/

Mercenarul lui Putin își toacă recrutații în Ucraina cu bună-știință, dar joacă sceneta conflictului cu ministrul Apărării pentru a impresiona rușii de acasă

Mercenarul lui Putin își toacă recrutații
Mercenarul lui Putin își toacă recrutații (sursa: rferl.org)

Mercenarul lui Putin își toacă recrutații. Într-un videoclip de acum o săptămână, Evgheni Prigojin l-a amenințat, voalat, pe Vladimir Putin cu retragerea trupelor sale din Bahmut.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Amenințările și acuzațiile lui Prigojin durează de câteva săptămâni. În timp ce susține că îi mor oamenii din cauza guvernului moscovit, îi îndeamnă pe cetățenii ruși să se înroleze în grupul Wagner, „cea mai puternică armată private din lume”, să-și „apere patria” și să „înfrunte cel de-al Treilea Război Mondial” ca niște „bărbați adevărați”.

Apărarea de la Moscova trage cu cifre

Atitudinea agresivă și criticile virulente ale lui Prigojin îi vizează în special pe ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi pe șeful de stat major, Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat de „trădare” pentru că nu asigură suficientă muniţie grupului Wagner.

„Prigojin a lansat o tiradă de acuze la adresa ministrului apărării și a șeful de stat major, susținând că încearcă să-și distrugă mercenarii Wagner, privându-i de muniție”, scria BBC, pe 22 februarie.

Ministerul rus al Apărării a respins atunci toate acuzațiile. „Declarațiile făcute de unitățile de asalt cu privire la deficitul de obuze sunt absolut false. (…) Înarmarea grupurilor de mercenari este o prioritate”, se menționează în declarația oficială, enumerând arsenalul militar furnizat către acestea: 1.660 de rachete, 10.171 de cartușe de artilerie și mortiere și 980 de cartușe de tancuri.

Mercenarul lui Putin își toacă recrutații

La scurt timp, Prigojin a reacționat agresiv, comentând aceste declarații ca fiind un „scuipat” la adresa Wagner, susținând că n-a primit 80% din muniția solicitată, pentru a-și îndeplini misiunile de luptă, postând o poză din zona Bahmut, cu cadavrele a zeci de mercenari uciși în luptă „Aceștia sunt băieții care au murit ieri tocmai din cauza acestei «crize de obuze». Sunt de cinci ori mai mulți decât ar fi trebuit”, a susținut, făcând aluzie la „Shell shortage” – penuria de muniție din 1915, pe linia frontului din Primul Război Mondial, care a dus atunci la o criză politică în Regatul Unit.

Totodată Prigojin a îndemnat cetățenii ruși să ceară public, însă fără a recurge la demonstrații, ca ministerul Apărării să dea muniție trupelor sale.

„Prigojin a avut de ani de zile legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, dar războiul din Ucraina a provocat o rivalitate din ce în ce mai acerbă între mercenari și armata regulată, iar analiștii cred că președintele Putin nu-l mai are la inimă”, a comentat BBC.

„Dacă Wagner se retrage, întregul front se va prăbuși”

Potrivit Le Figaro, șeful miliției ruse a început să-și „arate mușchii” – cea mai recentă amenințare a lui Prigojin, cu iz de ultimatum, venind duminică, pe 5 martie: „Dacă Wagner se retrage, întregul front se va prăbuși”. Amenințarea a fost făcut, din nou, din cauza lipsei de muniție.

„Au fost date comenzi pentru livrare încă din 23 februarie. Dar până în prezent, cea mai mare parte a muniției nu a fost trimisă”, a spus Prigojin. Care a invocat două posibile motive pentru întârziere: „Birocrație sau trădare”. Apoi a amenințat: „Dacă Wagner se retrage acum de la Bahmut, întregul front se va prăbuși și se va prăbuși până la granițele Rusiei, sau poate chiar mai departe. Oricum ar fi, situația nu va fi cea mai plăcută”.

Miliția privată reprezintă un sfert din luptătorii ruși din Ucraina, potrivit estimărilor făcute de Casa Albă la mijlocul lunii decembrie. Și, cum Wagner are 50.000 de oameni înrolați (dintre care 40.000 recrutați din închisorile rusești), „este evident că Wagner este pe cale să devină o putere rivală armatei ruse oficiale”.

Kempf: Prigojin e zgomotos, dar nu știm mai multe

Cum ar trebui interpretate aceste tensiuni recurente, și din ce în ce mai agresive, dintre Prigojin și guvernul lui Putin? Începe o rivalitate reală în cadrul forțelor militare ruse de pe front?

„Acordăm multă atenție jocului personal al lui Prigojin pentru că ne-ar plăcea să vedem disensiuni politice”, a comentat generalul Olivier Kempf, cercetător și doctor în științe politice.

„Chiar dacă este evident că sunt lupte pentru influență la Kremlin, iar Prigojin este un actor activ, acesta a ales, spre deosebire de ceilalți, o strategie de comunicare care constă în a face mult zgomot, dar este greu de știut ce se ascunde cu adevărat în spatele acestui tam-tam.”, a adăugat generalul.

Citește și: Apropiere fără precedent între Moldova și SUA după ce protestele violente puse la cale de pro-ruși la Chișinău au stârnit îngrijorare. Casa Albă: Rusia vrea slăbirea guvernului moldovean

Potrivit lui Kempf, „E greu de crezut că grupul Wagner întâmpină dificultăți reale de aprovizionare, căci raportul atacurilor este în mod clar în avantajul rușilor”. Pe de altă parte, este evident că șeful miliției lui Wagner are un plan, de vreme ce a ales să se arate, să fie vocal, să apară în mod regulat în atenția publicului, alături de oamenii săi, pe care îi glorifică.

