/

Oficiosul religios al regimului de la Teheran, despre atacul asupra lui Salman Rushdie: „O mie de bravos”

Înjunghierea lui Rushdie: satisfacție la Teheran
Înjunghierea lui Rushdie: satisfacție la Teheran, în media controlate de Ali Khamenei (sursa: old.iranintl.com)

Înjunghierea lui Rushdie: satisfacție la Teheran. Mai multe ziare iraniene de linie dură l-au lăudat sâmbătă pe cel care l-a atacat şi rănit grav pe scriitorul Salman Rushdie, al cărui roman „Versetele satanice” a atras ameninţări cu moartea din partea Iranului încă din 1989, transmite Reuters din Dubai.

Înjunghierea lui Rushdie: satisfacție la Teheran

În Iran nu a existat încă nicio reacţie oficială la atacul asupra lui Rushdie, care a fost înjunghiat în gât şi în abdomen vineri, în timp ce se afla pe scenă la o conferinţă în statul New York.

Cu toate acestea, ziarul de linie dură Kayhan, al cărui redactor-şef este numit de liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a scris: „O mie de bravos… pentru persoana curajoasă şi devotată care l-a atacat pe apostatul şi maleficul Salman Rushdie în New York”, adăugând: „Mâna omului care a rupt gâtul duşmanului lui Dumnezeu trebuie sărutată”.

Khamenei: Fatwa lui Khomeini, „solidă şi irevocabilă”

Liderul revoluţiei islamice iraniene din 1979, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis în 1989 o fatwa, sau un edict religios, prin care le cerea musulmanilor din întreaga lume să-l ucidă pe autorul de origine indiană, după ce cartea sa a fost condamnată ca fiind blasfemiatoare, obligându-l pe acesta să se ascundă ani de zile.

Citește și: Misterul din jurul fatwa care a dus la atacul violent împotriva lui Salman Rushdie: în vigoare de 33 de ani, recompensă de trei milioane de dolari

În 2019, Twitter a suspendat contul lui Khamenei din cauza unui tweet care spunea că fatwa lui Khomeini împotriva lui Rushdie era „solidă şi irevocabilă”.

Site-ul de ştiri Asr Iran a publicat sâmbătă o declaraţie des citată a lui Khamenei, potrivit căruia „săgeata” trasă de Khomeini „va atinge într-o zi ţinta”.

„Satana în drum spre iad”

O bogată organizaţie religioasă iraniană a oferit o recompensă de 2,7 milioane de dolari pentru oricine ar fi pus în aplicare fatwa lui Khomeini. Aceasta a majorat suma la 3,3 milioane de dolari în 2012.

Titlul principal al ziarului de linie dură Vatan Emrooz scria: „Cuţit în gâtul lui Salman Rushdie”, iar cotidianul Khorasan a titrat: „Satana în drum spre iad”.

Poliţia din New York l-a identificat pe suspect ca fiind Hadi Matar, un bărbat de 24 de ani din Fairview, New Jersey, care cumpărase un bilet de intrare la evenimentul de la Chautauqua Institution. Nu a fost stabilit niciun motiv pentru acest atac.

Rushdie era conectat la un ventilator şi nu putea să vorbească vineri seară după incident, condamnat de scriitori şi politicieni din întreaga lume ca fiind un atac la adresa libertăţii de exprimare.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:36Rușii au modificat rachetele S-300 pentru a omorî cât mai mulți civili în Ucraina: rachetele explodează la impact
16:06Forțele ucrainene recuceresc orașul Liman din provincia Donețk, unde 5.000 de ruși sunt încercuiți
15:28Putin reia scenariul din Germania cu Moldova: Gazprom a redus presiunea gazelor furnizate Chișinăului
14:08SONDAJ România, țara NATO cu cele mai favorabile opinii despre politicile Chinei și Rusiei. Totuși, românii au o părere excelentă și despre politica SUA și a UE
11:17BREAKING Rușii au declanșat o operațiune cu potențial nuclear foarte periculoasă la Zaporojie: directorul general al centralei a fost răpit
10:47Turcia îl abandonează pe Putin: Ankara respinge categoric anexarea provinciilor ucrainene de către Moscova, „o încălcare gravă a dreptului internațional”
10:22Casa Albă admite: Există riscul ca Putin să folosească arme nucleare în Ucraine
20:48Ucraina poate fi de drept membră a NATO înainte de a se împlini un an de la invadarea de către Rusia (modelul suedezo-finlandez). Atunci, Alianța va putea trimite trupe pe front
18:06FOTO-VIDEO Spectacol ridicol la Kremlin: Putin, cu un zâmbet de păpușă de ceară, scandează lozinci. În sală, figuri crispate. Blogger pro-Kremlin promite jafuri și crime „cum ne place”
17:07Discursul lui Putin arată că liderul de la Kremlin nu mai are nimic de pierdut: Precedentul nuclear este american, SUA au aruncat bomba atomică în Japonia
15:21Cât și cum puteți beneficia de servicii gratuite de îngrijire la domiciliu
15:01La cea mai bogată universitate, studenții de la Medicină Dentară sunt puși să dea mii de lei pe consumabile
14:57Ucrainenii îi strică lui Putin bucuria anexărilor ilegale: orașul strategic Liman este încercuit și ar putea ceda în fața forțelor Kievului
12:40Susținere maximă pentru recruții ruși din Tuva: guvernul local dă un berbec familiilor lor
11:31Ministrul Boloș (PNL) spune că „pensiile speciale trebuie să rămână”, nu doar cele ale militarilor, angajaților MAI și magistraților