/

Putin începe să se confrunte cu „protestul patriotic” al „uliilor”: este contestat, uneori virulent, chiar în Rusia, de naționaliști și susținători ai invadării Ucrainei

Putin, contestat chiar de susținătorii războiului
Putin, contestat chiar de susținătorii războiului (sursa: kremlin.ru)

Putin, contestat chiar de susținătorii războiului. Eşecurile militare ruse din ultimele zile în estul Ucrainei au provocat un şoc în rândul segmentului radical de la Moscova, aşa-zişii „ulii”, care au pus la îndoială în mod public strategia Kremlinului, comentează marţi France Presse într-o amplă analiză.

Peskov amenință cu efectele legii

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a cerut marţi celor care îşi exprimă criticile „să fie foarte atenţi” pentru a rămâne „în cadrul legii” care îi pedepseşte sever pe cei care „discreditează” armata.

Declaraţia sa intervine pe fondul unei avalanşe de reacţii, uneori virulente, în urma retragerii forţelor ruse din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în faţa contraofensivei forţelor Kievului.

Ministerul rus al Apărării a dezminţit orice fel de fiasco, evocând mai degrabă o „regrupare” de forţe. Dar nici posturile televiziunii de stat, relee fidele Kremlinului, nu şi-au putut ascunde confuzia.

Astfel, după cucerirea oraşului Balakleia de către forţele ucrainene, sâmbătă, Vladimir Soloviov, unul dintre principalii propagandişti ruşi, a apreciat că situaţia este „serioasă, dificilă”.

Putin, contestat chiar de susținătorii războiului

Altădată de neconceput, editorialişti, analişti, bloggeri şi oficiali care susţin cu îndârjire ofensiva în Ucraina şi-au înmulţit criticile în platourile de televiziune şi pe reţelele de socializare.

Liderul pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, adeptul unei linii dure în Ucraina, a criticat „greşelile” comise – potrivit lui – de către generalii ruşi, într-un mesaj audio adresat celor 2,4 milioane de abonaţi ai săi pe Telegram.

„Dacă nicio schimbare nu se face astăzi sau mâine în modul de desfăşurare a operaţiunii militare speciale, va trebui să iau legătura cu cei care se află în fruntea Ministerului Apărării sau cu cei care sunt în fruntea ţării pentru a le explica care este situaţia pe teren”, a adăugat el.

În rândurile opoziţiei, strivite de represiunea internă care însoţeşte ofensiva din Ucraina, criticile s-au înmulţit de asemenea.

La Sankt-Petersburg, aleşii locali au cerut Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) să declanşeze procedura de destituire a lui Vladimir Putin, o cerere care nu are nicio şansă de izbândă, potrivit observatorilor.

Se cer mobilizare națională și lovituri nucleare

Noutatea însă rezidă în multiplicarea criticilor provenind din cercurile naţionaliste ruse.

Fulgerătoarea contraofensivă ucraineană a produs un şoc, chiar dacă nu este vorba de primul eşec al forţelor ruse, care au fost nevoite să se retragă din regiunea Kiev în martie, înainte de a-şi pierde nava amiral în Marea Neagră în aprilie.

Egor Holmogorov, un comentator adept al ofensivei în Ucraina, declară că există doar două explicaţii posibile: fie „am fost trădaţi”, fie „armata noastră nu este aptă de luptă”.

Citește și: Forțele ruse părăsesc localități din Lugansk înainte ca armata ucraineană să ajungă acolo. Multe orașe sunt pustii

„Este absolut imposibil să învingi Ucraina cu resursele cu care Rusia încearcă să lupte, cu metode de război colonial în care se folosesc doar profesionişti şi mercenari, fără o mobilizare”, a afirmat în cursul unei dezbateri televizate Boris Nadejdin, fost deputat, înainte de a fi întrerupt pe un ton tăios de un alt invitat.

În faţa dificultăţilor, cei mai înverşunaţi susţinători ai ofensivei cer de acum Kremlinului să apese pe accelerație în Ucraina.

