/

Dîncu propune să se revină la principiile de acum 30 de ani, „împreună cu Rusia”

Dîncu vrea să revenim alături de Rusia Foto: Facebook Vasile Dincu

Dîncu vrea să revenim alături de Rusia, ca acum 30 de ani, nu împotriva ei. Ministrul Apărării a declarat, la TVR, citându-l pe președintele Franței, Emanuel Macron, că România vrea o nouă ordine de securitate în Europa. Declarațiile sale, făcute la 20 ianuarie, vin în contextul în care Rusia a comasat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina.

Dîncu vrea să revenim alături de Rusia

„Preşedintele Macron a spus foarte frumos şi foarte sugestiv următorul lucru: noi, în acest moment, ne gândim la o nouă ordine europeană de securitate. După 30 de ani în care au apărut războaie hibride, în care multe lucruri s-au deteriorat, noi vrem să revenim la principiile pe care le-am stabilit acum 30 de ani nu împotriva Rusiei, ci împreună cu Rusia. (…) Europa nu se îndreaptă împotriva Rusiei neapărat. Este vorba de un sistem defensiv care este pus la punct pe graniţa să zicem estică a NATO. Aceasta este semnificaţia principală, dincolo de cea conjuncturală”, a spus Dîncu la TVR, potrivit transcrierii obținute de defapt.ro.

Vasile Dîncu nu a explicat de ce propune să se revină la principiile de acum 30 de ani, „împreună cu Rusia”.

La fel ca Dîncu, Iliescu era alături de Rusia

Ministrul PSD al Apărării a mai afirmat că România nu va participa la un război și nici nu va înarma Ucraina. „Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. România nu va participa cu trupe, nu participă nici cu echipament la înarmarea Ucrainei, deci România este doar parte a NATO şi reacţionează împreună cu Alianţa în armonie şi într-o strategie foarte coerentă.

Dacă ar fi să spun aici, sintetic la asta, înainte de a explica ce înseamnă declaraţiile celor doi preşedinţi, aş spune în felul următor: pericolul pentru România nu este un militar, ci este unul strategic, pe care l-aţi anunţat şi dumneavoastră înainte, acela de a încerca – ceea ce face Rusia – să ne întoarcem la 1991, atunci când s-a desfiinţat Tratatul de la Varşovia sau la 1997, când a început NATO să se deschidă spre alte ţări, spre a asigura securitatea altor ţări”, a afirmat demnitarul român.

Citește și: Dîncu, ministrul Apărării, încurajează discuția despre ieșirea României din UE

România a făcut parte din tratatul de la Varșovia până în iulie 1991, când această organizație s-a desființat. La fel ca Dîncu, Iliescu era alături de Rusia. La 5 aprilie 1991, președintele României, Ion Iliescu, și Președintele URSS, Mihail Gorbaciov, au semnat la Moscova un tratat de colaborare, buna vecinătate și prietenie între România și URSS. Tratatul n-a fost ratificat, întrucât URSS s-a dizolvat.

Rusia este o amenințare. Ba nu, nu este

Nu este prima oară când ministrul Apărării face declarații contradictorii. La 7 ianuarie spunea că Rusia este o amenințare pentru securitatea din zonă, dar nu este o amenințare pentru România. „Rusia, în momentul acesta, nu este o ameninţare directă pentru România, dar este o ameninţare pentru securitatea din zonă”, a susținut Dîncu.

La 11 decembrie el susținea că Rusia este o amenințare și pentru țările NATO din zonă: „În orice caz, Rusia este în acest moment o amenințare pentru tot spațiul acesta al nostru. Probabil că următorul concept strategic al NATO va defini mult mai clar acest lucru, faptul că Rusia prin acțiunile din ultima vreme este o amenințare la adresa țărilor din zonă, cel puțin, și care sunt țări NATO”.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:35VIDEO Semn divin: Patriarhul Chiril, omul lui Putin, a dat cu fundul de pământ în timp ce sfințea o biserică
14:01Boc, critici fără adresă clară: „Am tras semnale de alarmă foarte serioase. Criza gazului poate avea consecințe mai grave decât COVID”
13:34Șeful ANAF, despre compensarea preţurilor carburanţilor: „Această reducere este benevolă”
10:04Rachete rusești au lovit iar vestul Ucrainei (Iavoriv, Lvov), regiune neafectată de operațiuni militare
09:50Un parlamentar de la Kiev, spion rus: trebuia să asigure intrarea în orașele ucrainene a trupelor rusești
09:34VIDEO Ultima conversație a lui Macron cu Putin înainte ca liderul rus să declanșeze invadarea Ucrainei. Francezul, ironizat constant
00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile
14:00Candidatura Ucrainei la UE, catalogată drept o „afacere internă a Europei” de Rusia