/

Efectele perverse ale distrugerii, de către Rusia, a barajului Nova Khakovka: în maximum două săptămâni apele se retrag și o vară secetoasă ar putea permite Ucrainei să traverseze ușor Niprul

Efectele perverse ale distrugerii, de către Rusia, a barajului de pe Nipru Foto: Twitter

Efectele perverse ale distrugerii, de către Rusia, a barajului Nova Khakovka: în maximum două săptămâni, apele se retrag și o vară secetoasă ar putea permite armatei Ucrainei să traverseze ușor Niprul, prin vad, arată experții militari.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Însă, pe termen scurt, Ucraina se confruntă cu uriașe probleme umanitare și economice: suprafețe uriașe de teren agricol erau irigate cu apă din acest baraj.

Efectele perverse ale distrugerii, de către Rusia, a barajului

Însă, în acest moment, Rusia profită de pe urma distrugerii barajului: culturile de grâu de pe teritoriul ucrainean care erau irigate cu apă din baraj ar putea fi afectate de secetă, Kievul are de rezolvat o criză umanitară în zonele afectate de inundații – circa 17.000 de persoane trebuie evacuate – iar o ofensivă în zona Zaporojie, extrem de probabilă până acum două zile, este exclusă.

În plus, lovitura ar putea afecta moralul ucrainenilor, care se pregătesc de contraofensivă.

„Potrivit unei persoane apropiate Ministerului Apărării de la Moscova, Rusia consideră că Ucraina are timp până în octombrie pentru a face ca ofensiva sa să conteze, cu un atac probabil din Zaporijie, în sud-estul Ucrainei, spre sud și, în cele din urmă, spre Crimeea. Presupunerea este că lovituri mai mici peste Nipru ar ajuta acest efort, a declarat persoana respectivă în răspunsurile scrise trimise chiar înainte de ruperea barajului”, scrie Bloomberg.

Un oficial NATO de rang înalt a avut o evaluare similară cu privire la utilizarea de către Ucraina a Nistrului ca front secundar.

Oficialii de la Moscova estimează că Ucraina a pregătit până la 20 de noi brigăzi ale armatei și ale gărzii naționale pentru ofensivă, ceea ce ar duce efectivul total al forțelor sale armate la un număr cuprins între 700.000 și 1 milion de oameni. Dificultatea pentru Ucraina, a spus un oficial rus citat de Bloomberg, este că antrenamentele și livrările de arme occidentale au fost prea lente, provocând întârzieri.

Foto: Twitter Visegrad 24

Producția de grâu și de oțel a Ucrainei, afectată

Efectele economice ale distrugerii barajului sunt extrem de diverse.

Citește și: EXCLUSIV La achiziția transportorului MApN „înecat” în Dunăre, Ciucă a cerut neflotabil. Este vorba de 31 de Piranha IIIC. Achiziția Piranha V, de un miliard de euro, suspectă de corupție

De exemplu, ArcelorMittal Kryvyi Rih PJSC, unitatea ucraineană a producătorului de oțel ArcelorMittal, a anunțat că a întrerupt temporar producția de oțel și de metal laminat pentru a limita consumul de apă la uzina sa din Kryvyi Rih, situată la aproximativ 70 de kilometri nord-vest de rezervor.

Ministrul ucrainean al agriculturii a declarat că 94% din sistemele de irigații agricole din regiunea Kherson, 74% din Zaporijie și 30% din Dnipropetrovsk vor rămâne fără sursă de apă.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:50Performanță: prima instituție de stat care s-a năpustit să-și ia iPhone 15 în ziua în care a apărut pe piață este în subordinea lui Grindeanu
20:30VIDEO Buzatu a luat personal geanta cu bani și a pus-o în portbagaj. La instanță, pesedistul a spus că este vorba de „banii familiei”
17:31Tănase Stamule (PNL), decanul FABIZ, critici dure către „pachetul Ciolacu”: „O piatră de moară”. Plus: „ura față de corporații” pare mai importantă decât locurile de muncă a un milion de români
13:41Dosarul care poate face DIICOT de râs la nivel național: „fabrica de vise” de la Iași
13:10Fiul lui Dumitru Buzatu compara familia sa cu Brătienii: „Sunt copilul părinților mei și eu sunt foarte mândru de acest lucru. Am văzut că toată lumea elogiază familia Brătianu”
12:53VIDEO Buzatu, scos din propria curte flancat de jandarmi și băgat în dubă să fie dus la DNA. Era dărâmat, a putut spune presei doar „Veți vedea…”
12:17Omul de afaceri Adrian Porumboiu către Dumitru Buzatu: „Ori dai șpăgile, ori te ia DNA-ul”
11:28Oficial, Simona Halep s-a mutat din România: decizia ITIA consemnează că ea este în prezent „stabilită” în Franța
23:17Cum a susținut Ciolacu familia baronului de Vaslui, Buzatu: fosta soție, senator, fiul – secretar de stat. Premierul a asistat la alegerea familiei în fruntea organizației județene a PSD
22:20Averea uriașă a baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, prins de DNA când lua o șpagă de 1,25 milioane de lei. El controla Vasluiul, unul din cele mai sărace județe din țară, de 11 ani
20:03Clienții prostituatelor să fie incriminați penal sau amendați în toate statele UE, cere Parlamentul European. Criticii proiectului arată că, în țările în care e așa, a crescut violența împotriva femeilor
19:10Dealer-ul Catena, activitate intensă la festivaluri și concerte în București și în țară: „Am pierdut, cică a mers foarte bine la Untold, la toate nebuniile, aș vrea să pistonez…”
18:27Sistemul informatic al CNAS a picat din nou, pe 18 septembrie, și încă se lucrează la remedierea problemelor
18:00Cum procura drogurile dealer-ul de la Catena: se ocupa de colectarea medicamentelor expirate de la farmaciile lanțului și de cele nefolosite de pacienții decedați
17:29Ciolacu, după explozia de pe autostrada lui Umbrărescu: „Este un accident de muncă”. Ciolacu, după explozia de la Crevedia: „Așa-ziși patroni care n-au ce căuta în mediul de afaceri”