/

Drulă, considerat salvarea USR. Barna și Cioloș par a fi de neîmpăcat (ANALIZĂ)

Drulă poate fi salvarea USR Foto: Facebook Catalin Drula

Cătălin Drulă poate fi salvarea USR, apreciază tot mai mulți comentatori. Partidul este profund divizat, iar conflictul dintre Dacian Cioloș și Dan Barna pare a fi de neoprit, finalul putând fi ruperea formațiunii. Cioloș neagă că ar demisiona de la șefia USR, dar a confirmat că ar putea forma grupuri PLUS, separate de USR, în cele două camere ale Parlamentului. Acesta ar putea fi un pas pentru divizarea formațiunii.

Tensiunile Barna-Cioloș pot duce la ruperea partidului

Unul din puținele exemple de coabitare între USR și PLUS este la București, unde Claudiu Năsui (USR) a renunțat la șefia organizației locale, iar postul a fost preluat de Vlad Voiculescu (ex-PLUS). Cei doi cooperează foarte bine în prezent, arată surse din USR.

Citește și: Institutul Diplomatic Român, unde s-au specializat pesediștii Vicol și Simonis, are în conducere un electrician-depanator

În plus, USR pare să-și fi pierdut masiv din nucleul de activiști duri, după ieșirea de la guvernare. În perioada în care USR era la putere, unii dintre aceștia au fost răsplătiți cu posturi în structuri deconcentrate. Odată cu trecerea partidului lor în opoziție, mulți și-au păstrat posturile trecând la PNL sau PSD.

La vârf, ura dintre Cioloș și Barna pare a fi de neoprit. Tensiunile dintre ei au început de mai mulți ani, dar s-au acutizat când se luptau pentru șefia formațiunii. În 2021, după ce Cioloș a câștigat președinția partidului, dar Barna a reușit să-și impună majoritatea în Biroul Permanent, tabăra celui din urmă a sărbătorit la Romexpo. Potrivit unor surse din USR, susținătorii lui Barna au folosit cuvinte vulgare la adresa lui Cioloș, dar, până la urmă, cele două părți au convenit ca filmările să nu ajungă la presă. De atunci, tensiunile au crescut și, până la urmă, au devenit publice.

Cioloș este nemulțumit că nu se poate impune în Biroul Național (BN). De exemplu, acum o săptămână, echipa lui Barna și-a impus propriul candidat pentru funcția de secretar general adjunct ale Senatului, în BN al USR. Însă, la Senat, PNL și PSD au votat pentru candidatul lui Cioloș, pentru a accentua disputele din USR – ceea ce le-a reușit.

Viitorul congres USR ar trebui să fie în 2023 și Barna speră să revină, dacă Cioloș nu performează. După patru luni în opoziție, partidul cumulează o intenție de vot de circa 12%. Celălalt partid de opoziție, AUR, este în plină creștere.

Drulă poate fi salvarea USR

În aceste condiții, mai mulți analiști consideră că Drulă este singurul care „are tracțiune” la electorat și ar putea scoate partidul din situația actuală. Și în partid, el este privit cu speranță.

La congresul USR din octombrie, Drulă a candidat pentru un post de vicepreședinte și a obținut cele mai multe voturi, 610. Barna a avut doar 592 de voturi. Aparent, fostul șef al USR este într-o relație amicală cu ex-ministrul Transporturilor, dar, în realitate, Barna nu ar dori ca Drulă să preia conducerea. În plus, Drulă ar dori ca-n 2024 să candideze la funcția de primar al municipiului București.

Cătălin Drulă are 41 de ani și este la baza IT-ist. În mai 2015, Drulă și alți câțiva membri ai comunității peundemerg.ro au fondat Asociația Pro Infrastructura (API), prima asociație din socitatea civilă axată pe monitorizarea proiectelor de infrastructură. În 2015, a fost numit consilier personal al prim-ministrului Dacian Cioloș pe teme de infrastructură. Din 23 decembrie 2020 până în 9 septembrie 2021 a ocupat postul de ministru al Transporturilor în Guvernul Florin Cîțu. Recent, Drulă a fost ales președinte al comisiei de Transporturi din Camera Deputaților.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent (IBAN RO48BRDE445SV97760644450Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057).

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

15:52Șeful armatei ucrainene, generalul Zalujnîi, pe coperta revistei Time: „Generalul. Valeri Zalujnîi și modul ucrainean de a duce un război”
14:11Maia Sandu vrea să-i lase fără cetățenie pe moldovenii care luptă pentru Putin
13:21BREAKING Electrica Furnizare, aproape de incapacitate de plată. Alimentarea cu energie ar putea fi blocată în plină iarnă
13:15Recruții fug mâncând pământul: peste 260.000 de bărbați au părăsit Rusia după decretarea mobilizării, arată datele FSB citate de Novaya Gazeta. Granițile s-au închis, de facto
12:13Patriarhul Kirill, despre soldații ruși care mor în Ucraina: „Îşi spală toate păcatele”, moartea este „un sacrificiu pentru ceilalţi”
11:57Șoc la Kremlin: „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, admite că a fondat grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina începând cu 2014
11:01Ministrul Cîmpeanu a plagiat, totuși. Nu în lucrarea de doctorat, ci în cursuri universitare furate de la colegi (Pressone)
10:49VIDEO Isteria recrutărilor forțate din Rusia are efecte: șeful comisariatului militar, responsabil de înrolări, dintr-un oraș din regiunea Irkuțk, împușcat
10:24Neliniște în Europa după victoria extremei drepte în Italia: Giorgia Meloni, viitor premier, își declara admirația pentru Mussolini în tinerețe
10:00Kazahstan, partener al Rusiei, nu recunoaște referendumurile organizate în teritoriile controlate de Moscova în Ucraina
22:39Pe canale diplomatice, SUA au explicat Rusiei „în mod clar în detaliu exact ce ar însemna consecinţele catastrofale” dacă Moscova „depășește limita” nucleară
20:31Adevărata mobilizare din Rusia: nu 300.000, ci circa un milion de ruși vor fi aduși sub arme. Din 21 septembrie, s-au recrutat deja 121.000 de soldați, care vor ajunge urgent în Ucraina
19:26VIDEO Zelenski, șocat că Tel Avivul nu a ajutat Ucraina: „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul, nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”
17:40Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași revine în forma de dinaintea pandemiei de COVID
17:12Anual, 80 de copii din județele Moldovei sunt depistați cu cancer