/

Cel de-al doilea booster mărește semnificativ protecția împotriva Covid-19 (studiu)

A patra doza de vaccin anti-Covid-19
A patra doza de vaccin anti-Covid-19 (sursa: Pixabay)

A patra doza de vaccin anti-Covid-19. Cel de-al doilea booster (a patra doză de vaccin) împotriva COVID-19 oferă o protecţie mai ridicată decât cea provenită din inocularea cu trei doze, sugerează un nou studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Southampton, relatează marţi dpa.

Cercetările continuă pentru a evalua nivelurile de protecţie de care beneficiază persoanele vaccinate după inoculare şi pentru a se stabili perioada de timp în care această protecţie durează.

A patra doza de vaccin anti-Covid-19

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Southampton a analizat un grup de persoane şi nivelurile de anticorpi şi de celule T ale acestora, ambele indicând nivelul de protecţie al unei persoane împotriva unui virus.

Studiul numit „CovBoost” a analizat, de asemenea, efectele secundare după o a patra doză de vaccin împotriva COVID-19.

Citește și: EXCLUSIV Câciu (PSD) a luat împrumuturi cu uluitoarea viteză de 1.286 de euro pe secundă. Cîțu, cu „doar” 1.102 de euro pe secundă, era acuzat de Ciolacu că „amanetează” țara

Circa 166 de persoane au participat la studiu şi au oferit probe de sânge pentru ca oamenii de ştiinţă să poată examina concentraţiile de anticorpi din sânge, potrivit Agerpres.

Acestea au fost examinate la diferite momente, inclusiv la 28 de zile după administrarea celei de-a treia doze; apoi chiar înainte de administrarea celei de-a patra doze – care a avut loc, în medie, la puţin peste 200 de zile; şi apoi la 14 zile după a patra doză.

Nivelurile de anticorpi au scăzut în perioada dintre a treia doză şi cea de-a patra

Însă, la două săptămâni după cea de-a patra doză de vaccin nivelurile de anticorpi au crescut chiar mai mult decât cele înregistrate după a trei doză de vaccin.

Au existat chiar creşteri semnificative în comparaţie cu nivelurile înregistrate în ziua în care au primit a patra doză – participanţii au avut nivelurile de anticorpi cu 12 până la 16 ori mai mari după două săptămâni de la primirea celei de-a doua doze de booster, în comparaţie cu ziua în care au primit această doză de vaccin.

S-au observat de asemenea creşteri şi la nivel celular, conform studiului publicat în revista The Lancet Infectious Diseases.

Cercetătorii au examinat date despre persoane care au primit două doze de vaccin AstraZeneca, urmate de un booster Pfizer şi apoi fie un vaccin Pfizer, fie de jumătate de doză dintr-un vaccin Moderna pentru cel de-al doilea booster.

Ei au analizat de asemenea date despre persoane care au primit trei doze de vaccin Pfizer, urmate de o a patra doză de Pfizer sau de o jumătate de doză de Moderna.

Potrivit studiului, nu au fost înregistrate efecte secundare severe în rândul participanţilor, unii dintre ei raportând durere locală sau oboseală.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

19:35Conducerea clanului interlop Corduneanu, preluată de fratele decedatului Costel, Adrian „Beleaua”. Acesta din urmă se referă la mort ca la un „campion”
19:22Explicațiile lui Cîrstoiu, ignorate de PSD: conferința sa n-a fost preluată pe pagina de Facebook, iar Firea posta citate inspiraționale în timp ce candidatul vorbea
16:03VIDEO Mare atenție la plajele din Eforie Nord și Sud: risc crescut de înec de acum înainte din cauza curenților perpendiculari pe țărm. Cum se pot proteja turiștii
15:29Eșec major al Guvernului: Spitalul Regional de Urgență din Iași are finanțare de doar 11% din fonduri europene, 89% din bani vin de la stat și din credite externe
14:47Noua metodă prin care magistrații spoliază statul de 8-9.000 de euro în doar două luni: se înghesuie în birourile electorale, departe de casă, pentru diurne și indemnizații
14:41Sentințele blânde în justiție pentru interlopi precum cei din clanul Corduneanu îi transformă pe aceștia în modele de urmat
13:15Ciolacu, noi amenințări către Cîrstoiu: „Până când nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliţiei”
12:26VIDEO Slugărnicie maximă la Antena 3: Piedone se dă „huța-huța”, iar Radu Tudor susține că aceasta este dovada că „se duce încet, dar sigur, spre victorie”
11:31Președintele Colegiului Medicilor confirmă ce spunea Băsescu acum 13 ani: „Aceste spitale sunt instituții de ajutor social pentru angajați”
20:41Cum și-a umilit Diana Șoșoacă soțul, de care se desparte cu scandal: în declarația de avere a scris că acesta avea funcția de „secretară” la cabinetul ei de avocatură. Cu ce sumă ridicolă îl plătea
18:43Atacuri în valuri din PSD împotriva lui Cîrstoiu: Rafila vrea sancționarea medicilor care duc pacienții de la stat la privat, iar Negoiță anunță că e gata să candideze la primăria București
17:49Puci Firea – Stănescu pe la spatele lui Ciolacu, plecat în Qatar: la Mureș și Satu Mare, pesediștii au rupt listele comune cu PNL. E probabil să urmeze Bucureștiul
16:50Cât a câștigat, în 2023, fostul ministru Vlad Voiculescu, acum candidat USR la Parlamentul European: în declarația de la Biroul Electoral Central, ocupația sa este „politician”
16:02VIDEO EXCLUSIV Plajele lărgite de pe litoralul românesc favorizează înecurile și infecțiile grave, arată prof. dr. Alfred Vespremeanu-Stroe (Universitatea București)
15:03Cîrstoiu: „N-aș exclude nici niște zone din PSD care mă atacă”. Candidatul PSD-PNL la primăria Capitalei a spus că l-ar refuza pe Ciolacu dacă i-ar cere să se retragă