/

Imună la propaganda penibilă a mobilizării rusești, contraofensiva ucraineană continuă în Lugansk, Donețk și Herson. MAE de la Moscova, pas înapoi: Nu amenințăm nuclear pe nimeni

Contraofensiva ucraineană continuă: Lugansk, Donețk, Herson
Contraofensiva ucraineană continuă: Lugansk, Donețk, Herson (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Contraofensiva ucraineană continuă: Lugansk, Donețk, Herson. Armata ucraineană a anunţat vineri că a recuperat de sub controlul trupelor ruse localitatea Iaţkivka din provincia Doneţk, în timp ce au început referendumurile de alipire la Rusia organizate de Moscova în această provincie şi în alte trei aflate parţial sub controlul său în estul şi sudul Ucrainei.

Contraofensiva ucraineană continuă: Lugansk, Donețk, Herson

Recuperarea acestei localităţi situate pe malul estic al râului Oskil pare să confirme continuarea contraofensivei care a permis Kievului să elibereze mii de kilometri pătraţi din teritoriul ocupat de Rusia după lansarea invaziei pe 24 februarie, în special în regiunea nord-estică Harkov.

Potrivit unui reprezentant al Statului Major ucrainean, Oleksii Gromov, care a anunţat recucerirea localităţii Iaţkivka, trupele ucrainene şi-au restabilit şi controlul asupra poziţiilor la sud de Bahmut, un oraş cheie în provincia Doneţk vizat de mai multe săptămâni de atacurile ruseşti.

Armata ucraineană îşi menţine presiunea şi continuă să atace depozitele de muniţii şi centrele de comandă ruseşti, în timp ce trupele ruse au trecut la consolidarea defensivei de-a lungul celei mai mari părţi a liniei frontului, care în total are o lungime de circa o mie de kilometri.

20.000 de ruși, izolați în Herson

După succesul contraofensivei din Harkov, armata ucraineană a făcut unele progrese şi în apropierea localităţii Bilogorivka, în provincia Lugansk, şi în apropiere de Sloviansk, în nordul provinciei Doneţk. Însă, spre deosebire de Harkov, defensiva rusească în aceste provincii este mai puternică, astfel că nu este clar cât de mult ar putea avansa acolo trupele ucrainene.

Citește și: Bărbați tineri din Rusia au luat cu asalt vămile către Kazahstan și Finlanda pentru a scăpa de mobilizare

Trupele ruse au trecut de altfel în defensivă pe cea mai mare parte a liniei frontului, renunţând cel puţin deocamdată la intenţiile de a înainta, cu excepţia direcţiilor către oraşele Bahmut şi Adviivka în regiunea Doneţk.

În acest timp, în provincia sudică Herson circa 20.000 de soldaţi ruşi riscă să fie izolaţi de restul armatei lor după ce armata ucraineană a distrus podurile peste fluviul Nipru, aprovizionarea lor şi evacuarea răniţilor devenind astfel dificilă.

Mobilizații ar fi necesari în ariergardă

În faţa acestor eşecuri, preşedintele rus Vladimir Putin a decretat o mobilizare parţială a rezerviştilor. Ministerul rus al Apărării consideră că este prioritar să fie mobilizaţi lunetişti, tanchişti, artilerişti, şoferi şi mecanici militari. Însă instruirea şi echiparea lor va necesita timp şi, în principiu, aceşti rezervişti ar urma să fie desfăşuraţi nu pe front, ci în ariergarda trupelor aflate în prima linie.

De partea cealaltă, Ucraina are mobilizaţi circa un milion de soldaţi, dar numai o parte dintre aceştia sunt desfăşuraţi pe front. În plus, cu tot ajutorul militar substanţial primit din Occident, armata ucraineană are nevoie de tot mai multe arme de calitate şi muniţii, în special armament greu pentru a face faţă superiorităţii artileriei ruseşti.

Putin și „cacealmaua”

Anunţând miercuri mobilizarea a 300.000 de rezervişti, Putin a acuzat Occidentul că, după ce a impus Kievului să nu mai negocieze cu Moscova şi a aprovizionat cu armament trupele ucrainene, încearcă acum să încurajeze Ucraina să desfăşoare operaţiuni militare inclusiv pe teritoriul rus, întrucât „scopul Occidentului este să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia”.

„Vom folosi cu siguranţă toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a proteja Rusia şi poporul nostru”, a mai declarat preşedintele rus, făcând aluzie la armele nucleare. Aceasta „nu este o cacealma”, a insistat el.

Riabkov: Nu vrem confruntare cu NATO și SUA

În SUA, reprezentanţi ai CIA au declarat că deocamdată nu au fost observate indicii conform cărora Rusia s-ar pregăti pentru folosirea armelor nucleare, relatează CNN. Însă unii analişti militari atrag atenţia că Rusia ar putea recurge la folosirea unor arme nucleare tactice pe frontul din Ucraina, ca reacţie faţă de eşecurile sale militare de acolo, o tactică militară denumită uneori „escaladare pentru dezescaladare”.

La rândul său, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat vineri, potrivit Reuters, că Moscova „nu ameninţă pe nimeni” cu armele sale nucleare şi că o confruntare deschisă cu SUA şi NATO nu este în interesul Rusiei, el manifestându-şi însă speranţa că şi administraţia preşedintelui american Joe Biden „este de asemenea conştientă de pericolul unei escaladări necontrolate a conflictului în Ucraina”.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:36Rușii au modificat rachetele S-300 pentru a omorî cât mai mulți civili în Ucraina: rachetele explodează la impact
16:06Forțele ucrainene recuceresc orașul Liman din provincia Donețk, unde 5.000 de ruși sunt încercuiți
15:28Putin reia scenariul din Germania cu Moldova: Gazprom a redus presiunea gazelor furnizate Chișinăului
14:08SONDAJ România, țara NATO cu cele mai favorabile opinii despre politicile Chinei și Rusiei. Totuși, românii au o părere excelentă și despre politica SUA și a UE
11:17BREAKING Rușii au declanșat o operațiune cu potențial nuclear foarte periculoasă la Zaporojie: directorul general al centralei a fost răpit
10:47Turcia îl abandonează pe Putin: Ankara respinge categoric anexarea provinciilor ucrainene de către Moscova, „o încălcare gravă a dreptului internațional”
10:22Casa Albă admite: Există riscul ca Putin să folosească arme nucleare în Ucraine
20:48Ucraina poate fi de drept membră a NATO înainte de a se împlini un an de la invadarea de către Rusia (modelul suedezo-finlandez). Atunci, Alianța va putea trimite trupe pe front
18:06FOTO-VIDEO Spectacol ridicol la Kremlin: Putin, cu un zâmbet de păpușă de ceară, scandează lozinci. În sală, figuri crispate. Blogger pro-Kremlin promite jafuri și crime „cum ne place”
17:07Discursul lui Putin arată că liderul de la Kremlin nu mai are nimic de pierdut: Precedentul nuclear este american, SUA au aruncat bomba atomică în Japonia
15:21Cât și cum puteți beneficia de servicii gratuite de îngrijire la domiciliu
15:01La cea mai bogată universitate, studenții de la Medicină Dentară sunt puși să dea mii de lei pe consumabile
14:57Ucrainenii îi strică lui Putin bucuria anexărilor ilegale: orașul strategic Liman este încercuit și ar putea ceda în fața forțelor Kievului
12:40Susținere maximă pentru recruții ruși din Tuva: guvernul local dă un berbec familiilor lor
11:31Ministrul Boloș (PNL) spune că „pensiile speciale trebuie să rămână”, nu doar cele ale militarilor, angajaților MAI și magistraților