/

PSDMR, partidul care ține țara la un loc

Orban a fost premier și șef la PNL, apoi nu a mai fost premier. Așa a ajuns Cîțu premier, apoi șef la PNL. Iar Orban a plecat din PNL, împreună cu niște loiali. Apoi Cîțu nu a mai fost premier, pentru că stelele s-au aliniat pentru Ciucă. Nu e clar dacă Ciucă are vreun viitor politic de calibrul unui șef de partid, dar acum PNL e rupt între liderul din Modrogan și cel de la Victoria. Iar o parte din parlamentari sunt la Orban în bucătărie.

Cioloș a fost și el premier și șef de partid și acum e doar șef de partid. Barna a fost doar vicepremier și șef de partid și acum nu mai e nici una. Așa că Cioloș și Barna se ceartă. Și Drulă, cel puțin deocamdată, să se uite. Și Valeriu Nicolae să le dea diagnostice pe Facebook.

Simion, Târziu și Lavric au fost șefi de cuib în fanteziile lor și acum își împart conducerea AUR în viața reală, dar când nu mai ai o Șoșoacă ce ar putea să țină șandramaua pe umerii proprii, scenariul PPDD pare mai aproape decât și-ar fi închipuit adversarii.

Tomac nu a fost mai nimic, în afară de cărător de geantă al lui Băsescu și șef la PMP, un partid inventat de și pentru Băsescu. Cristian Diaconescu a fost ministru și este actualul șef la PMP. Așa că Tomac și Diaconescu nu se înghit.

Anul este 2022 iar contextul, complex: pandemie de SARS-CoV-2, criză a prețurilor la energie, Rusia la granițele Ucrainei.

Cine sunt, în acest peisaj, cei mai responsabili oameni politici din România? Simplu: Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor. Ați auzit de vreun conflict în PSD ori UDMR? Ați citit scrisorele penibile conținând râci și umori politice scurse de pe la social-democrați ori de la udemeriști? Se înjură „pe surse” pesediștii sau reprezentanții politici ai maghiarimii?

Nu. Ați văzut? Despre asta e vorba. În ciuda tuturor cutumelor și așteptărilor politic-electorale, USR și PMP pierd puncte când sunt în opoziție, mai ocupate să se sinucidă, decât să atace puterea. La fel de paradoxal, PSD se va consolida la putere, întrucât pare singurul partid care știe ce trebuie să facă (sau măcar mimează, dar o face cu talent și disciplină).

Singura structură politică ce pierde hemoragic puncte electorale la putere este PNL, dar nu pentru cum guvernează, ci pentru scandalurile cîțo-iohanniene anterioare formării Executivului uselist cu repetiție.

În tot acest arhipelag parlamentar, cu insulițe care apar și dispar în funcție de valuri, terenul cel mai stabil este sub steagurile PSD și UDMR. Dacă li se va cere, Ciolacu și Kelemen pot racola suficienți parlamentari de la PNL, AUR și chiar USR (nu că ar mai avea nevoie) ca să asigure o majoritate care să facă Legislativul funcțional. Sigur că acel Parlament nu ar mai fi chiar unul democratic, dar ar fi unul care să ia decizii.

Acesta este scenariul la care PNL, USR, AUR și PMP trebuie să cugete în perspectiva lui 2024. Pentru trei din aceste partide, nici măcar nu e clar dacă vor mai exista în 2024. Pentru aceleași trei, dacă vor supraviețui până atunci, foarte probabil e să nu treacă pragul de acces în Parlament.

Deocamdată, în loc să cugete, însă, acele partide sunt ocupate să transmită mugete spre electorat, dar și spre membrii tribalizați. Dacă nu-și vor schimba strategia, PSDMR va fi singurul partid relevant în 2024.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

  • Patreon
  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

15:52Șeful armatei ucrainene, generalul Zalujnîi, pe coperta revistei Time: „Generalul. Valeri Zalujnîi și modul ucrainean de a duce un război”
14:11Maia Sandu vrea să-i lase fără cetățenie pe moldovenii care luptă pentru Putin
13:21BREAKING Electrica Furnizare, aproape de incapacitate de plată. Alimentarea cu energie ar putea fi blocată în plină iarnă
13:15Recruții fug mâncând pământul: peste 260.000 de bărbați au părăsit Rusia după decretarea mobilizării, arată datele FSB citate de Novaya Gazeta. Granițile s-au închis, de facto
12:13Patriarhul Kirill, despre soldații ruși care mor în Ucraina: „Îşi spală toate păcatele”, moartea este „un sacrificiu pentru ceilalţi”
11:57Șoc la Kremlin: „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, admite că a fondat grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina începând cu 2014
11:01Ministrul Cîmpeanu a plagiat, totuși. Nu în lucrarea de doctorat, ci în cursuri universitare furate de la colegi (Pressone)
10:49VIDEO Isteria recrutărilor forțate din Rusia are efecte: șeful comisariatului militar, responsabil de înrolări, dintr-un oraș din regiunea Irkuțk, împușcat
10:24Neliniște în Europa după victoria extremei drepte în Italia: Giorgia Meloni, viitor premier, își declara admirația pentru Mussolini în tinerețe
10:00Kazahstan, partener al Rusiei, nu recunoaște referendumurile organizate în teritoriile controlate de Moscova în Ucraina
22:39Pe canale diplomatice, SUA au explicat Rusiei „în mod clar în detaliu exact ce ar însemna consecinţele catastrofale” dacă Moscova „depășește limita” nucleară
20:31Adevărata mobilizare din Rusia: nu 300.000, ci circa un milion de ruși vor fi aduși sub arme. Din 21 septembrie, s-au recrutat deja 121.000 de soldați, care vor ajunge urgent în Ucraina
19:26VIDEO Zelenski, șocat că Tel Avivul nu a ajutat Ucraina: „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul, nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”
17:40Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași revine în forma de dinaintea pandemiei de COVID
17:12Anual, 80 de copii din județele Moldovei sunt depistați cu cancer