Haos la COP29 – săraci versus bogați. Țările cele mai afectate de schimbările climatice și-au exprimat nemulțumirea față de președinția azere a COP29, desfășurată la Baku, acuzând lipsa de receptivitate a statelor dezvoltate în privința finanțării necesare pentru adaptarea climatică.
Haos la COP29 – săraci versus bogați
Închiderea summitului, întârziată cu peste 24 de ore, a fost marcată de apeluri la unitate din partea președintelui conferinței, Muhtar Babaiev, dar și de oboseala delegaților rămași.
Proiectul final al acordului prevede o creștere a finanțării de la 100 la 300 de miliarde de dolari anual până în 2035, însă această sumă este considerată insuficientă de către statele în curs de dezvoltare, care au solicitat cel puțin dublul.
Disensiuni între statele dezvoltate și cele în curs de dezvoltare
Țările occidentale au cerut extinderea listei statelor care contribuie financiar, incluzând țări precum China și statele din Golf, însă acestea din urmă au obținut ca contribuțiile lor să rămână voluntare.
Arabia Saudită și aliații săi sunt acuzați că blochează un acord privind reducerea dependenței de combustibilii fosili, în timp ce UE încearcă să promoveze o revizuire anuală a eforturilor de reducere a emisiilor.
Apelurile societății civile și viitorul COP30
Peste 350 de ONG-uri au cerut statelor vulnerabile să părăsească negocierile, considerând preferabilă lipsa unui acord în locul unuia dezavantajos.
Totuși, lideri precum președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, au insistat asupra urgenței deciziilor, în contextul în care Brazilia va găzdui COP30 la Belem anul viitor.
Summitul COP29 reflectă adâncirea diviziunilor dintre statele bogate și cele vulnerabile, punând în pericol atingerea obiectivelor globale în combaterea schimbărilor climatice.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.