/

EXCLUSIV Nici o tabără pentru refugiați ucraineni nu este operațională, deși Dîncu a promis 500.000 de locuri disponibile. Oficial, e treaba lui Arafat

România pregătește venirea refugiaților ucraineni
România pregătește venirea refugiaților ucraineni (sursa: ziaruldeiasi.ro)

România, nicio tabără pentru refugiați operațională. Autoritățile ar fi finalizat planurile pentru amplasarea și ridicarea taberelor mobile pentru refugiații din Ucraina. Dar, deocamdată, nu s-a emis ordinul de operaționalizare a acestora. Primele tabere pentru refugiați vor fi ridicate în județele din nordul țării, dar și în județul Tulcea.

Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat, va coordona organizarea taberelor pentru refugiați. Dar va beneficia și de sprijinul mai multor instituții publice, inclsuiv Ministerul Apărării Naționale.

Internele, responsabile de gestionarea situației

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a anunțat că România poate prelua peste 500.000 de refugiați din Ucraina. Ministrul de Interne, Lucian Bode, se așteaptă la câteva sute de mii de refugiați „printr-un aflux necontrolat”.

Citește și: Dîncu, estimare fără nici un fundament: Am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi dacă începe războiul

Ministerul Afacerilor Interne, condus de Lucian Bode, este reponsabil de gestionarea situațiilor de urgență civile la nivel național, respectiv de preluarea refugiaților din Ucraina care ajung pe teritoriul României.

Planurile cu privire la locurile în care vor fi amplasate taberele pentru refugiați au fost finalizate. Deocamdată nu au fost făcute publice locațiile exacte unde vor fi ridicate astfel de tabere, care trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții: acces la utilități, căi ferate și rutiere.

România, nicio tabără pentru refugiați operațională

„DSU este pregătit pentru a prelua refugiați. S-au făcut recunoașteri în teren cu autoritățile locale în județe pentru identificarea spațiilor care să permită eventuala amplasare a acestor tabere.

Acum există o identificare clară a spațiilor pe care vor fi amplasate taberele pentru ca în caz de nevoie acestea să fie operaționalizate. La momentul acesta nu există vreo dispoziție cu privire la amplasarea efectivă a lor”, au spus oficiali din cadrul MAI pentru Defapt.ro.

Planul de ridicare a taberelor se va desfășura în mai multe etape, în funcție de numărul de refugiați. Într-o primă fază se vor ridica tabere pentru refugiați în județele Maramureș, Botoșani, Suceava, Iași și Tulcea. Ulterior, conform ministrului Lucian Bode, vor fi construite noi tabere pentru refugiați în vecinătatea județelor de graniță. În faza a treia se vor construi în toată țara.

Apoi, refugiații vor fi preluați din taberele temporare și vor fi duși în alte spații deja identificate la nivel național. „Vor fi cazați în săli de sport, cămine culturale și hoteluri. Aceste persoane trebuie să aibă acces la utilități”, spun reprezentanții DSU.

Tabere mobile, apoi spații fixe

Taberele mobile pentru refugiați sunt cele folosite de DSU în cazul calamităților. Adică incendii, inundații sau alunecări de teren. O astfel de tabără, formată din 33 de corturi cu diferite destinații și racordate la utilități, poate fi ridicată într-un interval de 12 ore.

În interiorul taberei vor fi diverse căi de acces atât pentru refugiați, cât și pentru personalul alocat. Capacitatea unei tabere va fi de 200 de persoane.

Dar refugiații care vor ajunge în tabere temporare vor fi preluați ulterior și „vor fi duși în alte spații de cazare deja identificate la nivel național. Vor fi cazați în săli de sport, cămine culturale și hoteluri. Aceste persoane trebuie să aibă acces la utilități. La momentul acesta nu este nici o tabăra amplasată, dar suntem pregătiți”, spun reprezentanții DSU.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că „România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina: „Suntem în permanentă legătură cu aliații și partenerii noștri din NATO, din Uniunea Europeană și SUA pentru a găsi cele mai bune soluții și a oferi asistență umanitară dacă situația o va cere.”

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Become a Patron!

  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

Cine sunt creatorii defapt.ro.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:06Edward Snowden a primit cetățenia rusă după nou ani la Moscova. De ce nu va fi mobilizat să meargă în Ucraina
19:32VIDEO Haos și cozi uriașe la granița Rusiei cu Georgia, pe unde bărbații ruși fug de recrutare. Lukașenko îl consolează pe Putin: „Lasă-i să fugă!!”
18:57Putin va închide și oficial frontierele pentru bărbații care pot fi mobilizați. Blindate au fost deja desfășurate la granița cu Georgia, preventiv
18:38Primarul Chirica vrea să fie judecat în alt oraș când e penal și la Iași, când are proces civil
18:20Fostul ministru Vlad Alexandrescu va primi despăgubiri de la stat pe 15 hectare expropriate pentru autostrada A7
15:52Șeful armatei ucrainene, generalul Zalujnîi, pe coperta revistei Time: „Generalul. Valeri Zalujnîi și modul ucrainean de a duce un război”
14:11Maia Sandu vrea să-i lase fără cetățenie pe moldovenii care luptă pentru Putin
13:21Avertisment dur al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România: Alimentarea cu energie ar putea fi blocată în plină iarnă. Consumul trebuie raționalizat
13:15Recruții fug mâncând pământul: peste 260.000 de bărbați au părăsit Rusia după decretarea mobilizării, arată datele FSB citate de Novaya Gazeta. Granițile s-au închis, de facto
12:13Patriarhul Kirill, despre soldații ruși care mor în Ucraina: „Îşi spală toate păcatele”, moartea este „un sacrificiu pentru ceilalţi”
11:57Șoc la Kremlin: „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, admite că a fondat grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina începând cu 2014
11:01Ministrul Cîmpeanu a plagiat, totuși. Nu în lucrarea de doctorat, ci în cursuri universitare furate de la colegi (Pressone)
10:49VIDEO Isteria recrutărilor forțate din Rusia are efecte: șeful comisariatului militar, responsabil de înrolări, dintr-un oraș din regiunea Irkuțk, împușcat
10:24Neliniște în Europa după victoria extremei drepte în Italia: Giorgia Meloni, viitor premier, își declara admirația pentru Mussolini în tinerețe
10:00Kazahstan, partener al Rusiei, nu recunoaște referendumurile organizate în teritoriile controlate de Moscova în Ucraina