Bloggerul Maxim Fomin, care semnează sub pseudonimul Vladlen Tatarski şi este urmărit de peste 400.000 de persoane pe Telegram, a cerut o „lovitură nucleară de avertisment” asupra Insulei Şerpilor în Marea Neagră, de unde soldaţii ruşi s-au retras în luna iulie.

Un „protest patriotic” ar fi „legitim”

În timp ce autorităţile au încarcerat sau au forţat să plece în exil pe cei mai mulţi dintre reprezentanţii de prim-plan ai opoziţiei liberale, aceasta avalanşă de critici se pare că nu constituie o ameninţare pentru Vladimir Putin, potrivit AFP.

Tatiana Stanovaia, fondatoarea R.Politic, un centru de analiză politică independent, apreciază că riscul în acest stadiu pentru puterea rusă este foarte limitat.

Dar dacă situaţia de pe front în Ucraina se deteriorează în continuare „cu pierderi, înfrângeri, retrageri, relaţiile dintre aceşti <patrioţi> şi autorităţi va pusă serios la încercare”, a declarat ea.

Iar profilul acestor noi detractori ar putea complica acţiunea de reprimare, subliniază ea.

Căci, contrar opoziţiei liberale, ce putea fi „strivită (fiind înfăţişată) ca un adversar ideologic şi purtător de cuvânt al Occidentului”, un aşa-zis „protest patriotic” ar putea să fie „perceput ca legitim” în Rusia, susţine experta citată. 

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

7 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

11:00VIDEO Incendiu uriaș lângă Moscova, la câțiva kilometri de aeroportul Șeremetievo, într-un centru comercial. Este suspectat un act criminal
00:38Antena 3 a turnătorului „Felix” vrea ruperea de UE după eșecul Schengen: fostul pușcăriaș Adrian Năstase cere ieșirea României de pe „pilot automat Bruxelles sau Statele Unite”
19:50Klaus Iohannis, considerat „mare prieten” al Vienei, decorat cu „Marea Cruce de Argint” pentru serviciile aduse Austriei
19:01VIDEO Putin, cu un pahar de șampanie în mână, promite că va continua să atace rețelele de utilități ucrainene
18:17Putem înjura Austria, să ne răcorim, oricum îi doare la bască. Dar mai bine ne-am uita în oglindă, să vedem cum am dat-o în bară așa spectaculos și cum facem să nu repetăm greșelile
18:06Rusia l-a recuperat pe „negustorul morții”, traficantul de arme Viktor Bout, dând-o la schimb Statelor Unite pe baschetbalista Brittney Griner
15:51România și Bulgaria nu au fost acceptate în spațiul Schengen. Au votat împotrivă Austria și Olanda, dar aceasta din urmă a precizat că se opune doar Bulgariei. Croația, primită
15:07Discuțiile din JAI privind primirea României în Schengen s-au întrerupt. Se poartă discuții bilaterale, Germania și Luxemburg amenință că vor bloca Croația (surse)
13:42Oamenii lui Putin s-au împroprietărit cu forța peste 400.000 de acri de teren agricol din Donbas. Achizițiile, făcute sub amenințarea armei
11:55Argumentele „tehnice” ale Austriei, prezentate miercuri noaptea de Internele de la Viena: date lipsite de claritate, mesaje politice împotriva Bulgariei și României
11:08Cum și-a schimbat Austria poziția față de primirea în Schengen: de la zero obiecții la opoziție radicală. Plus: presa din Austria, ușor favorabilă României
09:46Prețurile pentru benzină și motorină la pompă scad accelerat, benzina a ajuns la 6,26 lei, cât era în ianuarie
09:24Compania austriacă Strabag, acuzată că a trucat un contract pentru aeroportul din Iași, arată Curtea de Conturi. O plângere la Parchet, posibilă
09:14O asociaţie de proprietari care a afişat listele cu datornici a fost amendată pentru încălcarea regulamentului datelor personale (GDPR)
00:21Resemnare la București, jocurile par a fi făcute: Austria refuză intrarea României în spațiul Schengen. Ca să se afle în treabă, Ciucă l-a sunat pe cancelarul austriac miercuri noapte