/

Vestul Sălbatic din Mogoșoaia, explicat: cum sunt jefuiți proprietarii de terenuri. Plus: interesele liderilor PNL

Vestul Sălbatic din Mogoșoaia explicat
Vestul Sălbatic din Mogoșoaia explicat Foto: Facebook Primăria Mogoșoaia

Vestul Sălbatic din Mogoșoaia explicat: sute de proprietari de teren sunt spoliați contra unor despăgubiri ridicole. Cine nu acceptă afacerea propusă de primarul localității, este expropriat. Cei care fac scandal sunt intimidați. O consilieră USR care s-a opus afacerii a fost agresată și amenințată că va fi băgată în scaun cu rotile.

Vestul Sălbatic din Mogoșoaia explicat

Pe un teren de peste 1000 de hectare, adică aproape jumătate din comuna Mogoșoaia, ar urma să se ridice blocuri cu 10 etaje. Ar urma să fie construite un campus universitar, blocuri de locuinţe, spital, grădiniţă, clădiri de birouri, iar pădurea devine parc. 

Proiectul Sectorului 0 prevede preluarea a peste 1100 de hectare de teren din proprietate privată în proprietatea primăriei, trecerea din extravilan în intravilan. Ar urma schimbarea regimului său economic și asigurarea de utilități și infrastructură. Odată ce toate acestea vor fi gata, terenurile vor fi vândute dezvoltatorilor imobiliari.

 Cine deţine teren în zonă, potrivit planului, ori cedează 39% din suprafaţă, ori va fi expropriat la un preţ de puțin peste 1,5 euro pe metru pătrat. Prețul oferit este de circa 100 de ori mai mic decât prețul de piață, de aproximativ 150 de euro pe metru pătrat.

Potrivit ultimelor date transmise de Primăria Mogoșoaia, zona vizată de exproprierile prezente are în componență 626 de proprietari unici privati vizati. Dintre acestia 350 si-au exprimat acordul si au cedat 39%. Nu mai puțin de 276 au refuzat sa isi dea acordul, fiind astfel proprietari expropriabili. Tuturor celor 626 de proprietari, Primăria le-a propus două variante: fie cedează 39% din teren și primesc 61% în altă parte, fie acceptă să fie despăgubiți cu 1,7 euro/mp.

Scandalul începe în 2017

Primii pași pentru punerea în fapt a megaproiectului Sectorul 0 i-a făcut în 2017 când printr-o Hotărâre de Consiliu Local decide începerea exproprierilor, pentru realizarea “Zonei de dezvoltare din Comuna Mogoșoaia”.

În 2019 consilierii votează o altă hotărâre legată de proiectul Sector 0. Un împrumut bancar care să acopere sumele necesare exproprierilor.

O parte din proprietarii terenurilor vânate de primăria Mogoșoaia pentru proiect nu a fost de acord cu proiectul și nici cu despăgubirile. Ei au cerut în instanță anularea celor două HCL-uri iar în procedură de urgență suspendarea lor. Sunt pe rol nu mai puțin de 19 procese prin care se cere fie anularea, fie suspendarea acestor decizii ale consilierilor.

Prețul oferit de Primăria Mogoșoaia este de aproape 10 ori mai mic decât este dispus CJ Ilfov să plătească pentru un teren în comuna Petrăchioaia, adică 14 euro/mp.

La 14 decembrie 2021, 10 din consilierii locali au votat pentru exproprierea terenurilor, deși legea prevedea clar că este nevoie de 11 voturi. Contra proiectului au votat doar 5 consilieri, 4 de la USR și unul de la PSD. 

Citește și: Ilfov, regiune autonomă a mafiei, unde talibanii bat femei. Imaginea unui stat prăbușit

Alina Gorghiu și familia, latifundiari în Mogoșoaia

Presa a scris, recent, că mai mulți lideri PNL, în frunte cu Alina Gorghiu sunt implicați în acest matrapazlâc, avân terenuri în Mogoșoaia.

Printre ei se află Alina Gorghiu – senatoare PNL și fost președinte PNL, Daniel Dăianu – președintele Consiliului Fiscal (PNL), Ionel Șcrioșteanu – secretar de stat la Ministerul Transportului (PNL) și Tudor Precup – fiul minor al primarului Mogoșoaiei Paul Precup (PNL). Alina Ștefania Gorghiu împreună cu Cristian-Dan Iancu și Primăria Mogoșoaia dețin 17.000 mp.

Mihai Gorghiu împreună cu soția (Doina) și cu alte două persoane dețin 17.500 mp. Mihai și Doina Gorghiu sunt părinții Alinei Gorghiu.

Toți aceștia au acceptat să-și cedeze terenurile către primărie.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

8 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

08:30Primarii de comune și șefii de consilii județene nu reușesc să facă proiecte pentru racordarea la gaze
21:52Unul din cei mai mari dealer-i de Fentanil și Oxicodonă din București lucrează la lanțul de farmacii Catena. DIICOT l-a prins în flagrant
20:54Constanța și Varna au devenit principalele porți de intrare în Europa de sud-est a cocainei, heroinei și drogurilor sintetice după începerea războiului în Ucraina. UE, epidemie de droguri
19:28Nicușor Dan anunță că raportul ANI în care era acuzat de incompatibilitate a fost anulat de Curtea de Apel
18:11George Simion, fan declarat al lui Dorinel Umbrărescu: „Cine contestă, condamnat penal pentru sabotaj”
15:48Ciolacu și Grindeanu, vizită, la 12.09, în punctul de pe autostrada A7 unde s-a produs explozia conductei Transgaz. Presiune pe constructor, care pare să fi ignorat cerințele Transgaz
13:52Medicii șpăgari de la Marius Nasta luau haina de pe pacienți sau cuponul de pensie – surse presă. Se primeau și sticle de alcool, vândute apoi la barul din satul natal
13:09Firma care a făcut studiul de fezabilitate pentru autostrada care trece pe lângă conducta Transgaz, abonată la contracte cu statul și direct legată de Dan Voiculescu
11:14Începe schimbul de acuzații în legătură cu explozia de pe autostradă: Transgaz spune că UMB n-a respectat avizul, prefectul de Vrancea – conducta nu era suficient de adânc îngropată
11:09Pescobar („Taverna Racilor”) se umflă singur: susține că are 300 de angajați, dar firmele care pretinde că sunt ale lui nu au decât 44, și vorbește de „compania mea”, dar nu e asociat în nici o firmă
10:15Cine construia autostrada unde a fost lovită conducta de gaz: baronul asfaltului, Umbrărescu, crescut și conexat la PSD. Pro Infrastructura: „S-au întins mai mult decât le e plapuma!”
07:34Șefii de birouri din instituțiile publice, funcții care se vor desființa, au început goana după găsirea unei soluții de păstrare a statutului
07:26DIICOT se face iar de râs: a dus la arestare nouă persoane dintr-o fabrică autorizată de produse din cânepă, judecătorii i-au trimis acasă
19:54Baronul PSD de Tulcea face zeci de milioane de la primăriile pe care le controlează. Conflict de interese evident, ANI nu-l deranjează pe baron
17:47VIDEO Șoșoacă și Simion și-au spus adevărul în față: „Pleacă de aici, susținător de violuri”/ „Pesedisto…Du-te, pupă-l pe Ciolacu!”