/

PSDMR, partidul care ține țara la un loc

Orban a fost premier și șef la PNL, apoi nu a mai fost premier. Așa a ajuns Cîțu premier, apoi șef la PNL. Iar Orban a plecat din PNL, împreună cu niște loiali. Apoi Cîțu nu a mai fost premier, pentru că stelele s-au aliniat pentru Ciucă. Nu e clar dacă Ciucă are vreun viitor politic de calibrul unui șef de partid, dar acum PNL e rupt între liderul din Modrogan și cel de la Victoria. Iar o parte din parlamentari sunt la Orban în bucătărie.

Cioloș a fost și el premier și șef de partid și acum e doar șef de partid. Barna a fost doar vicepremier și șef de partid și acum nu mai e nici una. Așa că Cioloș și Barna se ceartă. Și Drulă, cel puțin deocamdată, să se uite. Și Valeriu Nicolae să le dea diagnostice pe Facebook.

Simion, Târziu și Lavric au fost șefi de cuib în fanteziile lor și acum își împart conducerea AUR în viața reală, dar când nu mai ai o Șoșoacă ce ar putea să țină șandramaua pe umerii proprii, scenariul PPDD pare mai aproape decât și-ar fi închipuit adversarii.

Tomac nu a fost mai nimic, în afară de cărător de geantă al lui Băsescu și șef la PMP, un partid inventat de și pentru Băsescu. Cristian Diaconescu a fost ministru și este actualul șef la PMP. Așa că Tomac și Diaconescu nu se înghit.

Anul este 2022 iar contextul, complex: pandemie de SARS-CoV-2, criză a prețurilor la energie, Rusia la granițele Ucrainei.

Cine sunt, în acest peisaj, cei mai responsabili oameni politici din România? Simplu: Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor. Ați auzit de vreun conflict în PSD ori UDMR? Ați citit scrisorele penibile conținând râci și umori politice scurse de pe la social-democrați ori de la udemeriști? Se înjură „pe surse” pesediștii sau reprezentanții politici ai maghiarimii?

Nu. Ați văzut? Despre asta e vorba. În ciuda tuturor cutumelor și așteptărilor politic-electorale, USR și PMP pierd puncte când sunt în opoziție, mai ocupate să se sinucidă, decât să atace puterea. La fel de paradoxal, PSD se va consolida la putere, întrucât pare singurul partid care știe ce trebuie să facă (sau măcar mimează, dar o face cu talent și disciplină).

Singura structură politică ce pierde hemoragic puncte electorale la putere este PNL, dar nu pentru cum guvernează, ci pentru scandalurile cîțo-iohanniene anterioare formării Executivului uselist cu repetiție.

În tot acest arhipelag parlamentar, cu insulițe care apar și dispar în funcție de valuri, terenul cel mai stabil este sub steagurile PSD și UDMR. Dacă li se va cere, Ciolacu și Kelemen pot racola suficienți parlamentari de la PNL, AUR și chiar USR (nu că ar mai avea nevoie) ca să asigure o majoritate care să facă Legislativul funcțional. Sigur că acel Parlament nu ar mai fi chiar unul democratic, dar ar fi unul care să ia decizii.

Acesta este scenariul la care PNL, USR, AUR și PMP trebuie să cugete în perspectiva lui 2024. Pentru trei din aceste partide, nici măcar nu e clar dacă vor mai exista în 2024. Pentru aceleași trei, dacă vor supraviețui până atunci, foarte probabil e să nu treacă pragul de acces în Parlament.

Deocamdată, în loc să cugete, însă, acele partide sunt ocupate să transmită mugete spre electorat, dar și spre membrii tribalizați. Dacă nu-și vor schimba strategia, PSDMR va fi singurul partid relevant în 2024.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

  • Patreon
  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile
14:00Candidatura Ucrainei la UE, catalogată drept o „afacere internă a Europei” de Rusia
13:33UE trebuie să cumpere energie în mod colectiv pentru a preveni criza din timpul iernii, spune premierul belgian
13:02Un copil de patru ani din Buftea care se plimba cu o trotinetă a fost spulberat o mașină. Șoferul a fugit de la locul accidentului
12:37Pomana la pompă: statul ne-a jupuit, iar acum ne dă 50 de bani înapoi
12:32Rusia a pierdut 34.530 de soldați în Ucraina, 1.507 tancuri și peste 3.637 de vehicule blindate
12:02Forțele rusești au primit ordin să blocheze două porturi ucrainene importante și să exploreze Marea Neagră, afirmă SUA
11:44Mircea Geoană, VIP la Bruxelles: adus cu BMW-ul la scara avionului și îmbarcat peste rând. Avionul a plecat cu o oră întârziere