/

Un român ar fi furat cablurile de pe linia de tren de mare viteză Madrid-Barcelona, provocând haos – presa spaniolă. Ambasada României neagă informația și dă vina pe ”publicații periferice”

Un român ar fi furat cablurile de pe linia Madrid-Barcelona Foto: Twitter

UPDATE Ambasada României în Spania neagă că vinovatul ar fi român.

”Având in vedere informațiile vehiculate în unele publicații periferice din Spania și preluate de presa română cu referire la furtul celor 600 de metri de cablu de fibră optică, care a perturbat traficul feroviar în Spania, precizăm că persoana reținută de autoritățile spaniole la 8 august 2022 nu este cetățean român.

Ne manifestăm preocuparea pentru prezentarea în spațiul public de informații de presă neverificate care contravin eticii și deontologiei profesionale și care pot aduce un prejudiciu grav de imagine comunității românești de pe plan local.

Mulțumim pe această cale reprezentanților presei care ne-au contact pentru a verifica informația, cât și autorităților spaniole de resort care, în spiritul unei bune colaborări instituționale au dat curs prompt solicitării noastre de clarificare în acest caz”, este mesajul postat pe Facebook de ambasadă.

Știrea inițială: Un român ar fi furat cablurile de pe linia de tren de mare viteză Madrid-Barcelona, provocând haos și lăsând mii de călători să aștepte, scrie presa din Spania. Acesta ar fi fost arestat luni, iar poliția ar fi recuperat cei 600 de metri de cablu furat.

Un român ar fi furat cablurile de pe linia Madrid-Barcelona

Potrivit presei din Spania, care citează surse din poliție, tânărul s-ar fi opus arestării. Poliția bănuiește că el face parte dintr-o grupare specializată în acest tip de furturi și care revindea cablurile. Polițiștii nu exclud să mai facă noi arestări în acest caz. În consecință, incidentul de luni de pe linia de mare viteză Barcelona-Madrid n-ar fi fost un act de vandalism.

Circulația trenurilor de mare viteză pe ruta Madrid-Barcelona ale operatorului feroviar spaniol de stat, Renfe, a fost suspendată luni, timp de câteva ore, din cauza acestui incident.

Cabluri tăiate Foto: Twitter

Pentru transportul călătorilor din capitală până în Barcelona, compania feroviară a fost nevoită să introducă o rută alternativă de transport care să ocolească reţeaua folosită de trenurile de mare viteză.

Hoas în gările din Spania, după blocarea circulatiei pe Madrid-Barcelona Foto: El Espanol

Revenirea industriei turismului după pandemie, în această vară, a solicitat infrastructura de transport a Spaniei, la fel ca și în alte țări europene, lăsând-o vulnerabilă la orice perturbări, precizeaza Reuters.

Tânărul de 19 ani nu este singurul român arestat recent în Spania pentru astfel de furturi. Un alt român de 43 de ani, a fost arestat săptămâna trecută pentru peste 20 de furturi de cablu electric în zona Valencia.

Citește și: Companiile aeriene ruseşti încep să îşi dezmembreze avioanele pentru piese de schimb

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

22:39Pe canale diplomatice, SUA au explicat Rusiei „în mod clar în detaliu exact ce ar însemna consecinţele catastrofale” dacă Moscova „depășește limita” nucleară
20:31Adevărata mobilizare din Rusia: nu 300.000, ci circa un milion de ruși vor fi aduși sub arme. Din 21 septembrie, s-au recrutat deja 121.000 de soldați, care vor ajunge urgent în Ucraina
19:26VIDEO Zelenski, șocat că Tel Avivul nu a ajutat Ucraina: „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul, nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”
17:40Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași revine în forma de dinaintea pandemiei de COVID
17:12Anual, 80 de copii din județele Moldovei sunt depistați cu cancer
16:56Mobilizarea heirupistă din Rusia i-a făcut până și pe șefii parlamentului rus, apropiați de Putin, să critice procesul: „Astfel de excese sunt total inacceptabile”
16:45Acuzat de nazism de către Putin, Zelenski a ajuns pe coperta Jerusalem Post: președintele Ucrainei este „cel mai influent evreu al anului 2022”
14:25VIDEO Protest uriaș al femeilor din Iakuțk: sute de mame s-au prins în horă pentru a protesta față de mobilizarea fiilor lor
13:55SOLIDARITATE În 24 de ore, donații de 135.000 de dolari pentru un apărător Azovstal, recent eliberat din captivitatea rusă cu un braț deformat
11:17Ceea ce nimeni nu voia să audă de la Rusia: teritoriile ucrainene anexate vor fi sub protecția „protecția deplină”, inclusiv nucleară, a Moscovei
11:00Un Mussolini feminin este așteptat să fie premierul Italiei după alegerile de duminică. Giorgia Meloni conduce detașat în sondaje
22:51„Măcelarul de la Mariupol”, desemnat de Putin să se ocupe de logistica dezastruoasă a armatei ruse
21:42Mobilizare pentru frontul din Ucraina sau 15 ani de închisoare. Putin a promulgat modificările penale care înăspresc pedepsele pentru sustragerea de la mobilizare și dezertare
18:44Poliția germană l-a căutat pe oligarhul lui Putin la ouăle Faberge. Și i-a găsit patru
13:42VIDEO Cel puțin 35 de morți din rândurile protestatarilor iranieni după moartea în arestul poliției moravurilor a tinerei Mahsa Amini