/

Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”

Putin joacă nepăsarea față de UE
Putin joacă nepăsarea față de UE (sursa: kremlin.ru)

Putin joacă nepăsarea față de UE. Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate pentru aderarea la blocul comunitar.

„O acaparare geopolitică a spaţiului CSI”

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a afirmat că aceasta ilustrează o strategie occidentală de izolare a Rusiei şi ea va avea „consecinţe negative”, în timp ce ministrul de externe Serghei Lavrov a apreciat că o aderare a celor două ţări la UE nu prezintă „niciun risc” pentru Rusia, potrivit declaraţiilor redate de agenţiile Reuters şi AFP.

Această decizie „confirmă că o acaparare geopolitică a spaţiului CSI (Comunitatea Statelor Independente, ce reuneşte mai multe dintre fostele republici sovietice – n.r.) continuă activ pentru a izola Rusia”, a menţionat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

„Metode de şantaj politic şi economic”

„Ei nu se gândesc la consecinţele negative ale unui asemenea pas”, a adăugat Zaharova. Potrivit acesteia, UE are ca obiectiv „să stabilească cu regiunile din vecinătatea sa relaţii bazate pe principiul stăpân-sclav”.

Mai mult, Bruxelles-ul apelează la „metode de şantaj politic şi economic” şi exercită presiuni asupra statelor candidate să adopte „sancţiuni ilegitime” împotriva Moscovei, mai remarcă purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„Această abordare agresivă a UE are potenţialul de a crea noi diviziuni şi noi crize mult mai profunde în Europa”, conchide Maria Zaharova.

„O afacere internă a Europei”

Mai devreme în aceeaşi zi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că acordarea statutul de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova este „o afacere internă a Europei”, el acuzând însă în acelaşi timp Occidentul că doreşte război cu Rusia, notează AFP.

Citește și: Ucraina va căpăta un statut foarte important, deși neoficial, de partener al NATO. În limbaj diplomatic, Stoltenberg se referă la „un pachet exhaustiv de asistenţă”

Pentru Moscova este „important” ca „toate aceste procese să nu creeze şi mai multe probleme Rusiei”, a explicat Peskov, la patru luni după declanşarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, în urma căreia ţările occidentale au impus sancţiuni Rusiei şi au oferit armament Ucrainei.

Putin joacă nepăsarea față de UE

La rândul său, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a estimat că o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE nu prezintă „niciun risc” pentru Rusia, întrucât UE nu este o alianţă militară, şi a amintit că nici preşedintele Putin nu se împotriveşte acestei aderări.

O astfel de declaraţie a liderului de la Kremlin, cu referire la Ucraina, a fost făcută vinerea trecută. „Nu avem nimic împotrivă, este decizia lor suverană să adere sau nu la uniuni economice (…) Este treaba lor, a poporului ucrainean”, a declarat preşedintele rus în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg.

„Spre deosebire de NATO, UE nu este o alianţă militară”, aşadar „în ce priveşte integrarea lor economică, alegerea le aparţine” ucrainenilor, a clarificat Putin poziţia Rusiei pe acest subiect.

Totuşi, preşedintele rus a estimat că „Ucraina se va transforma într-o semi-colonie” a ţărilor occidentale dacă aderă la UE. „Este părerea mea”, a adăugat el.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:38Risc din ce în ce mai mare ca centrala nucleară de la Zaporojie să fie avariată decisiv de rachete. Noi tiruri, rușii și ucrainenii se acuză reciproc
17:10Chișinăul îi umilește pe liderii separatiști transnistreni: sunt obligați să notifice fiecare deplasare în străinătate când trec frontiera Moldovei
16:23Oficiosul religios al regimului de la Teheran, despre atacul asupra lui Salman Rushdie: „O mie de bravos”
16:02„Negustorul morții”, Viktor Bout, poate fi returnat Moscovei într-un schimb de prizonieri cu SUA, recunoaște MAE rus
15:35Fiscul american te găsește și în Transnistria: un cetățean moldovean, reținut în România pentru spălare de bani cu mărfuri transnistrene
15:24Un copil mutilat de câini; 42.000 de lei, daune, și un an și jumătate de închisoare pentru stăpânul câinilor. Echitabil?
13:30Cîțu atrage atenția că vine vremea reglementării pensiilor speciale: „Jalonul 215 din PNRR, trimestrul 4 2022”
12:11Putin a falimentat Ucraina, la propriu: S&P și Fitch au retrogradat ratingul de țară la „incapacitate de plată”
11:55Misterul din jurul fatwa care a dus la atacul violent împotriva lui Salman Rushdie: în vigoare de 33 de ani, recompensă de trei milioane de dolari
11:26Zelenski pledează pentru interzicerea vizelor pentru ruși: Europa nu trebuie să fie un supermarket pentru ruși bogați
23:17Putin, disperat să ocupe cât mai mult din Donbas după ce un aerodrom militar rusesc din Crimeea a fost făcut terci de un atac-surpriză. Forțele Moscovei, atacuri aeriene furibunde
20:53Medic celebru, coordonator de echipă de transplant renal, dosar penal redeschis după șapte ani
20:45FOTO Marea păcăleală: dezvoltatorii scot la vânzare sute de case cu defecte nevăzute. Mărturii din culise
18:36Ciolacu spune că finanțarea de către Budapesta a fundațiilor apropiate UDMR este imorală, dar România ar trebui să facă la fel
16:06VIDEO Ambasada Rusiei, sub atac: un cangur a forțat poarta, dar a cedat după 10 secunde de asalt