/

Zelenski speră că Biden, pe final de mandat, va lua decizia să permită folosirea rachetelor cu rază lungă pentru atacarea Rusiei

Așteptările lui Zelenski de la SUA (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)

Așteptările lui Zelenski de la SUA. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a început luni o vizită în SUA, unde urmează să îşi prezinte „planul pentru victorie”, context în care ucrainenii se aşteaptă la mai mult sprijin într-o etapă crucială a războiului, precum şi la mai multă claritate din partea aliatului lor cheie cu privire la dimensiunea angajamentului acestuia.

Așteptările lui Zelenski de la SUA

Următoarele luni vor fi decisive, a subliniat preşedintele ucrainean la sosirea sa în Statele Unite, unde intenţionează să discute planul său cu preşedintele Joe Biden şi cu cei doi candidaţi la preşedinţie – vicepreşedinta în exerciţiu Kamala Harris şi ex-preşedintele republican Donald Trump -, precum şi cu liderii altor ţări care participă la Adunarea Generală a ONU.

Citește și: EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul

Zelenski susţine că Ucraina ştie ce trebuie să facă pentru a învinge Rusia şi a obţine o pace justă, bazată pe restabilirea integrităţii sale teritoriale şi pe garanţii de securitate.

Cu toate acestea, întrebarea dacă hotărârea aliaţilor este egală cu voinţa ucrainenilor de a lupta, care persistă în pofida tuturor dificultăţilor acumulate în cei peste doi ani şi jumătate de război, rămâne deschisă pentru mulţi în Ucraina.

„Americanii trebuie să formuleze clar obiectivul principal al sprijinului lor pentru Ucraina.

Odată ce acest lucru va fi cunoscut, toate celelalte, instrumentele necesare pentru realizarea lui, vor deveni clare”, a declarat pentru EFE Oleksandr Merejko, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Rada Supremă (parlamentul ucrainean).

Mai multe vorbe, decât fapte

În opinia sa, sintagma des utilizată de susţinere a Ucrainei „atât timp cât este necesar” are în continuare puţină substanţă.

SUA ar putea pune capăt îndoielilor prin reafirmarea angajamentului lor faţă de punerea în aplicare a formulei de pace ucrainene, a declarat Merejko, deputat din partea partidului de guvernământ „Slujitorul Poporului”.

Întârzierile frecvente în livrarea armelor promise au dus la o dezamăgire crescândă în rândul ucrainenilor cu privire la credibilitatea partenerilor lor.

Mulţi dintre ei au aşteptări moderate în ceea ce priveşte creşterea sprijinului militar după vizita lui Zelenski în SUA, deşi există speranţa că operaţiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk şi reacţia relativ moderată a Rusiei, în contrast cu ameninţările sale nucleare, ar putea determina Washingtonul să acţioneze mai rapid şi cu mai multă îndrăzneală.

Occidentul nu se mobilizează suficient

În pofida unor progrese, Occidentul nu şi-a mobilizat suficient industria militară pentru a-şi face vizibil pe câmpul de luptă din Ucraina imensul său avantaj economic faţă de Rusia, afirmă Mikola Bielieskov, analist militar la Institutul ucrainean pentru studii strategice.

Expertul citat nu este sigur dacă Zelenski va reuşi să elimine diferenţele ce persistă în viziunile cu privire la sfârşitul războiului pe care Ucraina şi guvernul SUA le-au avut de la începutul invaziei ruse.

În timp ce Ucraina continuă să aspire la restabilirea completă a integrităţii sale teritoriale şi înfrângerea militară a Rusiei, aliaţii săi îşi definesc obiectivul prin prezervarea Ucrainei ca stat, a explicat Bielieskov într-un interviu acordat portalului „Militarnîi”.

„Întrucât depindem de aliaţii noştri, viziunea lor este importantă şi determină ce arme şi alte resurse primim”, a subliniat expertul citat.

Utilizarea rachetelor occidentale

Dacă Occidentul nu îşi sporeşte sprijinul, Ucraina va rămâne concentrată pe reducerea potenţialului de război al Rusiei prin atacarea depozitelor de muniţie ruseşti şi a altor obiective militare, apreciază analistul ucrainean Ivan Kiricevski.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Capacitatea de a utiliza rachete occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva teritoriului inamic ar fi deosebit de utilă în acest context, spune el.

Deşi SUA au ezitat mult timp să ridice această restricţie, decizia ar putea fi luată de preşedintele Joe Biden după alegeri, la final de mandat, când va avea în sfârşit „mână liberă”, completează Oleksandr Merejko. „Sper ca în curând să dea dovadă de curaj politic”, îşi exprimă speranţa deputatul ucrainean.

În opinia sa, acum nu este momentul de discutat ce se va întâmpla dacă Washingtonul refuză să sprijine planul pentru victorie al lui Zelenski. „Nu ne putem permite să avem un plan B, deoarece ar arăta că nu suntem suficient de încrezători în victoria şi supravieţuirea noastră”, afirmă parlamentarul ucrainean. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

10:40Selly, influencerul favorit al lui Ciolacu, a promovat masiv țeapa Nordis: „Foarte special este modelul de business”
10:29Atentat în ziua alegerilor americane, pregătit de un afgan, anunță FBI. Atacul cu arme de foc ar fi fost comis în numele Statului Islamic
10:22Coreea de Nord ia măsuri extreme la granița cu Coreea de Sud: a minat suprafețe enorme, a ridicat structuri defensive și a întrerupt orice legătură rutieră și feroviară cu vecinii
10:13Percheziții la sedii ale Casei de Comerț Unirea, deținută de Ministerul Agriculturii. Prejudiciu suspectat de 40 de milioane de lei
10:07A început marea amnistie fiscală a lui Ciolacu: 800.000 de scrisori de informare se distribuie datornicilor
09:59FC Barcelona a inaugurat o academie de fotbal la București. Condusă de Florin Răducioiu, este a cincea academie din Europa a clubului catalan
09:47Kamala Harris, avans de 3% față de Trump, potrivit unui sondaj al New York Times, publicație care a anunțat că o susține pe democrată
09:39Rezerviștii Armatei, scoși la instrucție după zece ani. Cinci zile de instrucție pentru foștii militari în termen din două județe
09:08Sindicalist pesedist, șantajist reținut de procurori: a amenințat un om de afaceri cu plângeri la diverse instituții dacă nu-i cedează gratuit o boxă de 10.000 de euro
08:38Casa Călăului, lăsată să moară între bălării: firma care și-a asumat restaurarea a intrat în insolvență
08:22CCR, apărată – surprinzător – de unul din criticii ei: profesorul Valerius Ciucă, fost judecător la Curtea de Justiție a UE, spune că Șoșoacă a negat „însăși esența statului român” și aduce în discuție dictatori sângeroși care au luat legal puterea
21:01Trump, foarte grijuliu cu Putin în pandemie: i-a trimis două teste COVID pentru uz personal, dezvăluie Bob Woodward, celebrul jurnalist (Watergate)
20:53Orban vrea să conducă iar PNL: le cere liberalilor să-i abandoneze pe Iohannis și Ciucă și să-l urmeze pentru a „bate PSD”
20:46Geoffrey Hinton, un pionier al inteligenţei artificiale (AI), nu exclude ca aceasta să poată prelua controlul asupra omenirii
20:38Urmează cea mai grea iarnă pentru Ucraina, a avertizat noul secretar general al NATO: Infrastructura energetică este atacată neîncetat