/

De ce China nu poate invada (deocamdată) Taiwanul. Plus: De ce Taiwanul este crucial pentru SUA, Japonia și economia mondială

De ce China nu poate invada Taiwanul Foto: Facebook armata Republicii China (Taiwan)

De ce China nu poate invada (deocamdată) Taiwanul: regimul de la Beijing ar avea nevoie de circa două milioane de soldați și de o uriașă forță navală pentru a traversa strâmtoarea care separă continentul de această insulă. Deocamdată, China comunistă nu are forțele navale necesare, dar se estimează că va fi pregătită între 2025 și 2027.

De ce China nu poate invada Taiwanul

Potrivit unei analize The Times, China comunistă are la dispoziție doar 14 plaje pe care ar putea debarca în Taiwan. Vremea capricioasă și vânturile puternice din strâmtoarea Taiwan permit o debarcare doar la final de martie – început de aprilie sau la început de septembrie – început de octombrie.

The Diplomat explica, în 2021, de ce invadarea Taiwanului este incomparabil mai dificilă decât debarcarea din Normandia: „Taiwan are peste 100 de insule, majoritatea prea mici pentru a fi văzute pe hartă. Multe dintre insulele Taiwanului sunt pline de rachete și tunuri. Dealurile lor de granit au fost alcate cu tuneluri și sisteme de buncăre”.

Foto: Facebook armata taiwaneză

Insula principală Taiwan are 394 de kilometri lungime și 144 de kilometri în diametru în punctul său cel mai lat. Are 258 de vârfuri peste 3.000 de metri altitudine. Cel mai înalt, Yushan, sau „Muntele de Jad”, are puțin sub 4.000 de metri înălțime”. În plus, relieful este accidentat. Țara are 23,6 milioane de locuitori.

În caz de conflict, Taiwanul poate mobiliza 450.000 de persoane. Acum, are o forță militară de 190.000 de soldați.

Citește și: Trolling masiv pe pagina de Facebook a Ambasadei Chinei la București, după ce aceasta a anunțat că „cei care se joacă cu focul vor pieri”

Dezastrul din Vietnam, 1979

The Diplomat menționează faptul că armata Chinei comuniste nu are experiență militară din 1979, spre deosebire de cea a SUA. În 1979, Vietnamul a fost capabil să reziste asaltului Chinei comuniste. Însă forțele aeriene ale Chinei comuniste nu au mai participat la bătălii complexe din 1955.

Site-ul War on the rocks face o comparație cu debarcarea din Sicilia și arată că armata Chinei comuniste nu dispune de vasele necesare pentru o debarcare în Taiwan. „Armata chineză pur și simplu nu dispune de mijloacele navale sau de forțele auxiliare necesare pentru a executa o operațiune amfibie la scara necesară. Numărul navelor forțelor armate chineze în prezent operaționale sau despre care se știe că sunt în construcție, plus echipamentele auxiliare care transportă trupe navale, totalizează până la 128 de nave de 744.370 de tone”, arată War on the rocks, un site dedicat analizelor militare.

Japonia, foarte îngrijorată

The Times mai arată că invadarea Taiwanului ar fi o lovitură pentru economia mondială și o amenințare pentru Japonia. Taiwan fabrică acum 66% din semiconductorii folosiți la nivel global. China, doar 8%. Însă Taiwan produce și 90% din cipurile avansate. În acest domeniu, China este la două decenii în urma companiilor din Taiwan, apreciază The Times.

„Tokyo este profund tulburat de perspectiva ca Taiwanul să cadă sub controlul unui Beijing din ce în ce mai ostil și agresiv. Oficialii japonezi au ajuns la concluzia că este puțin probabil ca ambițiile imperiale ale Chinei în Asia de Nord să se oprească la Taiwan.

Statele Unite știu că, dacă China ar lua Taiwanul, ar schimba ireversibil echilibrul de putere în Asia și nu numai”, mai arată publicația britanică.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

17:47VIDEO+HARTĂ O zi după marea anexare, Putin pierde un oraș strategic: forțele ucrainene au intrat în Liman, rușii se retrag
16:53Rușii vizați de mobilizare nu prea mai pot fugi din Rusia prin Finlanda, care a introdus restricții severe la frontieră
16:36Rușii au modificat rachetele S-300 pentru a omorî cât mai mulți civili în Ucraina: rachetele explodează la impact
16:06Forțele ucrainene recuceresc orașul Liman din provincia Donețk, unde 5.000 de ruși sunt încercuiți
15:28Putin reia scenariul din Germania cu Moldova: Gazprom a redus presiunea gazelor furnizate Chișinăului
14:08SONDAJ România, țara NATO cu cele mai favorabile opinii despre politicile Chinei și Rusiei. Totuși, românii au o părere excelentă și despre politica SUA și a UE
11:17BREAKING Rușii au declanșat o operațiune cu potențial nuclear foarte periculoasă la Zaporojie: directorul general al centralei a fost răpit
10:47Turcia îl abandonează pe Putin: Ankara respinge categoric anexarea provinciilor ucrainene de către Moscova, „o încălcare gravă a dreptului internațional”
10:22Casa Albă admite: Există riscul ca Putin să folosească arme nucleare în Ucraine
20:48Ucraina poate fi de drept membră a NATO înainte de a se împlini un an de la invadarea de către Rusia (modelul suedezo-finlandez). Atunci, Alianța va putea trimite trupe pe front
18:06FOTO-VIDEO Spectacol ridicol la Kremlin: Putin, cu un zâmbet de păpușă de ceară, scandează lozinci. În sală, figuri crispate. Blogger pro-Kremlin promite jafuri și crime „cum ne place”
17:07Discursul lui Putin arată că liderul de la Kremlin nu mai are nimic de pierdut: Precedentul nuclear este american, SUA au aruncat bomba atomică în Japonia
15:21Cât și cum puteți beneficia de servicii gratuite de îngrijire la domiciliu
15:01La cea mai bogată universitate, studenții de la Medicină Dentară sunt puși să dea mii de lei pe consumabile
14:57Ucrainenii îi strică lui Putin bucuria anexărilor ilegale: orașul strategic Liman este încercuit și ar putea ceda în fața forțelor Kievului