/

De ce galeria lui Simion sporește în timp ce USR-ul băltește: o explicație empirică

De ce galeria lui Simion sporește

Jorjică Simion din Vrancea nu e vreun geniu al politicii. Este un băiat modest intelectual, la fel ca și Ciolacu din Buzău. Dar are o calitate: muncește. Muncește vineri, sâmbătă și duminică. Străbate țara în lung și-n lat. Își face campanie ca-n anii 30. Nu știu, nu am informații, dar este posibil să se fi inspirat din campania dusă în 1931 de idolul secret al AUR, Corneliu Zelea Codreanu: acesta a fost ales deputat de Neamț în acel an, după ce a bătut tot județul îmbrăcat în ie și călare pe un cal alb. Sigur, motivele victoriei lui Codreanu sunt mai complicate, eu mă refer doar la modul în care acesta și-a dus campania. Însă în nici un caz astfel de campanii nu au fost duse doar de legionari. În anii 90, în România, așa arătau campaniile la prezidențiale: candidații străbăteau țara cu o coloană de susținători, țineau discursuri prin comune și orașe prăpădite și se pupau cu alegătorii.

Simion a reinventat acest tip de campanie. Nu așteaptă startul oficial al cursei politice, înțelege că, de fapt, bătălia politică este zilnică.

La polul opus, domnul Cioloș și colegii săi cred că se poate construi cu mesaje pe Facebook, trăind fericiți în bula care-i aclamă și-i divinizează. Eu nu spun că domnul Cioloș este vreun leneș sau că nu lucrează în week-end. Spun că nu se vede că ar face ceva. Dan Barna mai era scos la plimbare prin țară de Drulă, din când în când vizita autostrăzi și se poza cu macheta lor. Acum, stă acasă și așteaptă ca Dacian Cioloș să eșueze.

Desigur sunt foarte, foarte multe explicații pentru ascensiunea lui Simion. Ceea ce descriu eu, acum, este doar o mică parte dintr-un fenomen complex. Ce vreau să spun este că AUR crește (și) pe lenea adversarilor săi politici. Lene fizică, lene intelectuală, incapacitate de a se adapta și de a ieși din starea lor de confort.

Dacă domnul Cioloș sau alți lideri politici vor dori să oprească ascensiunea AUR și să recupereze voturile înghițite de Șoșoacă și alții ca ea, ar trebui să uite de Facebook, o vreme.

Țin minte și acum prima zi de campanie cu Emil Constantinescu, în august 1996, la târgul din Oltenița. Cetățeni în șlapi și ciorapi, cu vată în urechi – să nu-i tragă curentul- mâncând covrigi și strigând după Constantinescu: „Uite Țapul!”. Candidatul îi pupa, le lua copiii în brațe, le ștergea nasul și părea nespus de fericit că se întâlnește cu niște persoane atât de distinse. Și a câștigat.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent (IBAN RO48BRDE445SV97760644450Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057).

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:06Edward Snowden a primit cetățenia rusă după nou ani la Moscova. De ce nu va fi mobilizat să meargă în Ucraina
19:32VIDEO Haos și cozi uriașe la granița Rusiei cu Georgia, pe unde bărbații ruși fug de recrutare. Lukașenko îl consolează pe Putin: „Lasă-i să fugă!!”
18:57Putin va închide și oficial frontierele pentru bărbații care pot fi mobilizați. Blindate au fost deja desfășurate la granița cu Georgia, preventiv
18:38Primarul Chirica vrea să fie judecat în alt oraș când e penal și la Iași, când are proces civil
18:20Fostul ministru Vlad Alexandrescu va primi despăgubiri de la stat pe 15 hectare expropriate pentru autostrada A7
15:52Șeful armatei ucrainene, generalul Zalujnîi, pe coperta revistei Time: „Generalul. Valeri Zalujnîi și modul ucrainean de a duce un război”
14:11Maia Sandu vrea să-i lase fără cetățenie pe moldovenii care luptă pentru Putin
13:21Avertisment dur al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România: Alimentarea cu energie ar putea fi blocată în plină iarnă. Consumul trebuie raționalizat
13:15Recruții fug mâncând pământul: peste 260.000 de bărbați au părăsit Rusia după decretarea mobilizării, arată datele FSB citate de Novaya Gazeta. Granițile s-au închis, de facto
12:13Patriarhul Kirill, despre soldații ruși care mor în Ucraina: „Îşi spală toate păcatele”, moartea este „un sacrificiu pentru ceilalţi”
11:57Șoc la Kremlin: „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, admite că a fondat grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina începând cu 2014
11:01Ministrul Cîmpeanu a plagiat, totuși. Nu în lucrarea de doctorat, ci în cursuri universitare furate de la colegi (Pressone)
10:49VIDEO Isteria recrutărilor forțate din Rusia are efecte: șeful comisariatului militar, responsabil de înrolări, dintr-un oraș din regiunea Irkuțk, împușcat
10:24Neliniște în Europa după victoria extremei drepte în Italia: Giorgia Meloni, viitor premier, își declara admirația pentru Mussolini în tinerețe
10:00Kazahstan, partener al Rusiei, nu recunoaște referendumurile organizate în teritoriile controlate de Moscova în Ucraina