/

Dîncu a vorbit cu secretarul Apărării SUA, Zelenski – cu Biden

Dîncu - cu Austin Zelenski - cu Biden
Dîncu, discuții cu Austin III, Zelenski - cu Biden (sursa: mapn.ro)

Oficialii americani au avut discuții cu omologi din state ale Mării Negre în aceeași zi, în contextul crizei de la granițele Ucrainei: Dîncu – cu Austin, Zelenski – cu Biden.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut joi o discuţie telefonică cu secretarul apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III.

Elefantul ucrainean din încăpere

Potrivit unui comunicat al MApN, temele aflate pe agenda de discuţii au inclus evoluţiile situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, postura NATO pe flancul estic, respectiv suplimentarea prezenţei SUA în regiune.

În cadrul dialogului aplicat, cei doi oficiali au abordat, în principal, dezvoltările recente de securitate la nivel regional din perspectiva desfăşurărilor masive şi a potenţialului ofensiv al Federaţiei Ruse în jurul Ucrainei şi la Marea Neagră, precizează sursa citată.

Pe acest fond, ministrul român al Apărării a subliniat necesitatea consolidării posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, ca formulă defensivă de asigurare a securităţii aliaţilor şi de descurajare a acţiunilor agresive.

Dîncu – cu Austin, Zelenski – cu Biden

„În acest sens, a fost exprimată necesitatea, mai mult ca oricând, a unei abordări coerente, unitare şi echilibrate în cadrul prezenţei înaintate pe flancul estic al Alianţei. De asemenea, demnitarul român a salutat anunţul preşedintelui Biden privind determinarea SUA de a disloca forţe suplimentare în Europa de Est, inclusiv în sprijinul securităţii şi apărării României”, arată MApN.

Conform sursei citate, în final, ministrul Vasile Dîncu a apreciat efortul şi implicarea secretarului apărării al SUA în definirea şi asigurarea implementării angajamentului suplimentar al Washington-ului în sprijinul consolidării prezenţei aliate în România şi a reafirmat determinarea ţării noastre în privinţa consolidării Parteneriatului Strategic dintre cele două state şi a implementării liniilor de efort agreate în cadrul Foii de parcurs privind cooperarea SUA – România în domeniul apărării, în perioada 2020 – 2030.

Zelenski: „S-a convenit asupra acţiunilor comune pentru viitor”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a avut joi o conversaţie lungă cu preşedintele american Joe Biden, cu care a discutat despre acţiuni comune în vederea reducerii tensiunilor cu Rusia, informează Reuters.

Citește și: EXCLUSIV Achiziția de corvete, blocată de afaceristul Bosânceanu. Franța nu renunță la contractul de 1,2 miliarde euro

„S-a discutat despre eforturile diplomatice recente de detensionare şi s-a convenit asupra acţiunilor comune pentru viitor. I-am mulţumit preşedintelui Joe Biden pentru asistenţa militară continuă. Posibilităţi de sprijin financiar pentru Ucraina au fost de asemenea discutate”, a scris preşedintele Ucrainei într-o postare pe Twitter.

Washingtonul sprijină Ucraina în confruntarea cu Moscova, după ce Rusia a dislocat zeci de mii de militari în apropierea graniţei cu Ucraina în ultimele săptămâni. Rusia neagă însă că are intenţia să îşi atace vecinul.

Ajutor economic suplimentar pentru Ucraina

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Joe Biden i-a repetat joi omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că Statele Unite şi aliaţii săi vor răspunde „hotărât” în cazul unei invazii ruseşti şi a vorbit despre o asistenţă economică sporită, potrivit unui comunicat de presă.

Preşedintele SUA „ia în considerare un ajutor economic suplimentar” pentru Ucraina, a mai spus Casa Albă.

SUA au declarat că pregătesc sancţiuni economice severe în cazul unui atac asupra Ucrainei, au livrat echipament militar Kievului şi sunt, de asemenea, dispuse să îşi consolideze prezenţa militară în Europa de Est, dacă este necesar. O intervenţie militară americană în Ucraina, care nu este membră a NATO, este însă exclusă.

Totodată, preşedintele Joe Biden l-a asigurat pe omologul său ucrainean că ambasada americană la Kiev continuă să fie „deschisă şi complet operaţională”.

Noi discuţii în formatul Normandia

Washingtonul a luat decizia de a repatria familiile personalului diplomatic, decizie pe care Ucraina a criticat-o, considerând-o disproporţionată.

În convorbirea telefonică de joi, cei doi preşedinţi au reiterat principiul conform căruia în această criză nu va exista nicio „decizie cu privire la Ucraina fără Ucraina”.

Casa Albă precizase anterior că aceasta este a treia convorbire dintre preşedinţii american şi ucrainean din luna decembrie.

Preşedintele Joe Biden şi-a exprimat, totodată, sprijinul pentru discuţiile purtate în formatul Normandia (Rusia şi Ucraina, cu medierea Franţei şi a Germaniei). După recenta reuniune la nivel de consilieri politici care a avut loc la Paris, următoarea discuţie este programată să aibă loc la Berlin, în a doua săptămână a lunii februarie, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

14:54EXCLUSIV Geoană, la masă de protocol cu Rafila, vechii tovarăși din PSD și oamenii lui Ciolacu, după pelerinajul la Sfânta Parascheva
14:31EXCLUSIV Când a luat Nordis un Mercedes Benz Maybach GLS de 220.000 de euro pentru Laura Vicol: ianuarie 2023, când Nordis avea deja sute de procese și executări silite în curs
13:30Guvernul taliban din Afganistan va interzice presei să mai publice fotografii „cu ființe vii”
13:10„The Apprentice”, povestea biografică a lui Donald Trump, nu a făcut furori. Singurul punct forte al filmului: actorul româno-american Sebastian Stan
13:08Eșec major al PNRR: metroul din Cluj, scos de la finanțare, se vor pierde bani pentru că Guvernul nu renunță la politizarea companiilor
12:37Dirijor cu trei brațe la un concert al Orchestrei Simfonice din Dresda. Este vorba de un robot
12:31Lovitură ucraineană la 1.000 de kilometri în interiorul Rusiei: un avion de transport militar Tu-134 a fost distrus
12:23Forțele de menținere a păcii din Liban rămân pe poziții, în ciuda atacurilor Israelului, spune secretarul general al ONU
12:11TAROM se laudă că are zboruri interne (doar dus) de la 23 de euro începând cu 11 noiembrie
12:03Extrema dreaptă, scor-record în Austria și în alegerile locale, după ce a câștigat alegerile parlamentare federale
11:55Românii au început să fure din ce în ce mai mult curent, la propriu: creștere a cazurilor de consum fraudulos cu 31%
11:01O fostă sportivă olimpică a refuzat să promoveze Nordis: „Am fost primită cu șampanie bună și copleșită de atenția negociatorilor”
10:30Țepe imobiliare tip Nordis, specialitatea PSD: rețeta Ciorbă-Vicol, folosită masiv și în Alba de un fost subprefect
21:03Judecătoarea drogată din Suceava a dat statul în judecată pentru un salariu mai mare – presă. În prezent, ea este „suspendată”
21:01Putin se declară deschis unui dialog cu cancelarul Scholz, la aproape doi ani de la ultima lor discuție telefonică