/

Rector Timișoara: România ar trebui să înceapă o campanie de atragere a investitorilor plecați din Rusia

Rector Timișoara: România ar trebui să înceapă o campanie de atragere a investitorilor plecați din Rusia Foto: Florin Drăgan/ News.ro

România ar trebui să înceapă o campanie de atragere a investitorilor care s-au retras din Rusia, a declarat, azi, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Florin Drăgan.

Drăgan a precizat, după discuţii cu reprezentanţii mai multor companii multinaţionale, că pentru atragerea acestor investitori sunt necesare reducerea birocraţiei, crearea de parcuri industriale compacte şi investiţii în cercetare şi testare, în parteneriat cu universităţile, citat de news.ro.

Campanie de atragere a investitorilor plecați din Rusia

Florin Drăgan a stat de vorbă cu reprezentanţii unor companii multinaţionale pentru a afla cum poate România să atragă investitorii dornici să deschidă pieţe noi sau să extindă producţia în ţara noastră pentru a compensa pierderile cauzate de conflictului militar

. „La ora actuală spaţiul ex-sovietic nu mai este tentant pentru majoritatea multinaţionalelor prezente acolo din cauza riscului investiţiei. Statul român trebuie să aibă o strategie de revigorare a industriei prin atragerea acestor investitori care caută o piaţă mai sigură. Pe plan mondial asistam deja la o criză a diverselor componente electronice, iar problemele se vor amplifica din cauza războiului. Situaţia este similară în domeniul automotive.

Mai mulţi producători de maşini din Europa şi-au restrâns activitatea sau au diminuat producţia unor modele pentru a se concentra doar pe segmentele unde au cea mai mare marjă de câştig. Toate acestea se întâmplă pentru că aveau investiţii importante în Rusia sau lucrau cu furnizori aflaţi în zona de conflict şi acum nu mai pot primi componente importante pentru producţia unui automobil”, a declarat Florin Drăgan. 

În domeniul industriei auto, România are deja o experienţă foarte bună, iar majoritatea firmelor prezente aici aveau planuri de extindere înaintea conflictului militar. Această experienţă reprezintă un avantaj în atragerea unor noi investiţii ale companiilor din acest domeniu. 

Din discuţiile avute cu managerii de top ai companiilor multinaţionale, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara a identificat trei direcţii pe care statul român ar trebui să le urmeze: deschidere şi reducerea birocraţiei, crearea unor parcuri industriale compacte, precum şi investiţii în cercetare şi testare, în parteneriat cu universităţile. 

Modelul Oradea trebuie implementat

„Au fost cazuri în care anumiţi investitori au dorit o dezvoltare la nivel regional şi uneori au bătut la uşi închise şi s-au lovit de o birocraţie stufoasă. De altfel, în prezent avem parcuri industriale însă majoritatea sunt mici şi oferă doar spaţiu. În Timişoara, de exemplu, investitorii majori sunt împărţiţi în toate zonele oraşului pentru că nu a existat o strategie coerentă şi comună de dezvoltare. 

Se simte nevoia creării unor parcuri de dimensiuni mari, care să aducă în acelaşi loc majoritatea fabricilor şi cărora să li se ofere servicii comune şi să coexiste în urma unei strategii bine puse la punct. Avem deja modelul Oradea care funcţionează foarte bine şi ar putea fi implementat în mai multe zone ale ţării.

De asemenea, multe fabrici îşi testează diverse produse în Ungaria sau alte ţări pentru că la noi nu au infrastructura necesară”, a continuat Florin Drăgan. 

Prețul energiei, un dezavantaj

Atragerea acestor companii va creşte concurenţa de pe piaţa resursei umane. În prezent rata şomajului este una extrem de mică, iar fabricile mari deja sunt implicate într-un proces amplu de digitalizare.  

„România stă foarte bine în continuare în ceea ce priveşte costurile, avem oameni foarte bine pregătiţi, iar zona de vest este foarte bine poziţionată în ceea ce priveşte accesul la infrastructură. Investiţiile statului în infrastructura altor regiuni pot aduce mai mult ca oricând alte investiţii externe.

Marele dezavantaj este că în România a crescut preţul energiei mai mult decât în orice ţară, iar aceste companii sunt mari consumatoare de gaz şi electricitate. Ele au nevoie de o stabilitate a preţurilor pentru că fug deja de pe o piaţă periculoasă, iar predictibilitatea este mereu un avantaj”, a încheiat rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan.

Citește și: Rușii morți în Ucraina, identificați cu sisteme de recunoaștere facială de autoritățile de la Kiev. Familiile decedaților primesc apeluri automate cu vestea

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

19:35Conducerea clanului interlop Corduneanu, preluată de fratele decedatului Costel, Adrian „Beleaua”. Acesta din urmă se referă la mort ca la un „campion”
19:22Explicațiile lui Cîrstoiu, ignorate de PSD: conferința sa n-a fost preluată pe pagina de Facebook, iar Firea posta citate inspiraționale în timp ce candidatul vorbea
16:03VIDEO Mare atenție la plajele din Eforie Nord și Sud: risc crescut de înec de acum înainte din cauza curenților perpendiculari pe țărm. Cum se pot proteja turiștii
15:29Eșec major al Guvernului: Spitalul Regional de Urgență din Iași are finanțare de doar 11% din fonduri europene, 89% din bani vin de la stat și din credite externe
14:47Noua metodă prin care magistrații spoliază statul de 8-9.000 de euro în doar două luni: se înghesuie în birourile electorale, departe de casă, pentru diurne și indemnizații
14:41Sentințele blânde în justiție pentru interlopi precum cei din clanul Corduneanu îi transformă pe aceștia în modele de urmat
13:15Ciolacu, noi amenințări către Cîrstoiu: „Până când nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliţiei”
12:26VIDEO Slugărnicie maximă la Antena 3: Piedone se dă „huța-huța”, iar Radu Tudor susține că aceasta este dovada că „se duce încet, dar sigur, spre victorie”
11:31Președintele Colegiului Medicilor confirmă ce spunea Băsescu acum 13 ani: „Aceste spitale sunt instituții de ajutor social pentru angajați”
20:41Cum și-a umilit Diana Șoșoacă soțul, de care se desparte cu scandal: în declarația de avere a scris că acesta avea funcția de „secretară” la cabinetul ei de avocatură. Cu ce sumă ridicolă îl plătea
18:43Atacuri în valuri din PSD împotriva lui Cîrstoiu: Rafila vrea sancționarea medicilor care duc pacienții de la stat la privat, iar Negoiță anunță că e gata să candideze la primăria București
17:49Puci Firea – Stănescu pe la spatele lui Ciolacu, plecat în Qatar: la Mureș și Satu Mare, pesediștii au rupt listele comune cu PNL. E probabil să urmeze Bucureștiul
16:50Cât a câștigat, în 2023, fostul ministru Vlad Voiculescu, acum candidat USR la Parlamentul European: în declarația de la Biroul Electoral Central, ocupația sa este „politician”
16:02VIDEO EXCLUSIV Plajele lărgite de pe litoralul românesc favorizează înecurile și infecțiile grave, arată prof. dr. Alfred Vespremeanu-Stroe (Universitatea București)
15:03Cîrstoiu: „N-aș exclude nici niște zone din PSD care mă atacă”. Candidatul PSD-PNL la primăria Capitalei a spus că l-ar refuza pe Ciolacu dacă i-ar cere să se retragă