/

BREAKING Lituania, prima țară din UE care a oprit complet importurile de gaze din Rusia

BREAKING Lituania, prima țară europeană care a oprit complet importurile de gaze din Rusia Foto: lrt.lt

Lituania, prima țară europeană care a oprit complet importurile de gaze din Rusia: datele de azi din sistemul lituanian de transport gaze arată că importurile au fost zero.

„Dorind să obțină independența energetică deplină față de gazul rusesc și ca răspuns la șantajul energetic al Rusiei, după invadarea Ucrainei, Lituania s-a desprins complet gazul rusesc: sistemul de transport al gazului funcționează fără gaze rusești de la începutul acestei luni”, scrie MarketScreener.

Lituania a oprit complet importurile de gaze din Rusia

Acest fapt este confirmat de datele operatorului de sistem Amber Grid, care arată că pe 2 aprilie importurile de gaze rusești către Lituania, prin conexiunea Lituania-Belarus, erau 0 MWh.

Toată cererea de gaze este acoperită prin terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Klaipėda. Trei transporturi mari de gaze naturale lichefiate vor ajunge la terminal în fiecare lună, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru toți clienții.

Pentru perioada următoare, clienții au plasat comenzi pentru transportul gazelor doar de la terminalul Klaipėda GNL. Dacă va fi necesar, gazul poate fi livrat în Lituania și prin interconexiunea de gaze cu Letonia și prin interconexiunea de gaze cu Polonia, care va fi operațională începând cu 1 mai.

Ministrul Energiei, Dainius Kreivys, a spus că acesta este un punct de cotitură în istoria independenței energetice a Lituaniei: „Suntem prima țară din UE care avea contracte cu Gazprom și care-și asigură independența față de gazele rusești. Este rezultatul unei politici energetice consecvente pe termen lung și a deciziilor oportune privind infrastructura”.

Președintele Gitanas Nauseda a spus că Lituania a înrerupt deja contractele de aprovizionare cu petrol și importă această materie primă din Arabia Saudită.

Datele Bruegel.org arată că Lituania depindea în procent de 68% de importurile de gaze rusești, în 2021, dar doar 11% din energie era produsă cu ajutorul gazelor.

Însă obținerea independenței energetice este problematică.

„Suntem în continuare conectați cu așa-numitul sistem Brell al fostei Uniuni Sovietice și această conexiune nu permite trecerea la diferite sisteme”, a arătat președintele Nauseda.

Cu toate acestea, el a spus că procesul de ieșire a Lituaniei din Brell „va fi finalizat în 2025”.

„Acum vom încerca să accelerăm acest proces pentru a ne deconecta mai repede”, a adăugat el.

Citește și: Oprobriu public împotriva vedetelor din Rusia care suțin invazia din Ucraina: un site împarte celebritățile în „oameni” și „neoameni”

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

10:00Kazahstan, partener al Rusiei, nu recunoaște referendumurile organizate în teritoriile controlate de Moscova în Ucraina
22:39Pe canale diplomatice, SUA au explicat Rusiei „în mod clar în detaliu exact ce ar însemna consecinţele catastrofale” dacă Moscova „depășește limita” nucleară
20:31Adevărata mobilizare din Rusia: nu 300.000, ci circa un milion de ruși vor fi aduși sub arme. Din 21 septembrie, s-au recrutat deja 121.000 de soldați, care vor ajunge urgent în Ucraina
19:26VIDEO Zelenski, șocat că Tel Avivul nu a ajutat Ucraina: „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul, nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”
17:40Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași revine în forma de dinaintea pandemiei de COVID
17:12Anual, 80 de copii din județele Moldovei sunt depistați cu cancer
16:56Mobilizarea heirupistă din Rusia i-a făcut până și pe șefii parlamentului rus, apropiați de Putin, să critice procesul: „Astfel de excese sunt total inacceptabile”
16:45Acuzat de nazism de către Putin, Zelenski a ajuns pe coperta Jerusalem Post: președintele Ucrainei este „cel mai influent evreu al anului 2022”
14:25VIDEO Protest uriaș al femeilor din Iakuțk: sute de mame s-au prins în horă pentru a protesta față de mobilizarea fiilor lor
13:55SOLIDARITATE În 24 de ore, donații de 135.000 de dolari pentru un apărător Azovstal, recent eliberat din captivitatea rusă cu un braț deformat
11:17Ceea ce nimeni nu voia să audă de la Rusia: teritoriile ucrainene anexate vor fi sub protecția „protecția deplină”, inclusiv nucleară, a Moscovei
11:00Un Mussolini feminin este așteptat să fie premierul Italiei după alegerile de duminică. Giorgia Meloni conduce detașat în sondaje
22:51„Măcelarul de la Mariupol”, desemnat de Putin să se ocupe de logistica dezastruoasă a armatei ruse
21:42Mobilizare pentru frontul din Ucraina sau 15 ani de închisoare. Putin a promulgat modificările penale care înăspresc pedepsele pentru sustragerea de la mobilizare și dezertare
18:44Poliția germană l-a căutat pe oligarhul lui Putin la ouăle Faberge. Și i-a găsit patru