 „Au luptat cu curaj și au murit”, a arătat Prigojin într-un videoclip în care stă la căpătâiul sicrielor mercenarilor uciși. În alt videoclip, îi îndeamnă pe oameni să se alăture grupului Wagner: „Alătură-te celei mai puternice armate private din lume, apără-ți patria, înfruntă cel de-al Treilea Război Mondial ca un bărbat adevărat”.

Pe Telegram apar în continuu informații despre birourile de recrutare pentru voluntari cu vârsta cuprinsă între 22 și 50 de ani, alături de tentația unui salariu de 240 de mii de ruble (aproximativ trei mii de euro), cu „bonusuri de performanță”.

Economia Rusiei se clatină

Dar „Rusia este amenințată cu o gaură bugetară mai mare decât se aștepta”, titrează recent Die Welt.

Potrivit datelor ministerului rus de Finanțe, bugetul de stat arată deja aproape 90% din deficitul planificat pentru întregul an la sfârșitul lunii februarie, principala problemă fiind scăderea veniturilor din petrol și gaze.

„Rusia este amenințată cu un deficit bugetar mai mare decât se aștepta. Bugetul de stat rus arată deja un deficit de 2,581 trilioane de ruble (32,3 miliarde de euro) după lunile ianuarie și februarie. Aceasta reprezintă deja aproape 90% din deficitul de 2,925 trilioane de ruble (36,6 miliarde de euro) planificat pentru întregul an.

În aceeași perioadă a anului trecut, Rusia a obținut un excedent de 415 miliarde de ruble (5,2 miliarde de euro). (…) Potrivit calculelor preliminare ale ministerului, veniturile din petrol și gaze au scăzut cu aproape jumătate.”, scrie Die Welt.

În acest context, disputa dintre Rusia și grupul de mercenari Wagner continuă să escaladeze. După ce fondatorul Wagner a avertizat Rusia, pe 5 martie, cu privire la un colaps al frontului în apropierea orașului Bahmut, dacă forțele sale de acolo nu vor primi în curând muniția promisă, pe 6 martie Prigojin a anunțat, pentru Telegram, că reprezentantului său i-a fost interzis accesul la sediul operațional rus din Ucraina.

Pe fondul acuzelor îndreptate către guvernul Putin, Prigojin continuă să-și glorifice trupele, declarând că acestea sunt capabile să „zdrobească” armata ucraineană.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:15EXCLUSIV Pescobar, bogat pe credit: Ferrari Roma, Lamborghini Urus și BMW X6, în leasing pe firma la care e angajat pe salariul minim pe economie și care administrează „Taverna Racilor”
19:10EXCLUSIV În timp ce Guvernul crește taxele și taie cheltuieli, judecătorii și-au mărit, azi, salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare
16:12EXCLUSIV Pescobar, dator vândut la o bancă, este executat silit: i se rețin lunar 500 de lei din salariu pentru a acoperi suma de peste 100.000 de lei. Va acoperi creditul în 17 ani, dar se pozează în Ferrari
15:36Robert Negoiță, erou la Antena 3, după ce primăria Sector 3 a pompat milioane de lei în postul controlat de Dan Voiculescu. Plus: toate atacurile la adresa lui Nicușor Dan, mediatizate
13:22EXCLUSIV Contract STS cu dedicație pentru viitorul cloud guvernamental: 21 de milioane de euro pentru primul pas se duc la un afacerist care în 2022 a avut cifră de afaceri de nouă milioane
12:51Contabila de la revista „Femeia” conduce cea mai mare companie de construcții a statului. Descoperită de Dragnea, i-a înălțat inutilele stadioane din Teleorman
11:59Cum construiește statul român un spital nou: la Botoșani, lifturile nu aveau sisteme de siguranță, iar căldura nu ajungea în toată clădirea
11:06Fost președinte al Agenției Naționale de Integritate despre pachetul Ciolacu: „«Averile» nu se pot impozita cu 70%. Este echivalent cu o confiscare”
10:33România, o țară din ce în ce mai onorifică: Iașiul are deja peste 300 de cetățeni de onoare și lista se tot lungește
08:05Jeleuri cu substanțe extrase din cannabis se vând legal la Iași, indiferent de vârsta clienților
22:11Boloș recunoaște: „Subiectul” naționalizării Pilonului II de pensii s-a discutat acum o lună în coaliția de guvernare. Ministrul de finanțe a refuzat să explice cine a făcut propunerea
20:40Buzatu este diabetic dependent de insulină și arestul este prea dur pentru un om de 68 de ani care are și alte afecțiuni, au spus avocații săi
17:10PNL acuză PSD că, pe șest, vrea să naționalizeze Pilonul II de pensii și să dubleze impozitul pe cifra de afaceri a băncilor
15:28Zelenski mai are opt zile pentru a decide dacă vor fi alegeri prezidențiale în 2024 în Ucraina. Deși imposibil în condiții de război, scrutinul e cerut de unii politicieni din Occident
15:00Patronatele din turism vor ca românii care își fac vacanța în străinătate să plătească o suprataxă. Banii, plătiți inclusiv de cei care călătoresc cu avionul în străinătate