începerea negocierilor de aderare
20:22România a început exportul de gaze către Republica Moldova. „Malul drept” al Moldovei, complet independent de livrările Gazprom
18:54Topul spitalelor din România în funcție de șpăgi și mizerie. Culmea cinismului, un spital de copii e fruntaș la ambele
18:34Teheranul admite „peste 200” de morți în protestele care zguduie țara. Obligativitatea purtării vălului ar putea dispărea
18:15Plafonarea prețului petrolului rusesc irită Moscova, care anunță că nu va mai livra țărilor care aplică plafonul
16:41Cioloș aruncă pisica Schengen în curtea lui Iohannis: Cheia este la Viena, în mâna popularilor europeni. Sper că președintele a vorbit cu ei
15:23Rusia a recoltat cereale de peste un miliard de dolari din teritoriul ocupat în Ucraina, arată o analiză a NASA
13:43Care sunt restricțiile legale de sacrificare a porcilor și de cumpărare a cărnii. Cele mai mari riscuri de sănătate
12:37De ce este supărat George Simion pe moldovenii din stânga Prutului: ce scor catastrofal a obținut AUR la alegerile din vara lui 2021, din Republica Moldova
11:52Bolojan declară că nu are de gând să candideze la primăria București. Președintele CJ Bihor nici măcar nu știa că PNL l-a inclus într-un sondaj privind intenția de vot în București
10:55Primăria creşte impozitele, taxele şi tarifele de parcare. Maşinile cu cilindree mare vor avea impozite uriaşe
10:41Putin continuă să ascundă instalațiile nucleare ale Rusiei, deși are un tratat cu SUA de inspecții reciproce. Washington: Gest „abrupt şi unilateral”
17:32Bogdan Aurescu anunță că Olanda și Suedia vor susține aderarea României la Schengen. A mai rămas Austria
16:56Iar l-a sunat cancelarul Scholz pe Putin ca să se aleagă cu o muștruluială: „A fost atrasă atenţia asupra liniei distructive a statelor occidentale, inclusiv a Germaniei”