/

Puterea de la Tbilisi refuză o anchetă internațională în legătură cu fraudele de la vot. Președinta țării, care se opune Guvernului, reclamă și că diaspora a fost împiedicată să voteze

Georgia respinge investigația internațională privind alegerile (sursa: Facebook/Shalva Papuashvili)

Georgia respinge investigația internațională privind alegerile. Autoritățile georgiene au respins solicitarea unei investigații internaționale pentru presupusele nereguli în alegerile parlamentare din 26 octombrie, contestate de opoziție. 

Georgia respinge investigația internațională privind alegerile

Președintele parlamentului, Șalva Papuașvili, a declarat că o astfel de anchetă ar pune la îndoială suveranitatea Georgiei, sugerând că țara ar părea controlată din exterior dacă ar accepta o astfel de inițiativă.

Citește și: VIDEO Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și unde nu sunt locuri de muncă”

Partidul Visul Georgian, condus de premierul Irakli Kobajidze și considerat pro-rus de opoziție, a obținut aproximativ 54% din voturi.

Pe de altă parte, blocurile opoziției, care au obținut în total aproape 38%, susțin că rezultatele sunt viciate de fraude și cer fie o investigație internațională, fie organizarea de noi alegeri sub supravegherea unei „administrații internaționale”.

Președinta Zurabișvili sprijină diaspora și acuză restricțiile impuse votului extern

Președinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabișvili, a exprimat regretul că diaspora georgiană nu a avut o participare masivă la vot, spre deosebire de diaspora moldovenească.

Ea a subliniat că Republica Moldova a beneficiat de votul din diaspora la alegerile prezidențiale, în timp ce doar 34.000 de georgieni din străinătate au reușit să voteze în alegerile parlamentare.

Renumărarea manuală a voturilor și reacția autorităților

Comisia Electorală a Georgiei a renumărat manual voturile în 366 de secții pentru a asigura transparența, în baza unei prevederi recente.

În 91% dintre secții, rezultatele au rămas aceleași, iar în restul cazurilor au existat modificări „nesemnificative”, conform anunțului comisiei.

Acuzațiile privind influența Rusiei și reacția Bruxellesului

În campania electorală, premierul Kobajidze a susținut că opoziția pro-europeană ar putea implica Georgia într-un conflict cu Rusia dacă ar prelua puterea.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Opoziția acuză Rusia de implicare în procesul electoral, acuzație respinsă de Moscova.

Între timp, Bruxellesul și Washingtonul au solicitat investigarea neregulilor semnalate de observatorii internaționali, precizând că aderarea Georgiei la UE rămâne înghețată.

Opoziția georgiană a convocat un nou protest în centrul capitalei Tbilisi, unde susținătorii acesteia se vor reuni pentru a manifesta împotriva guvernului și a partidului Visul Georgian, contestând rezultatul alegerilor și cerând o soluționare corectă a acuzațiilor de fraudă.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

23:06ANALIZĂ Mesajele anti-NATO și anti-UE ale candidatului Călin Georgescu, în care preia propaganda Moscovei
20:47Granițele României NU vor fi închise și supramilitarizate iar în portul Constanța NU se află echipamente militare, demontează MApN două din dezinformările virale de la TikTok
20:40Instituții din România cer Meta, X, TikTok și Google să modereze mai atent conținutul publicat
20:33Bashar al-Assad și familia sa au ajuns la Moscova. Kremlinul le-a acordat azil, dar duminică după-amiază spunea că nu știe unde se află fostul lider sirian
20:27Mercenarul Horațiu Potra, apropiat al lui Călin Georgescu, scos în cătușe de la IPJ Prahova. Avea asupra sa, când a fost reținut, arme de foc, arme albe și sume în mai multe valute, se îndrepta spre București
20:18Trump nu s-a schimbat: spune că SUA „absolut” poate ieși din NATO dacă aliații nu-și plătesc „facturile”
20:12Dovada că trollii lui Călin Georgescu au fost controlați de la Moscova. Ce este operațiunea „Portal Kombat” și în câte țări europene funcționează
18:09Geoană desființează minciunile lui Georgescu: „România nu va intra în război, scenariul privind oprirea instalării președintelui Trump este aberant”
15:01Vom face totul pe internet: traficul global de date se va mări de trei ori până în 2030
14:55Victor Ponta explică, punctual, apocalipsa moștenită de la Ciolacu: posibilă recesiune în semestrul II, combaterea evaziunii – niciun efect, nu există buget pe 2025
14:54Niște români responsabili și-au dus copiii în Bucegi în acest weekend, deși Salvamont avertizase că există risc de avalanșe
14:49Noi manipulări pe TikTok: imagini cu vehicule militare masate în București și pregătirea rezerviștilor pentru luptă. MApN demontează dezinformările
14:42Cererea DREPT de anulare a alegerilor parlamentare, respinsă de Înalta Curte
14:36Ucraina a pierdut 43.000 de soldați uciși în război, 370.000 au fost răniți, potrivit lui Zelenski
14:26Rusia vorbește în numele lui Bashar al-Assad: A demisionat și a părăsit țara, vrea un transfer pașnic de putere