/

Nicușor Dan demolează blocuri de lux aprobate de Gabriela Firea în zone centrale ale Bucureștiului

Nicușor Dan demolează blocuri de lux
Nicușor Dan demolează blocuri de lux (sursa: Facebook/Nicușor Dan)

Două „speculaţii imobiliare”, dintre care una vizează sediul central al PNL, au fost oprite prin hotărâri ale Curţii de Apel Bucureşti (CAB), iar Municipalitatea va solicita instanţei revenirea la situaţia anterioară, a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Nicușor Dan demolează blocuri de lux

El a spus, luni, într-o conferinţă de presă, că aceste „speculaţii imobiliare”, anume Modrogan 1A şi Icoanei nr. 2-8, au fost aprobate de administraţia fostului edil al Capitalei, Gabriela Firea, în ultimele zile de mandat.

„Sunt ultimele zvâcniri ale unui mod speculativ şi profund nociv de a face dezvoltare urbană în Bucureşti (…). În acest mandat am avut foarte multe cereri, zeci de cereri, prin care am aprobat pentru zona istorică a Bucureştiului dezvoltări urbane corecte, consistente (…).

Cum este posibil să avem un investitor spaniol care să lucreze în zona zero a Bucureştiului, timp de șase luni, cu autorizaţii de construire şi desfiinţare şi ilegale şi expirate şi nicio instituţie a statului român, nici Inspectoratul de Stat în Construcţii, nici prefectul, nici Parchetul, deşi legal sesizate, să nu facă nimic?”, a punctat Nicuşor Dan.

Blocurile din curtea PNL

El a precizat că, în ceea ce priveşte Modrogan 1A, sediul central al PNL, printr-un PUZ din 2019 şi o autorizaţie din 21 septembrie 2020 s-a aprobat construirea de blocuri.

Nicuşor Dan a semnalat că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti a avizat planul urbanistic zonal şi autorizaţia, fără să ţină cont că era vorba despre un spaţiu verde în acea zonă.

Citește și: Germania continuă să sprijine Gazprom și funcționarea Nord Stream 1, conducta prin care Berlinul primește gaz rusesc. Ucraina denunță ipocrizia cancelarului Scholz

„Direcţia pentru Cultură, organismul local al Ministerului Culturii, deşi avizase de două ori şi spusese că pentru acel spaţiu din jurul palatului conservarea lui este obligatorie, a dat aviz şi pentru blocuri acolo, administraţia Firea – autorizaţie de construire (…).

După ce ISC (…) a constatat toate ilegalităţile, pe care ulterior le-a constatat şi Curtea de Apel Bucureşti, a venit acest ordin din ianuarie 2022, prin care, fără nicio explicaţie, Inspectoratul de Stat în Construcţii (…) a revocat ordinul inspectoratului local (…) împiedicând astfel prefectul să exercite încă din ianuarie acţiunea în contencios administrativ”, a declarat primarul general al Capitalei.

Încălcări evidente de lege

Potrivit acestuia, printr-o decizie definitivă pronunţată pe 8 iulie Curtea de Apel Bucureşti a suspendat executarea pentru PUZ şi autorizaţia de construire.

Referitor la speţa de pe Icoanei, Nicuşor Dan a atras atenţia că a fost emisă o autorizaţie de desfiinţare pentru patru clădiri şi a fost emisă una de construire pentru un imobil pe patru parcele reunite, încălcându-se prevederi legale.

„Direcţia pentru Cultură, organismul local al Ministerului Culturii, a avizat şi demolarea şi construirea, în ciuda faptului că avizase acel regulament care spunea că nu ai voie să comasezi parcele. Administraţia Firea a emis autorizaţia de desfiinţare pe 1 octombrie, după alegerile locale şi autorizaţia de construire pe 27 octombrie 2020. Am preluat mandatul pe 29 octombrie şi aşa ne explicăm de ce consilierii generali aleşi ai PSD au încercat să întârzie prin fel de fel de contestaţii în instanţă schimbarea administraţiei”, a spus Nicuşor Dan.

Construcția blocurilor a început

El a precizat că a sesizat ISC din martie 2020 privind „pierderea unor elemente importante de patrimoniu”, însă reprezentanţii acestei instituţii nu au făcut verificări asupra legalităţii până în decembrie 2021, după ce imobilele fuseseră deja demolate.

„Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 avea toate motivele să suspende executarea până când lucrurile să se lămurească în instanţele civile, nu a făcut-o”, a punctat Nicuşor Dan.

El a informat că în cazul din strada Icoanei CAB a pronunţat pe 6 iulie o decizie definitivă conform căreia nu mai există autorizaţii pentru această investiţie.

Nicuşor Dan a menţionat că, în ceea ce priveşte speţa din Modrogan, s-a realizat structura de rezistenţă a blocurilor, iar la Icoanei au început nişte lucrări la fundaţia imobilului.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

22:39Pe canale diplomatice, SUA au explicat Rusiei „în mod clar în detaliu exact ce ar însemna consecinţele catastrofale” dacă Moscova „depășește limita” nucleară
20:31Adevărata mobilizare din Rusia: nu 300.000, ci circa un milion de ruși vor fi aduși sub arme. Din 21 septembrie, s-au recrutat deja 121.000 de soldați, care vor ajunge urgent în Ucraina
19:26VIDEO Zelenski, șocat că Tel Avivul nu a ajutat Ucraina: „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul, nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”
17:40Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași revine în forma de dinaintea pandemiei de COVID
17:12Anual, 80 de copii din județele Moldovei sunt depistați cu cancer
16:56Mobilizarea heirupistă din Rusia i-a făcut până și pe șefii parlamentului rus, apropiați de Putin, să critice procesul: „Astfel de excese sunt total inacceptabile”
16:45Acuzat de nazism de către Putin, Zelenski a ajuns pe coperta Jerusalem Post: președintele Ucrainei este „cel mai influent evreu al anului 2022”
14:25VIDEO Protest uriaș al femeilor din Iakuțk: sute de mame s-au prins în horă pentru a protesta față de mobilizarea fiilor lor
13:55SOLIDARITATE În 24 de ore, donații de 135.000 de dolari pentru un apărător Azovstal, recent eliberat din captivitatea rusă cu un braț deformat
11:17Ceea ce nimeni nu voia să audă de la Rusia: teritoriile ucrainene anexate vor fi sub protecția „protecția deplină”, inclusiv nucleară, a Moscovei
11:00Un Mussolini feminin este așteptat să fie premierul Italiei după alegerile de duminică. Giorgia Meloni conduce detașat în sondaje
22:51„Măcelarul de la Mariupol”, desemnat de Putin să se ocupe de logistica dezastruoasă a armatei ruse
21:42Mobilizare pentru frontul din Ucraina sau 15 ani de închisoare. Putin a promulgat modificările penale care înăspresc pedepsele pentru sustragerea de la mobilizare și dezertare
18:44Poliția germană l-a căutat pe oligarhul lui Putin la ouăle Faberge. Și i-a găsit patru
13:42VIDEO Cel puțin 35 de morți din rândurile protestatarilor iranieni după moartea în arestul poliției moravurilor a tinerei Mahsa Amini