/

Europa poate scăpa de gazele rusești până iarna viitoare, dar va costa (analiză think-tank)

Europa poate scăpa de gazele rusești Foto: Gazprom

Europa poate scăpa de gazele rusești până iarna viitoare, dar va costa, arată un studiu al unui influent think-tank din Bruxelles, Bruegel.org. Însă, ieri, și Uniunea Europeană a pus la punct un plan pentru a reduce depedența de importurile de energie din Rusia, dar acesta are ca orizont anul 2030.

Europa poate scăpa de gazele rusești

Aceste proiecte vin în contextul în care luni seara un înalt oficial rus a amenințat cu oprirea livrărilor de gaze prin Nord Stream 1, conducta care aprovizionează Germania.

Planul Uniuniii Europene, denumit RePowerEU, are trei direcții:

  • diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, utilizarea gazelor lichefiate. Vor crește importurile de gaze din Algeria, Norvegia și Azerbaidjan
  • creșterea producției de energie prin folosirea biomasei și hidrogenulu. Se va extinde folosirea pompelor de căldură și a producției de energie eoliene și fotovoltaice.
  • creșterea eficienței energetice

Însă acest proiect are ca orizont anul 2030. El nu a fost încă agreat la nivelul Uniunii Europene.

Think-tank-ul Bruegel.org are prezintă un plan cu bătaie pentru iarna viitoare și crede că Europa se poate descurca fără gazele de la Gazprom, iarna viitoare.

Alternative la Gazprom

Datorită importurilor record de gaz natural lichefiat din ultimele luni, din țări precum Statele Unite, Europa ar trebui să poată rezista pe tot parcursul verii fără deficite severe de energie, chiar dacă Rusia își întrerupe în mod intenționat aprovizionarea cu gaze -— sau dacă infrastructura cheie este deteriorată, pe fondul luptelor din Ucraina.

Cum funcționează sistemul de gaze lichefiate Foto: Bruegel.org

Bruegel explică faptul că importurile de gaze lichefiate pot crește, dar acestea depind de infrastructura existentă în UE, precum și de bunăvoința Japoniei și Coreei de Sud, care ar trebui să renunțe la o parte din livrări pentru ca ele să ajungă în UE. În plus, contractele de gaze lichefiate sunt pe termen foarte lung, altfel nu pot fi justificate costurile foarte mari.

ONG-ul din Bruxelles mai arată că, peste vară, ar trebui umplute la capacitate maximă depozitele de gaze din EU. Cost: circa 70 de miliarde de euro, față de 10 miliarde de euro, anul trecut.

„Mesajul principal este: dacă UE este forțată sau dispusă să suporte costurile, ar trebui să fie posibilă înlocuirea gazului rusesc deja pentru iarna viitoare fără ca activitatea economică să fie distrusă, oamenii să înghețe sau să se ajungă la întreruperea furnizării de energie electrică. Dar pe teren, vor trebui revizuite zeci de reglementări (…) mulți bani vor trebui să fie cheltuiți rapid și vor fi luate decizii grele. În multe cazuri, timpul va fi prea scurt pentru răspunsuri perfecte.

Citește și: Londra susține Polonia să trimită avioane Ucrainei, dar înțelege și că ar fi consecințe: Ar fi în prima linie a focului. Dar Putin e terminat

Asigurarea că cât mai mult gaz este adus în UE și distribuit în mod echitabil între depozitele de țară este esențială pentru reducerea vulnerabilității UE la o escaladare prelungită. Acest lucru ridică trei provocări: 1) Aducerea a cât mai multă gaz în Europa, fără să se plătească drastic în exces; 2) Distribuirea gazului în Europa și; 3) Repartizarea costului acestei operațiuni”, scrie bruegel.org.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:35VIDEO Semn divin: Patriarhul Chiril, omul lui Putin, a dat cu fundul de pământ în timp ce sfințea o biserică
14:01Boc, critici fără adresă clară: „Am tras semnale de alarmă foarte serioase. Criza gazului poate avea consecințe mai grave decât COVID”
13:34Șeful ANAF, despre compensarea preţurilor carburanţilor: „Această reducere este benevolă”
10:04Rachete rusești au lovit iar vestul Ucrainei (Iavoriv, Lvov), regiune neafectată de operațiuni militare
09:50Un parlamentar de la Kiev, spion rus: trebuia să asigure intrarea în orașele ucrainene a trupelor rusești
09:34VIDEO Ultima conversație a lui Macron cu Putin înainte ca liderul rus să declanșeze invadarea Ucrainei. Francezul, ironizat constant
00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile
14:00Candidatura Ucrainei la UE, catalogată drept o „afacere internă a Europei” de Rusia